Zdrug katoličkih skauta Varaždinske biskupije - Odred sv. Fabijan i Sebastijan Varaždin

skauti1U našoj biskupiji već godinu dana postoje Katolički skauti. Riječ je o mladima koji žele bolje upoznati Boga, Crkvu i Domovinu. Upravo to troje jest i njihov temelj te zato na njihovim stranicama možete često uočiti BCD 100%.

Ono po čemu se Katolički skauti razlikuju od ostalih zajednica jest činjenica da oni ne vole biti zatvoreni u četiri zida, već da sve što mogu rade na otvorenome, u prirodi. Gotovo svaki vikend odlaze na neki izlet ili radnu akciju. Kako kažu, smisao je da kroz stvorenja i stvoreno upoznaju Svoritelja – Boga.

Od izviđača se pak razlikuju jer im je temelj Bog i uče svoje članove kako vidjeti, cijeniti i prepoznati Stvoritelja u prirodi.

 

Začetnik skauta - engleski vojnik

Katoličke skaute osmislio je Robert Baden Powell, engleski vojnik koji je kod mladih već u ono vrijeme prepoznao nedostatak vojne stege, odnosno želje za redom i radom. Stoga možemo reći da su Katolički skauti i svojevrsni oblik vojske koja svoje "ratove" vodi u duhovnom svijetu. Iz tog razloga imaju i svoje skautske uniforme koje bojom pokazuju pripadnost Zdrugu Katoličkih skauta pojedine zemlje, a boja marame označava pripadnost biskupiji. Varaždinski skauti imaju uniforme boje pijeska sa bordo crvenim maramama sa obrubom bojek košulje koje nose u najsvečanijim prilikama. Zaštitinici odreda su sveti Fabijan i Sebastijan, zaštitinik na razini biskupije je blaženi Alojzije Stepinac, a na razini Hrvatske sveti Juraj.

U Hrvatskoj Katoličke skaute prvi je počeo voditi vjeroučitelj Marin Miletić u Rijeci, dok ih je u našoj biskupiji pokrenuo Dominik Klemenčić nakon završenog studija u Rijeci gdje je proveo 5 godina.  Posebno valja naglasiti da je Zdrug Katoličkih skauta Varaždinske biskupije prvi u Hrvatskoj koji je dobio crkveno – pravnu osobnost, odnosno odobrenje biskupa za rad na području biskupije. Za duhovnika Katoličkih skauta Varaždinske biskupije biskup Josip Mrzljak je imenovao vlč. Tihomira Koseca.

 

Varaždinski odred skauta

Prvi odred u našoj biskupiji bio je odred Sv. Fabijana i Sebastijana Varaždin koji danas broji oko 40 skauta, a ove godine im se priključio i odred Sv. Ivana Pavla II iz Novigrada Podravskog kojeg vodi Mladen Levak, a koji također u još ranoj fazi broje oko 40 članova.

Da bi netko postao Katolički skaut, određeni period mora provesti uz neki od postojećih odreda da s njima sudjeluje u njihovim aktivnostima. Skauti iz cijele Hrvatske odlaze u Rijeku 15. lipnja gdje daju svoje svečano obećanje čime i službeno smiju nositi skautsku uniformu, odnosno nazivati se skautima.

Tako je bilo i ove godine. Skauti su proveli tri dana u Rijeci, odnosno Driveniku - malom mjestu nedaleko od Crikvenice u kući koju je mjesni biskup mons. Ivan Devčić dao na upravljanje Katoličkim skautima Hrvatske. Ta kuća služi kao centar za razvoj katoličkog skautizma na razini države.

Voditelj varaždinskog odreda Sv. Fabijana i Sebastijana Dominik Klemenčić otkrio nam je kako su i župnik i vikar isprva bili skeptični kad im je prenio ideju o osnivanju skauta u župi radi nezainteresiranosti mladih, no Dominik je dobio njihovu podršku kao i podršku prijatelja koji su mu se odmah priključili, ali podržali su ih i roditelji i župljani.

