Duhovne vježbe Zbora mladih Varaždinske biskupije

Od 25. do 27. ožujka 2011. u Domu duhovnih susreta Varaždinske biskupije na Veternici održane su godišnje duhovne vježbe za članove Zbora mladih Varaždinske biskupije.

50-tak zboraša je, zajedno sa svojim voditeljem Ivanom Malbašićem i duhovnikom vlč. Damjanom Korenom, provelo tri dana u molitvi, čitanju Svetog Pisma, razmatranjima, slavljenju Euharistije i jačanju međusobnog zajedništva. Duhovne vježbe vodio je don Damir Stojić, SDB, studentski kapelan Grada Zagreba, koji je mladima približio danas aktualnu temu teologije tijela.

Teologija tijela tema je o kojoj je prvi detaljno progovorio blagopokojni papa Ivan Pavao II., prikazavši kršćanski pristup ljudskom tijelu s osvrtom i na pitanja koja su vezana uz seksualnost, što mlade osobito zanima, jer su odgovori tu konkretni i jasni. Papa je o ovu temu detaljno predstavio putem čak 129 kateheza tijekom svojih audijencija srijedom od 1979. do 1984. godine, a kasnije je kateheze objedinio i izdao u knjizi. Tko je čovjek, kamo ide i koji je njegov smisao – to su tri temeljna pitanja, tri istine na koja papa odgovara da je Bog svakog od nas učinio jedinstvenim, da svatko ima dar svetosti i da je svaki čovjek smislen i stvoren za nekoga, nešto i sebedarje. No, postoji i četvrta istina, a to je da smo mi kao stvorenja nesavršeni i vučemo za sobom posljedice istočnoga, ali i naših grijeha.

Don Stojić je kroz aktualne primjere iz vlastitog života i iskustva iz svog rada sa studentima progovorio o pozivu na brak i celibat koji nisu neprirodni, nego natprirodni, te o predbračnoj čistoći, predbračnim odnosima i ostalim pitanjima koja su posebno zanimljiva mladima. Naglasio je da smo mi kršćani pozvani "obrezivati svoja srca", odnosno reći "NE" napastima te pripremiti se i reći "DA" samo jednoj osobi kojoj ćemo se onda potpuno predati. Ta tema nameće mnoga pitanja suvremenog svijeta poput pobačaja, umjetne oplodnje i kontracepcije na koja je don Stojić odgovorio konkretno, argumentirajući svoje odgovore s teološkog, ali i znanstvenog stajališta.

Drugog dana duhovnih vježbi zboraše je na Veternici posjetio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, zajedno sa svojim tajnikom vlč. Markom Đurinom. Biskup je izrazio svoje osobito zadovoljstvo što su mladi iz biskupije "probili led" i krenuli s korištenjem ove zgrade. Rekao je mladima da kompleks ovog Duhovnog doma još uvijek nije službeno otvoren za gostovanja i duhovne obnove jer njegovo uređenje još nije dovršeno, no ide se ubrzano k tome. Otvorenje je predviđeno ove godine čime će Varaždinska biskupija dobiti vlastitu oazu mira i utočište za sve one koji traže mjesto kamo se mogu povući na nekoliko dana i obnoviti i ojačati svoju vjeru i duh. Biskup je zboraše ohrabrio na njihovom putu rasta u vjeri i zahvalio im za sve što čine u služenju drugima u svojim župama i na razini biskupije.

Mladi su se razišli zadovoljni i radosni svojim domovima s jasno izrečenom željom za ponovnim susretom na Veternici.