Taizé 2006.

Dopis poslan svim župnim uredima Varaždinske biskupije:

Svima nam je poznato da je riječ je o tradicionalnom susretu za mlade cijele Europe prigodom Nove godine kojeg organiziraju braća iz Taize-a iz Francuske. Želja je provesti pet dana s desecima tisuća mladih iz cijele Europe te daljnijih krajeva…, otkriti Crkvu u novom svijetlu – kao kvasac zajedništva u ljudskoj obitelji…, biti ugošćen od obitelji i župa u Zagrebu i okolici…, tražiti smisao u životu i živjeti vjeru usred današnjih izazova…, otkriti jedan narod i kulturu kroz ljude koje susrećemo…, pripremati budućnost mira prelazeći zidove koji nas razdvajaju…, moliti zajedno pjevanjem i tišinom…,otvoriti se ljepoti unutarnjeg života i zajedništva s Bogom…, započeti “Hodočašće povjerenja” u vlastitom životu…, postati od sada nositeljima nade tamo gdje živim… Iz Varaždinske biskupije, budući da smo jako blizu gradu Zagrebu, postoji nekoliko mogućnosti organiziranja: ili na jedan dan, ili na nekoliko dana, ili da se mlade vodi na cijeli program od 28.12. do 01.01.2007. god. Polazak autobusima ili autima i organizacija neka se organizira na razini dekanata, a konačne prijave su direktno na Nacionalni ured za mlade pri HBK. (podaci na kraju dopisa) Dakle, ukoliko bude zainteresiranih mladih iz Vaše župe dogovorite se na razini dekanata i prijavite u Nacionalni ured za mlade. Na kratkom DVD-u o Europskom susretu u Zagrebu, napravljenom ovoga ljeta, može se vidjeti kako je sve započelo: Taizé i Europski susreti. DVD je sada dostupan i na web stranici Glasa Koncila www.glas-koncila.hr/portal.html/film,16/view,9257

Ovaj DVD može pomoći pri objašnjenjima vezanim za Europski susret tijekom malih susreta i sastanaka u župi, u školi na satu vjeronauka, itd. Plakate za oglasne ploče ćete dobiti do nedjelje 12.11. 2006. od Vašeg dekana. Početak i trajanje:

Od četvrtka 28. prosinca 2006. (dolazak između 7h i 12h) do ponedjeljka 1. siječnja 2007. najranije u 17h. Program: Ako se odlučite za svih pet dana, sudionike ugošćuju obitelji i župe iz cijele zagrebačke regije. Svako jutro od 8,30 do 11 sati u župi je molitva i vrijeme za razmišljanje i razgovor u malim grupama; Svaki dan, u 13,15 i 19,30, su dvije zajedničke molitve u halama Zagrebačkog velesajma. Popodne, radionice na razne teme na Velesajmu i u gradu. 31. prosinca u 23 sata, u svakoj župi molitveno bdijenje za mir, a zatim «festival naroda». Ručak i večera, u 12 sati i 18 sati na «Velesajmu», osim ručka 1. siječnja koji priređuju obitelji domaćini. Smještaj: Većina u obiteljima Zagreba i okolice (neki možda u župnim ili školskim dvoranama). Ponesite sa sobom podložak i vreću za spavanje. Hendikepirane osobe koje trebaju poseban smještaj se javljaju u Taizé telefonom u listopadu i studenom kako bi to uredili. Radio: Sa sobom ponijeti mali FM radio-aparat sa slušalicama. Prijevodi za vrijeme molitava i većih susreta bit će prenošeni samo putem radija. Oni koji imaju od 17 do 35 godina Oni koji dolaze 28. prosinca , biraju između dvije mogućnosti:

- sudjelovanje u programu u župi

- uz sudjelovanje u programu u župi pomagati u timovima s praktičnim zadacima ili pjevati u zboru. Dovoljan broj mladih trebaju doći dva dana ranije kako bi pomogli oko organizacije . Uz sudjelovanje u općem programu u župama, oni vode timove s praktičnim zadacima, pjevaju u zboru, pomažu domaćinima kao animatori, dočekuju grupe. Oni trebaju doći u ponedjeljak 26. prosinca između 8 i 15 sati. (Nije moguće doći 27. prosinca). 16-godišnjaci 16-godišnjaci mogu na Susret doći u pratnji osobe starije od 20 godina i to tako da se jedan pratilac brine najviše za dvoje mlađih (odvojeno za mladiće i djevojke). Pratioci su smješteni sa svojim mladima i ostaju s njima tijekom cijelog Susreta. Dolazak samo 28. prosinca. Stariji od 35 godina Europski susret namijenjen je mladima, a ne odraslima starijim od 35 godina koji nisu voditelji grupa. Ako stariji od 35 godina ipak žele doći, sudjeluju u osnovnoj grupi (sudjelovanje u programu u župi) i dolaze 28. prosinca. Ako ne mogu prihvatiti jednostavne uvjete smještaja kao mladi i trebaju pravi krevet, neka to naznače kod svoje prijave. Obitelji s djecom (ne mlađom od 7 godina) trebaju se javiti u Taizé telefonom u listopadu ili studenom kako bi provjerili mogu li doći i ima li za njih prigodan smještaj. Sudjelovanje u troškovima Troškovi za mlade iz Hrvatske iznositi će 200 kn (300-450 kn za starije od 35 godina, osim ako ste vođa grupe!). Prijave za Susret Zadnji rok prijava: 1. prosinac 2006.

Ured za mlade HBK
Diana Samardžić
Kaptol 21
10000 Zagreb
Tel.
Mob: 098/622 895
Web: http://mladi.hbk.hr

Ured za pastoral mladih:
Vlč. Damjan Koren, predstojnik