Varaždinska biskupija bogatija je za tri nove animatorice instruktorice!

Varaždinska biskupija bogatija je za tri nove animatorice instruktorice!
MUKINJE, 22.-24.3.2019. Protekli vikend u Pastoralnom centru "Emaus" župe Marije Majke Crkve u Mukinjama kod Plitvica održan je treći, ujedno i završni susret Specijalizacije animatora instruktora, na kojem su sudjelovale i tri animatorice naše Varaždinske biskupije.

Sudjelovanjem u ovom 6. po redu programu čiji je nositelj Ured za mlade Hrvatske Biskupske konferencije, naša biskupija bogatija je za deset novih animatora instruktora: Mateju Marčun iz župe sv. Martina biskupa Varaždinske Toplice, Petru Herceg iz župe sv. Ivana Krstitelja Gornje Jesenje i Anju Kremenić iz župe sv. Marije Magdalene iz Ivanca. Novi instruktori spremni su usvojena znanja i vještine ugrađivati u program Škole biskupijskih animatora - Mladi za mlade Ureda za pastoral mladih naše biskupije od kojih je već jedna u tijeku, ali i promicati i oživljavati aktivnosti u svojim župama i dekanatima.

Na susretu je sudjelovalo ukupno 45 animatora koji su se kroz tri ovogodišnja vikend susreta formirali za animatore instruktore.  Na ovom završnom susretu mladi uz rad u grupi slušali još četiri odvojena predavanja i radionice. Radionicu ˝Igre, bansevi i vesele večeri u odgoju kod mladih˝ vodile su Anamarija Junaković i Marija Lovrić. Predavanje pod nazivom ˝Preventivni sustav u odgoju sv. Ivana Bosca˝ vodila je s. Maja Dolenec KMP, a ˝Prezentacijske vještine i javni govor˝ predvodio je g. Kristijan Sedak. Radionicu ˝Vrednovanje rada i evaluacija u radu s mladima˝ vodila je Ivana Bosiljevac.

Novi instruktori stekli su razne pastoralne vještine i sposobnosti za vođenje škole animatora programa ˝Mladi za mlade˝ na nacionalnoj i nad/biskupijskoj razini, te za usavršavanje i organizaciju raznih projekta. Također, stekli su vještine za promicanje i oživljavanje aktivnosti kako na razini svojih župa tako i na razini biskupije.

Nedjeljno misno slavlje predvodio je predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za mlade i pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski koji je mladima zahvalio na njihovoj odvažnosti i radu na svojim župama i na/biskupijama te se osvrnuo na evanđelje iz kojeg je mladima poručio da ne budu smokva koju će vinogradar posjeći, već da budu plodovi u svojim vinogradima. Također, pohvalio je ovaj projekt jer njegovi plodovi su prepoznatljivi već od samog početka, te se bez animatora ne bi mnogi održavati mnogi veliki događaji, a najpoznatiji među njima su susreti hrvatske katoličke mladeži. 

Svečanu dodjelu certifikata predvodio je biskup Mijo Gorski uz voditeljicu Ureda HBK za mlade Ivanu Čogelja.

Na misi te dodjeli certifikata sudjelovali su i generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ana Marčinko te povjerenik za mlade Bjelovarko-križevačke biskupije vlč. Zoran Grgić.

Ovo je ujedno i šesta specijalizacija animatora instruktora programa Mladi za mlade koja se odvija se u organizaciji Ureda za mlade Hrvatske biskupske konferencije.

Zahvaljujemo se i župnicima naših animatorica: vlč. Stjepanu Mostečaku, vlč. Danijelu Hercegu i vlč. Zoranu Gložiniću na srčanoj brizi i podršci!

Čestitamo našim instruktoricama!