Taizé – lumina Vesper

Taizé – lumina Vesper
100_5370U predvečerje treće korizmene nedjelje, u crkvi Rođenja Isusovog kod sestara Uršulinki, održana je Taizé molitvena večer koju su organizirali vlč. Siniša Blatarić, povjerenik za mlade Donjovaraždinskog dekanata i studentica Jelena Zidar. 
Za tu priliku nekoliko volontera dijelilo je letke u središtu grada Varaždina i pozivalo prolaznike na molitvu. Prije samog početka molitve bio je prikazan kratki video o ekumenskoj Taizé Zajednici i mogućnosti odlaska u sam Taizé. Tako je bilo predstavljen projekt hodočašća u Taizé – 18. srpnja do 29. srpnja 2014. na razini Varaždinske biskupije.
Molitvu je pjevanjem animirao zbor mladih iz Sv. Ilije. Uz već poznate taizeovske pjesme, sudionici su dobili svijeću koju su tijekom molitve zapalili kao simbol Kristovog svijetla. Sudionici su mogli na kraju izreći svoje molitve na ikoni taizeovskog križa koji je bio za tu priliku izložen. Kroz čitavo vrijeme molitve postojala  je mogućnost razgovora i ispovjedi kod svećenika.
Osim što smo željeli upoznati druge s ekumenskom Taize Zajednicom, željeli smo potaknuti da te večeri i drugi prolaznici uđu u crkvu i ostanu nekoliko minuta u molitvi te da ponesu zapaljeno Kristovo svjetlo drugima.
„Onaj koji nas je prodahnuo svojim Duhom, šalje nam svjetlo spasenja, Isusa Krista. On je ta Riječ o kojoj je pisano: „Tko god vjeruje u njega i prizove ime Gospodnje, bit će spašen!“ Nije li to predivno otkriće? Da postoji netko u koga mogu imati bezgranično povjerenje, netko tko je zbog mene, zbog mojih pogrešaka, zbog mojih grijeha bio spreman podnijeti muku, razapinjanje na križ i umrijeti?"
Siniša Blatarić, ž.v.,
povjerenik za mlade Donjovaraždinskog dekanata