Taizé susret u Berlinu 2011.

Taizé susret u Berlinu 2011.

Na 34. hodočašću povjerenja na Zemlji, u Berlinu sudjelovalo je i nekoliko mladih iz Varaždinske biskupije koji su išli sa studentskim kapelanom don Damirom Stojićem iz Zagreba.

Hodočašće smo započeli u Zagrebu 27. prosinca 2011. u večernjim satima. Nakon cijelonoćnog putovanja, u jutranjim satima, stigli smo u Berlin. U Berlinu su nas dočekali animatori koji su nas podijelili u grupe i dali nam upute. Svaka grupa je prema dobivenim uputama krenula u potragu svoje župe. Mladi iz varaždinske biskupije bili su smješteni u kvartu Frohnau u evangelističkoj župi. Smješteni smo bili u školi, zajedno s mladima iz drugih zemalja, tako samo učionicu dijelili sa Poljacima, Nijemcima, Rumunjima i Talijanima. Nakon što smo se smjestili u župi uputili smo se prema Messe Süd. Tamo je bila organizirana večera, nakon koje smo se svi okupili na zajedničkoj večernjoj molitvi. Na večernjim molitvama razmišljali smo o povjerenju među ljudima, povjerenju u Boga i o Kristu zajedništva. O tim temama raspravljalo se u manjim grupama svako jutro, na župi, nakon jutarnje molitve. Mladi su u popodnevnim satima mogli sudjelovati u mnogim radionicama, ali je bilo vremena i za razgledavanje grada.

Na Staru godinu, u popodnevnim satima, okupili smo se na regionalnom susretu u crkvi hrvatskih misija. Susret je započeo razmatranjem brata Ulricha na temu "Težiti k tome da budemo 'sol zemlje'" te svjedočanstvima mladih – Davida, Doris i Lucije. Nakon svjedočanstva uslijedila je misa koju je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić. Navečer smo se okupili u župi na bdijenju i tako uz molitvu ispratili Staru godinu i dočekali Novu. Nakon bdijenja uslijedio je festival naroda.

Posljednjeg dana našeg hodočašća sudjelovali smo u Evangelističkoj crkvi na molitvi i slušali propovijedanje pastora. Nakon toga ručali smo s našim domaćinima. Popodne, 01.01.2012., uputili smo se prema autobusima i krenuli put Zagreba.

Gabrijela Čavlek, Maja Herceg, Barbara Petric