"Za sada imamo stariju (od 15 godina) i mlađu grupu (od 9 do 10 godina). Obje grupe imaju svoje tjedne sastanke, a na izlete idu još uvijek zajedno vikendima. Razlika je u tome što mlađi ipak imaju kraću koncentraciju, a duhovne teme nisu toliko jasne pa ne možemo ulaziti u dubinu, a ono osnovno nauče na vjeronauku. Njihov sastanak sastoji se od molitve i razgovora, pokušamo razjasniti neke stvari, više radimo na njihovim odnosima i da nauče što je dobro, a što loše. Obavezno se igramo ili educiramo ih - imali smo tečaj prve pomoći, naučili su čvorove – to je dovoljno jer potiče sve na zajedništvo", istaknuo je Dominik.

"Sa starijima radimo puno ozbiljnije, obrađujemo zahtijevnije teme, ulazimo u dubinu. Među srednjoškolcima se sve zna, mogu sve naći na internetu, a to što je prikazano na internetu ponekad ipak treba prikazati "pravilnije". Stariji su već i oslonac i pomažu s mlađima", rekao nam je Dominik.

 

Aktivnosti

Dominik je otkrio kako katolički skauti, oni stariji od 15 godina, mogu svake godine ljetovati na otoku Zmajanu kod Šibenika gdje se provode razne radne akcije. Odred Sv. Fabijana i Sebastijana također odlazi na razne izlete, a onaj rođendanski bio je na Ravnu Goru na koji je išlo oko 60 župljana, roditelja, mladih.

"Ponosan sam na dvije naše akcije - akciju branja bazge i šipka. Od bazge smo napravili sok koji smo prodavali i tako zaradili za put u Rijeku, a od šipka smo pravili čaj, oko 20 litara svkai put, koji smo svako jutro u zimskim danima prije zornica kuhali i dijelili župljanima - sami župljani su se bolje tada upoznali i čak se povećao broj osoba na zornicama!", rekao je Dominik.

"Skauti su veliki potencijal za Crkvu i ona može dobiti puno od njih. Sveti Ivan Pavao II. jako je volio skaute, u svijetu su jako razvijeni, a postoji zanimljiva informacija kako u Njemačkoj većina svećenika dolazi iz skauta", otkrio je Dominik.

Dominika smo pitali je li teško biti voditelj skauta, no brzo je odgovorio kako su skauti nešto što jako voli, a za nešto što se voli, ništa nije teško učiniti.

"Puno sam naučio od skauta. Naravno da to iziskuje puno vremena, no sve se stostruko vrati. Od mlađih sam imao prilike naučiti kako postoji dubina u jednostavnom dječjem razmišljanju, a svi me oni nekako ispunjavanju zadovoljstvom i ponosom", ističe Dominik. 

"Skauti nastoje pružiti mladima mogućnost odrastanja vani u prirodi, bez interneta kako bi mogli najbolje iskoristiti svoje duhovne, ali i tjelesne mogućnosti", zaključio je Dominik.

 

Za one koji žele znati više...

Više o skautima možete saznati na njihovim web stranicama ili preko YouTube kanala gdje često objavljaju video uratke o svom djelovanju, a ukoliko želite biti članom skauta ili biti voditelj istih u svojoj župi, svakako se javite Dominiku (098/198-3910).

Mi smo izabrali nekoliko koji su se nama najviše dojmili te vas prepuštamo da kroz njih bolje upoznate ove mlade, a uvjereni smo da neće imati ništa protiv ako im se i pridružite... :-)

 

Prvi video prikazuje ljetovanje Katoličkih skauta na otoku Zmanjanu – pustog otoka, nedaleko od Šibenike na kojem Katolički skauti grade svoj kamp i ljetuju na sebi svojstven način:

http://www.youtube.com/watch?v=anOK4MZjC_Q

 

Sljedeći video prikazuje što su sve skauti iz odreda Sv. Fabijana i Sebastijana Varaždin uspjeli odraditi u samo godinu dana:

http://www.youtube.com/watch?v=jUuNEcmOxEg

 

I za kraj jedan video koji prikazuje kako je ove godine izgledalo skautsko obećanje u Rijeci iz kuta skauta naše biskupije; njihov put, druženje i na kraju – obećanje:

http://www.youtube.com/watch?v=ZB6MHc4F-R8

Susreti:

  • mlađi skauti (osnovnoškolci): četvrtak u 20 sati (župna crkva Dobrog Pastira)
  • stariji skauti (srednja škola, studenti i radnička mladež): petak u 20 sati (župna crkva Dobrog Pastira)