Otvoren Duhovni centar Varaždinske biskupije Veternica

Duhovni centar Varaždinske biskupije na Veternici u Hrvatskom zagorju, između krapinskog i lepoglavskoga kraja, svečano je otvoren u nedjelju 18. rujna 2011.

Misno slavlje s blagoslovom predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s kanonicima i prebendarima Čazmansko-varaždinskog kaptola, domaćim župnikom vlč. Domagojem Vuletićem iz Mihovljana te svećenicima Varaždinske biskupije, uz sudjelovanje oko 400 vjernika, među kojima su bili vjeroučitelji i mladež mjesne Crkve, izvođači radova te vjernici Mihovljana, župe koja pripada Zagrebačkoj nadbiskupiji. Liturgijsko pjevanje uzveličao je Zbor mladih Varaždinske biskupije pod ravnanjem Ivana Malbašića.

U uvodnom pozdravu nazočnima vlč. Damjan Koren izrazio je zahvalu Bogu na uspješnom dovršetku druge faze obnove. Posebnu zahvalnost uputio je pokojnom kanoniku mons. Alojziju Domisloviću, koji je 1999. godine započeo prvu fazu obnove tada ruševnog zdanja. Misa je proslavljena na otvorenom kod Duhovnog centra koji je uređen u nekadašnjoj kuriji lepoglavskih pavlina na Veternici u briježnom vinogradarskom području Hrvatskog zagorja. Biskup Mrzljak u propovijedi je naglasio da je Isus svojim suvremenicima, kao i današnjim vjernicima objavio "novu pravednost, ali Božju pravednost", koja ljudima često nije prihvatljiva, a niti razumljiva. Svi smo mi u izvršavanju svojih svakodnevnih dužnosti radnici u "vinogradu Gospodnjem". Bog želi svakog čovjeka jednako nagraditi vječnim životom u zajedništvu s Njim za sve dobro koje je učinio u životu. Bog je strpljiv gospodar, pravedan i milosrdan. To se ne uklapa u ljudske kalupe, gdje već unaprijed nekoga odbacimo i osudimo. Nužno nam je shvatiti spasenje kao nezasluženi Božji dar, koji mi ne možemo nekome dati ili uzeti. Po Kristovim zaslugama, po Njegovoj poslušnosti Ocu u otkupiteljskom misteriju, svi smo pozvani biti dionicima nebeske slave, poručio je biskup.

Na kraju misnog slavlja vlč. Koren je, zahvaljujući biskupu Mrzljaku na podršci u obnovi, istaknuo kako je Duhovni centar uređen u nakani da pridonese boljitku pastoralnog rada svećenika i vjeroučitelja Varaždinske biskupije, te sa željom da to bude istinska oaza mira i utočište svima onima koji traže mjesto osame i odvojenosti od svakodnevnih obveza na nekoliko dana kako bi se duhovno obnovili i ojačali svoju vjeru. Duhovni centar u čijem je sastavu i obnovljena kapela Blažene Djevice Marije, uz prostore za smještaj i prehranu do 50 sudionika, sadrži multimedijalnu dvoranu za predavanja i veliku dvoranu za društvene igre, a na vanjskom dijelu malonogometno igralište, te travnati prostor za razne igre. Također je na brežuljku iza cijelog kompleksa uređena kalvarija - za obavljanje pobožnosti križnog puta, za šetnju u šutnji i slično.

Uređeni prostori ponajprije će biti na korist raznim župnim zajednicama, bračnim parovima s djecom, vjeroučiteljima, odgajateljicama u vjeri, ministrantima, kandidatima za duhovna zvanja, intelektualcima, poslovnim ljudima i drugim vjerničkim skupinama u njihovim duhovnim susretima, duhovnim vježbama i obnovama.

Nakon misnog slavlja, u dvorištu Duhovnog centra priređena je okrepa uz druženje za sve nazočne.

Tekst: Vladimir Cesar

Fotografije: Silvio Benč