Taize molitva u Varaždinu: „Tražite Gospodina, dok se može naći, zovite Ga dok je blizu“

Taize molitva u Varaždinu:  „Tražite Gospodina, dok se može naći, zovite Ga dok je blizu“

img_4100Subota, 20 sati...Vrijeme je to kada se većina mladih sprema za izlazak. Rijetki bi tada pomislili na molitvu, na susret s Kristom u tišini, no neki su mladi subotnju večer odlučili provesti upravo na taj način.

 

Naime, u subotu, 20.rujna, bila je organizirana večer Taize molitve. Molitvenu večer organizirali su vlč. Siniša Blatarić, povjerenik za mlade Donjovaraždinskog dekanata i studentica Jelena Zidar. Molitva, karakteristične pjesme iz Taizéa koje je animirao Zbor mladih iz zajednice Kapucina, tišina...

Sve su to bili načini na koje su mladi, a i svi ostali koji su se u to subotnje veče našli u kapucinskoj crkvi Presvetog Trojstva u Varaždinu, mogli osluškivati Božji glas. Upravo je tišina ta koja je čovjeku potrebna da bi čuo glas Božji. Današnji čovjek je sve manje usredotočen na Boga, sve je ostalo prije molitve. Taizé molitvena večer je uvijek prilika da to promijenimo, prilika da Gospodina stavimo na prvo mjesto. Uz osobne molitve, molilo se za sve mlade i za sve one koji trpe zbog svoje vjernosti Kristu, posebno u Iraku, Siriji i Ukrajini.

Nakon molitve u tišini, uslijedila je meditacija vlč. Siniše. Uvod u meditaciju bile su riječi psalma: „Moje mi srce govori: „Traži Njegovo lice!-Gospodine, tražim Tvoje lice!“ Na putu smo traženja, to nam govori i prorok Izaija: „Tražite Gospodina, dok se može naći, zovite Ga dok je blizu.“ Na svom životnom putu susrećemo ljude iz različitih slojeva društva. Svatko od njih je izabrao svoj put kako bi ostvario nešto u svom životu. Mnogi mladi nalaze se pred važnim životnim odlukama; kuda krenuti, za što i koga se opredijeliti... Sve se više ističe neizvjesnost pred budućnošću. Velik broj mladih izabire lakši, širi put kako bi ostvarili svoje ciljeve. Put je to koji ne zahtjeva trud i odricanje, no taj širok put na kraju vodi u propast. Isus nas poziva da uđemo na uska vrata, da trudom, radom i pouzdanjem u Gospodina, zavrijedimo biti baštinici Njegova Kraljevstva.

Molitveni susret završio je klanjanjem sudionika ikoni križa uz upaljene svijeće. Svatko je mogao doći do križa, i u tišini srca, iznijeti Gospospodinu svoju molitvu.


Ove se godine Europski susret mladih - Hodočašće povjerenja na zemlji, održava u Pragu, od 29.prosinca 2014. do 2.siječnja 2015. Prijaviti se može do 1.prosinca kod vlč.Siniše Blatarića (sblatari0@gmail.com) ili kod Jelene Zidar (jelena.zidar@hotmail.com).

 

 

Božji vam blagoslov!

Ivan Kišić