Susret bogoslova Varaždinske biskupije

Bogoslovi Varaždinske biskupije predvođeni biskupom Josipom Mrzljakom susreli su se u petak i subotu, 16. i 17. rujna 2011. u Duhovnom centru Varaždinske biskupije na Veternici.

Susret je započet kratkim izlaganjem o obnovljenom Duhovnom centru koje je održao vlč Damjan Koren. Susret je nastavljen euharistijskim slavljem koje je predvodio biskup Mrzljak. U propovijedi je biskup pozvao da Božju Riječ koju svakodnevno čujemo uistinu postane dio našeg života, da o njoj promišljamo, i da sve više otkrivamo koju poruku Božja Riječ donosi nama danas. Prvi dan susreta završen je razgovorom i molitvom u prelijepom okruženju starog pavlinskog samostana.

Drugi dan susreta započet je adoracijom pred Presvetim u kapeli Ivana Pavla II u prostorima Centra. Jutarnji program upotpunjen je izlaganjem vlč Marijana Horvata. U izlaganju je vlč Horvat stavio naglasak na tri stvari: povjerenje u ljubavi, potpuno predanje i punina radosti. Također, pozvao je da druge gledamo Kristovim očima, slušamo Kristovim ušima i govorimo Kristovim jezikom. Središnja točka dana bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč Marijan Horvat. U propovijedi je istaknuo kako su važni odnosi među ljudima i kako je bitno kakav dojam ostavljamo kod ljudi s kojima se susrećemo. Za vrijeme ručka, uime bogoslova, našim se domaćinima zahvalio vlč. Anđelko Košćak, rektor Bogoslovije i najavio kako je ovaj susret prvi u nizu susreta koji će se događati na Veternici i kamo će bogoslovi rado svraćati. Susret je završen kratkim obilsakom dvorca Takošćan i lepoglavske crkve.

Zahvalni Varaždinskoj biskupiji i biskupu Mrzljaku što su nam omogućili ovaj susret radujemo se novoj akademskoj godini i novim susretima.

Nikola Markušić