I ove godine događajima bogata duhovska osmina i bdjenje uoči svetkovine Duhova!

I ove godine događajima bogata duhovska osmina i bdjenje uoči svetkovine Duhova!
VARAŽDIN, 23.-31.5.2020. Uoči svetkovine Duhova Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije i ove je godine organizirao je i koordinirao duhovsku osminu te duhovsko bdjenje protekle subote 31. svibnja.

Duhovska osmina uoči same svetkovine Duhova održavala se od 23. do 31. svibnja 2020.godine, dok je samo Duhovsko bdjenje koje su organizirali i koordinirali mladi održano 31. svibnja 2020. u Varaždinu.
 
Duhovska osmina započela je 23. svibnja "Jerihonskim bdjenjem" kojim se 24 sata kroz 8 dana molilo i postilo u našoj biskupiji na 7 zajedničkih nakana. U bdjenje su se uključili stariji i nemoćni, redovnici i redovnice, mladi, vjeroučitelji, katolički pokreti, inicijative i zajednice naše biskupije, svećenici i naš biskup mons. Bože Radoš te obitelji dok je u 8 crkava varaždinskog područja bilo izloženo Presveto i organizirano klanjanje. Bile su to župna crkva sv. Marije Magdalene u Knegincu, uršulinska crkva Rođenja Isusova, kapucinska crkva Presvetog Trojstva, župna crkva sv. Josipa (Banfica), franjevačka crkva sv, Ivana Krstitelja, župna crkva Dobrog Pastira, župna crkva sv. Nikole biskupa te župna crkva Uskrsnuća Isusova u Kućan Marofu. Ovim putem od srca zahvaljujemo svim moliteljima i onima koji su se uključili u organizaciju ili realizaciju ovog bdjenja!

Što je "Jerihonsko bdjenje" i kako je ono izgledalo možete saznati ovdje.

Drugi dio Duhovske osmine bila je duhovska duhovna obnova koju je predvodio p. Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove, a tema susreta bila je „Nova zora…“ – Najvažnija tema svake duhovne obnove je obraćenje. Uvijek je obnova ono što nam je svima potrebno. Nova zora, u stvari svaki novi dan, je prilika za novi početak, za napraviti korak naprijed u ljubavi prema Bogu i bližnjemu – rekao je p. Horvat. Predvodeći misno slavlje p. Horvat je podsjetio i na spomendan sv. Filipa Nerija zaštitnika mladih, koji je svojom jednostavnošću, radošću i veseljem osvajao mlade za Krista. U katehezi nakon mise voditelj obnove vodio je okupljene kroz promišljanje o vlastitim potrebama i željama koje, ako nisu utemeljene u Ljubavi, ne donose istinsku radost i mir.
Vlč. Tihomir Kosec, povjerenik za pastoral mladih i organizator ove duhovne obnove, izrazio je radost i zadovoljstvo što se nakon izolacije zbog pandemije ponovno vjernici mogu okupljati u svojim crkvama na različitim susretima.  – Ono što je živi susret, to je nezamjenjivo. Nadam se da će i ova duhovna obnova donijeti prije svega mir u srce da bi bilo moguće zajedništvo s drugim ljudima, s onima s kojima djelimo isto mišljenje i jednodušnost, što je dio pripreme za Duhove. –
Povjerenik Kosec podsjetio je i kako je ovaj susret dio osmodnevnog hoda i priprave za blagdan Duhova u Varaždinskoj biskupiji gdje je u tijeku osmodnevno Jerihonsko bdjenje različitih skupina, a osim ove duhovne obnove, priprema se i koncert duhovne glazbe humanitarnog karaktera te cjelovečernje Duhovsko bdjenje u subotu uoči svetkovine Duhova, kada će svetu misu predvoditi varaždinski biskup Bože Radoš.
Ovu duhovnu obnovu svojom je pjesmom animirala zajednica Totus Tuus iz Čakovca. Sudionici su na ovu duhovnu obnovu i molitvu donijeli i svoje osobne nakane kako nam je rekla Ana Kraljić koja je molila za obnovu Crkve i mladih, posebno srednjoškolaca i maturanata.

Treći dio Duhovske osmine bio je obilježen koncertom Alana Hržice i sestara Halužan vjernici Varaždinske biskupije nastavili su svoj osmodnevni hod priprave za svetkovinu Duhova. Naime, unazad nekoliko godina Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije organizira i animira duhovnu pripravu vjernika za svetkovinu Duhova tako zvanom Duhovskom osminom.
Na koncertu „Kod Grgura“ - ispred franjenjevačke crkve Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu 29. svibnja okupili su se ponajviše mladi i mlade obitelji s djecom te su zajedno s izvođačima pjesmom slavili Gospodina. Kocert je bio humanitarnog karaktera za obnovu samostana sestara Uršulinki u Zagrebu koji je teško oštećen u nedavnom potresu.
Koncert je otvorio vlč. Tihomir Kosec sa nekoliko svojih skladbi u čemu su mu pomogli mladi Varaždinske biskupije, vlč. Petar Mlakar, duhovnik u Dječačkom sjemeništu na Šalati u Zagrebu i varaždinska glazbenica Martina Sabljak. Nakon toga nastupile su sestre Halužan, kojima se na kraju u pjesmi zahvale, molitve i slavljenja pridružio i Alan Hržica.
Projekt koncerta duhovne glazbe podržao je svojim dolaskom i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije g. Zlatko Dalić, a akademska slikarica Eva Vukina tokom slavlja izradila je sliku Isusa u tehnici ugljena na papiru kao osobni doprinos humanitarnoj akciji koncerta.

Posljednjeg dana Duhovske osmine, koju tradicionalno svake godine organizira Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije održano je Duhovsko bdijenje. Od 20:00 do 22:15 sati sudionici su birali između tri odvojene pobožnosti; čitanje Božje riječi, molitva ružarija i klanjanje koji su bili organizarani na tri različita mjesta u sklopu Biskupijskog ordinarijata i varaždinske katedrale. Vrijeme boravka u pojedinom prostoru bilo je proizvoljno do zajedničke svete mise u katedrali s početkom u 22:15 sati koju je predslavio varaždinski biskup Bože Radoš u koncelebraciji s povjerenikom za mlade Varaždinske biskupije vlč. Tihomirom Kosecom, gvardijanom franjevačkog samostana u Varaždinu fra Ivanom Miklenićem, kancelarom Varaždinske biskupije preč. Ivanom Rakom, duhovnikom u Dječačkom sjemenišu na Šalati vlč. Petrom Mlakarom i župnikom varaždinske župe sv. Fabijana i Sebastijana vlč. Josipom Đurinom.
Okupljenim vjernicima u ispunjenoj katedrali mons. Radoš je u homiliji progovorio o važnosti Duha Svetoga kroz simboliku daha i disanja. Disati znači živjeti, imati daha. Duh Sveti je taj koji oživljuje Crkvu, od male okupljene zajednice Isusovih učenika u dvorani Posljednje večere, sve do današnjeg dana. Čitava povijest Crkve po Duhu Svetom ispunjena je Isusovim dahom. Na kraju homilije biskup se posebno obratio mladima riječima: - tako mi je drago da su mladi ovih dana bili nositelji života Crkve i iščekivanja Duha Svetoga. Duhovi su rođendan Crkve, to je uvijek pomlađivanje Crkve. Dragi mladi, vi imate svježega Duha u svojim plućima, mi očekujemo da s vama i Crkva ponovno prodiše. Da, sa mladima. Oni jako dobro znaju da ih dah društva može i zagaditi, ali oni u sebi čuvaju svježim ono što im je Bog dao. Večeras posebno molimo za vas, da vaše disanje bude takvo da i nas zarazi dobrotom, zarazi Evanđeljem, zarazi radošću i svim onim što Duh daje Crkvi po vama na jedan poseban način da i mi osjetimo svježinu i radost. Neka Gospodin bude večeras s nama, neka nas sve ispuni darom Duha, a vi ga ponesite tamo gdje jeste. Jedan dobri duh društva, obitelji, Crkve da se osjeti po vašem životu.-
Svetu misu svojim je pjevanjem animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije, a na kraju misnog slavlja biskup je zahvalio organizatorima na čelu sa povjerenikom za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Tihomirom Kosecom koji su nas, različitim događanjima proteklog tjedna, pripremali na svetkovinu Duhova. Podsjetimo kroz osam dana u biskupiji je uz pomoć različitih skupina, zajednica i pojedinaca održano takozvano Jerihonsko bdjenje od 0 – 24 sata. Mladi su imali i duhovnu obnovu koju je u utorak 26. svibnja predvodio p. Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove na temu "Nova zora...", a u petak 29. svibnja na već dobro poznatoj lokaciji "Kod Grgura" - ispred franjevačke crkve Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu održan je koncert Alana Hržice i sestara Halužan.

Sudionike duhovskog bdjenja na izlazu iz katedrale dočekali su i muffini koje su mladi pripremili povodom rođendana Crkve te papirići s plodovima Duha Svetoga za koje valja moliti u godini pred nama.

Paralelno sa bdjenjem u Varaždinu, bdjelo se i u našem biskupijskom Marijanskom svetištu u Molvama! Ondje su bdjeli mladi Virovskog, Đurđevačkog i Koprivničkog dekanata u organizaciji njihovih povjerenika fra Zdravka Tube, domaćeg župnika, vlč. Karla Kruljca i vlč. Daria Levanića. Time su mladi diljem naše biskupije bili povezani u molitvi i iščekivanju rođendana Crkve.
Anita Treščec,
Marta Kranjčec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika