Održan prvi vikend temeljne formacije animatora "Mladi za mlade" Varaždinske biskupije

Održan prvi vikend temeljne formacije animatora "Mladi za mlade" Varaždinske biskupije
GORNJI KNEGINEC, 8.-10.12.2017. Prošli je vikend bio vrlo dinamičan u župi Kneginec. Naime, u petak navečer okupilo se četrdesetak mladih s područja naše Varaždinske biskupije i započelo prvi od četiri vikenda temeljne formacije animatora „Mladi za mlade“.

Formacija animatora projekt je čiji su nositelji Ured HBK za mlade, Salezijanska obitelj i Povjerenstvo za pastoral mladih pojedinih biskupija, a sastoji se od temeljne formacije, opće specijalizacije, specijalizacije instruktora i duhovnih obnova za animatore instruktore. Ciljevi temeljne formacije, koja je započela u Varaždinskoj biskupiji, jesu promicati jedan drugačiji način volonterstva, uključiti mlade laike u život Crkve i društva, stvarati vezu među mladima i povezivati ih unutar dekanata i biskupije, dati mladima smjernice djelovanja u župama kako bi bili na pomoć svojim župnicima i katehetama u župama, pripremiti mlade za rad s djecom i mladima. Ove godine s formacijom je započela peta generacija animatora u Varaždinskoj biskupiji. Naime, prethodne četiri održale su se 2003./4., 2004./5., 2005./6. te 2009./10. godine.

Formativni vikend započeo je euharistijskim slavljem u pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca u Knegincu koje je predslavio vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije. Program se sastojao od radionica u malim grupama, vježbi, igara, banseva i predavanja, a okosnice cijeloga programa bile su zajednička jutarnja i večernja molitva, svakodnevna euharistija, pokorničko bogoslužje i sakrament pomirenja. Teme prvog susreta bile su: Animator – Tko? Što? te Identitet animatora. Mladi polaznici formacije sudjelovali su u radionicama o animatoru i animiranju, upoznavali su sebe prisjećajući se svoje prošlosti, promišljajući o maskama koje nose u životu, tragajući za svojim talentima. Mladi su, također, u radionicama raspravljali o važnosti vrjednota u njihovom životu i animatorskom poslanju te su, govoreći o svojoj vjeri, nastojali uočiti važnost njihovog kršćanskog identiteta i opredjeljenja za animatorsku službu u župnoj odnosno biskupijskoj zajednici. Program su vodili animatori instruktori i animatori specijalizanti: s. Maja Dolenec, Ivana Čogelja, Ivana Bosiljevac, Brigita Gojak, Stela Posavec, Mateja Marčun i Marko Domiter. Za veliku logističku potporu i pomoć zaslužni su vlč. Tihomir Kosec, povjerenik i Marta Kranječec, suradnica u Uredu. Susret je završio evalucijom samih polaznika i evalucijom voditelja formacije.
               
Mladi animatori – polaznici formacije izrazili su oduševljenje i zanimanje za program formacije i poslanje animatora. Zajedničkim druženjem bolje su upoznavali sebe i kvalitetno započeli stvarati novi kolektiv animatora u Varaždinskoj biskupiji. Ovom prilikom izričemo zahvalu Župi sv. Marije Magdalene za srdačnu dobrodošlicu i gostoprimstvo, OŠ Kneginec Gornji u kojoj se održavao veći dio programa te Dječjem vrtiću „Bubamara“ u kojem su animatori proveli dvije noći te su pripremili topli ručak za sve sudionike i voditelje formacije. Sljedeći vikend temeljne formacije bit će 26. – 28. siječnja 2018. u župi Trnovec pod naslovom „Mjesto i pripadnost animatora u zajednici“. Radujemo se novom susretu, zajedničkom radu i molitvu, duhovnoj i radosnoj atmosferi.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika