Novo na stranici

Najnoviji materijali

Misao tjedna

"Ljubav nije tek osjećaj; to je čin volje koji se sastoji od ustrajnog preferiranja dobra drugih na račun vlastitog dobra."

sv. Ivan Pavao II
Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Mob: 099/77 28 777
Fax: 042/314 169
E-mail: mladi@biskupija-varazdinska.hr

Razmišljanje uz Svetkovinu Krista Kralja

Kralj „INRI" ima deset pokrajina. No, taj kralj nije poput ostalih, taj je kralj ljubav sama i dolazi vas posjetiti kao onaj koji vas neizmjerno voli, koji vam je neizmjerno vjeran, koji je spreman svoj život za vas dati. Rado ga primate, tj. slavite ga, pjevate mu u čast kao da vas je oslobodio (poput naših generala). Tih deset pokrajina smještene su kao u deset soba. Tih je deset soba potrebno očistiti od svega onoga što narušava sklad.

Što je u prvoj sobi kada u nju uđem? Što je na zidu, kakve slike, tj. posteri? Koga obožavam? Koje marke odjeće imam u ormaru, kakve i koje marke su mi cipele i patike ispred sobe ili u sobi. Imam li sliku Isusa u toj sobi, možda križ ili je to negdje skriveno u ladici, kao i molitvenik.

Druga prostorija. Ta prostorija je puna grafita. Kakve poruke su na tim grafitima? Kakvim se rječnikom služim? Kakve riječi nosim sa sobom u školu? Koje su mi riječi najčešće na jeziku te ih uzalud izgovaram? Ima li u tom rječniku izraz Hvaljen Isus i, ako ima, kako ga koristim, tek tako ili zbilja mislim da je hvaljen jer me oslobodio baš kao generali? Koje riječi koristim, koje riječi su mnome zavladale – izgovaram li ih nesvjesno (jer su dio navika) niti sluteći više da su protiv moga Kralja? 

Treća soba je soba mojih posebnih datuma, rođendana, praznika, svečanosti, posebnih dana. Koje mjesto zauzima nedjelja i nedjeljna misa u kojoj slavimo datum Isusove muke smrti i uskrsnuća u toj „sobi" između ostalih posebnih dana u tjednu ili mjesecu ili godini.

Četvrta soba. U njoj sam sa svojim roditeljima. Kakav je red ili nered u toj sobi? Što tražim i očekujem od tih roditelja kada nešto želim? Kako im se obraćam, kakvim tonom? Kako reagiram kada mi odbiju neku želju? Kako reagiram kada oni od mene traže poslušnost, poštovanje? Kako bi ovaj uvaženi gospodin kralj (INRI) reagirao kada bi me u tom trenutku slušao i gledao što izvodim?

Peta soba. To je soba zabranjenih ljudi u mojem životu, tj. onih koji su na crnoj listi i s kojima nemam što pričati. Oni nemaju prava u mojem životu i za mene su „mrtvi". Tko mi to smeta i najradije ih bi se riješio.

Šesta soba. Tko je u toj sobi? Kralja INRI-a kao da ne želiš pustiti u tu sobu. Cure i dečki i ti sam/a niste prikladno odjeveni, dapače, odjeća je vrlo skromna i markice ovdje, začudo, uopće nisu važne. Na koji se način družite, o čemu razgovarate ako razgovarate, gdje sjedite ili stojite? Kako gledate jedan na drugoga. Osjeća li se u tom pogledu poštovanje i pozitivan oblik stida ili tobom vlada želja da imaš, da probaš... Osjeća li se u toj šestoj sobi duh rečenice tog kralja INRI-a: „Čisto srce stvori mi Bože i Duh postojani daj mi"? ili je toj sobi kralj Požuda.

Sedma soba. Soba predmeta i mojih želja. Ima li nekih predmeta koje skrivaš da ih nitko ne vidi jer ne pripadaju tebi. Kakve i kolike su želje u toj sobi? Ima li želja koje potiču zavist prema onim osobama, prijateljima, koji imaju ono što ti nemaš, pa si nezadovoljan: svojim predmetima, odjećom i obućom, izgledom i pameću... Toliko je tih predmeta na stalažama u sobi, a ti možeš imati samo neke. Na čemu ti se pogled zaustavio – hoće li te to doista učiniti sretnim te si spreman po svaku cijenu to imati.

Osma soba. U toj sobi na dva zida su ispisane sve tvoje rečenice koje si izgovorio u zadnjih godinu dana. Desna strana je strana istina koje si rekao i obećanja koje si ispunio, a lijeva strana je strana laži koje si izgovorio tj, obećanja koje nisi ispunio. Koji je zid više ispisan i ima li uopće mjesta na tom zidu pa si morao priječi i na drugi zid?

Deveta soba. Tko je u toj sobi? Žive li u toj sobi tvoj otac i majka ili je otac s drugom ženom, a majka s drugim mužem. Ako su otac i majka unutra, ili ako ste muž i žena u toj sobi, što biste ugošćenom kralju htjeli reći. On zna rješenje i želi ga dati. No zajedno s vama sjedi još jedan gospodin u naslonjaču. On je upravo došao sa seminara o novom poimanju braka koji je zapravo samo običan papir i koji vam govori da je život u braku s jednim mužem, tj. jednom ženom stvar prošlosti. Koga ćete više slušati u rješavanju vaših bračnih odnosa? Taj odnos, ako je narušen, doista se može izliječiti. INRI kao kralj kojemu je stalo do svakoga od vas ponaosob vam propisuje lijek koji se zove požrtvovnost i ljubav, s naglaskom na obostranost, a ovaj gospodin u naslonjaču vam kaže: ne treba lijek, ne treba obostranost. Osoba se može iz(po)baciti iz te sobe, rok trajanja joj/mu je istekao vrijeme je da tu osobu nadomjesti ona koja ima ljepše oči (koja je po vašem izboru) iako je taj izbor već jednom bio učinjen.

Deseta soba. Ova soba izgleda kao veliki shoping centar. U jednom djelu imate kralja INRI-a koji vam se divi, kao Sokratu nekad koji je šetao tržnicom i shvatio koliko mu stvari zapravo uopće ne treba. U drugom dijelu se pak nalazi jedan poznati komercijalist svjetskog glasa koji viče preko svih razglasa praćen najrazličitijim glazbalima: kupi, još samo danas posebna akcija, najpovoljniji krediti, banka kojoj vjerujete, iskoristite odobreni iznos, jer vi to zaslužujete, peglaj... No, onaj INRI iako vrlo tih a ipak nekako iznutra, razglasom marke „savjest" tiho, ali dovoljno da ga razumiješ, šapuće: ne treba ti to sve. Nemoj uzimati sve što ti se u ovom životu pruža. Tvoj život je jedini kredit kojega možeš dugoročno uložiti i dobiti najveći poklon – ŽIVOT.

Koliko je i u kojoj mjeri Isus (INRI) kralj u svim ovim prostorima? Ako samo u jednoj od ovih prostorija on ne vlada, gubi se bitno: gubi se istina–njegova ljubav, dali smo je sami ukrasti.

 

vlč. Tihomir Kosec