Vikend posta, šutnje i molitve na Veternici

Od petka u predvečer, 04. studenog do nedjelje popodne 06. studenog 2011. u Duhovnom centu Varaždinske biskupije na Veternici održan je vikend posta, molitve i šutnje za deset vjeroučitelja i sedmero studenata.

Sudionici su odlučili tri dana malo ozbiljnije i intenzivnije posvetiti svoje vrijeme Bogu i sebi te s puno molitve, kroz post o kruhu i vodi i u potpunoj šutnji iskoristili blagodati Veternice, koja je za ovakvo nešto idealno mjesto.

Vikend je vodio vlč. Damjan Koren, voditelj Centra. Kroz razmatranja, meditacije i propovijedi ispreplitale su se teme o grijehu, obraćenju, molitvi, šutnji i postu kao stožernim i nezaobilaznim čimbenicima svakog duhovnog hoda i rasta u vjeri. U subotu prije podne, za vrijeme slavljenja sakramenta svete Ispovijedi, sudionicima je na raspolaganju bio i vlč. Andrija Kišićek, župnik iz Lepoglave.

Na završetku vikenda, nakon dva i pol dana potpune i apsolutne šutnje, sudionici su rado podijelili među sobom utiske i izrekli svoje zadovoljstvo. Neke od njih je najviše iznenadila i oduševila lakoća posta o kruhu i vodi, drugi su otkrili važnost i ljepotu šutnje, a svi su se kroz molitvu, razmišljanja i osobni rad na biblijskim tekstovima osnažili za ponovni povratak u užurbanu i bučnu stvarnost svakodnevice.

Budući da će na Veternici ovakvi vikendi biti svakog prvog vikenda u mjesecu, svi su izrazili želju ponovnog povratka i predlagali da se ova tri dana produlje na barem 5 dana, što je prihvaćeno kao jedna od mogućnosti u ljetnim mjesecima.

Sve o Duhovnom centru Varaždinske biskupije te informacije o programu koji se polako formira i nudi u ovoj kući, možete pratiti na www.mladi-vz.com/veternica.

Za slijedeći vikend posta, molitve i šutnje mogu se prijaviti svi zainteresirani vjernici katolici direktno vlč. Damjanu preko elektronske pošte damjan.koren(et)vz.t-com.hr ili na telefon Katehetskog ureda 042/314-150.