Treći vikend-susret Temeljne formacije animatora održan je u župi Trnovec

TRNOVEC, 13. – 15. SIJEČNJA 2023.
 
U prostorijama Župe Majke Božje Snježne u Trnovcu od 13. do 15. siječnja 2023. godine održan je treći vikend-susret Temeljne formacije animatora programa „Mladi za mlade“ na temu „Mjesto i uloga animatora u zajednici“. Program su vodili animatori instruktori Varaždinske biskupije zajedno s pomoćnim animatorima, a sudjelovalo je četrdesetak mladih Varaždinske biskupije.
 
Polaznici i voditelji programa okupili su se u petak navečer na svetoj misi u župnoj crkvi u Trnovcu, koju je predslavio vlč. Marko Domiter, predstojnik Ureda za pastoral mladih. Večernji program nastavio se u pastoralnom centru gdje su se polaznici upoznali s programom vikend-susreta, podijelili se u male grupe i kroz vježbu „Most“ učili su surađivati, koordinirati rad, raditi zajedno i međusobno si pomagati. Prvi dan susreta završio je večernjom molitvom.
 
Drugi dan susreta, započeo jutarnjom molitvom, sastojao se od radionica koje su govorile o zajednicama kojima animator pripada i u kojima animator djeluje, ponajprije obitelj i Crkva. Polaznici su kroz radionicu „Brodolomci“ nastojai naučili kako tražiti suglasje pri donošenju odluka u složenim situacijima te su poslušali predavanje i svjedočanstvo Lee Miloš o animatoru kao poslanju. Ples, bans, pjesma i druženje bili su sastavi dio subotnjeg programa. Polaznici i instruktori sudjelovali su na svetoj misi koju je predslavio vlč. Hrvoje Damiš, župnik u Trnovcu i studentski kapelan. U večernjim satima održana je 'vesela večer', u kojoj su polaznici kroz skečeve, igre i ples u dobrom raspoloženju proveli subotnju večer te su imali priliku upoznati različite vrste igara. Subotnji program završen je večernjom molitvom o temi dara koja je posebno dirnula sudionike i potaknula ih na promišljanje o vlastitim talentima.
 
Treći dan susreta, 6. nedjelje kroz godinu, sudionici su započeli molitvom. Tijekom nedjeljnog jutra polaznici su napravili pisanu evaluaciju susreta. Nakon pospremanja i čišćenja prostora, animatori su u župnoj crkvi sudjelovali na misnom slavlju kojim je predsjedao varaždinski biskup Bože Radoš.
 
Ovaj susret organizirao je Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, a program su vodili animatori instruktori Judita Havaić, Tena Vinceković, Lea Miloš, voditeljica formacije i vlč. Marko Domiter, predstojnik Ureda za mlade. Njima su se pridužili pomoćni animatori Dorotea Globan, Gabriela Barberic, Martina Klarić i Andrija Havaić. Sljedeći susret temeljne formacije animatora održat će se krajem veljače 2023. godine.
 
Podsjetimo se, program Temeljne formacije animatora „Mladi za mlade“ program je Odbora za mlade HBK i Salezijanske obitelji koji se u hrvatskim biskupijama odražava dvadesetak godina. Temeljna formacija sastoji se od pet vikend-susreta, a nastavlja se specijalizacijom u trajanju od tjedan dana. Animatori instruktori, koji vode formativni program, nakon radnog iskustva u župi i biskupiji polaze dodatnu formaciju za provedbu programa temeljne formacije i specijalizacije.