Treći vikend-susret formacije animatora održan u Mačkovcu

Treći vikend-susret formacije animatora održan u MačkovcuMAČKOVEC, 12. do 14. siječnja 2024.

Župa sv. Petra i Pavla ap. u Mačkovcu bila je domaćin trećeg vikend-susreta Temeljne formacije animatora programa „Mladi za mlade“ na temu „Mjesto i uloga animatora u zajednici“ od 12. do 14. siječnja 2024. godine. Program su vodili animatori instruktori Varaždinske biskupije, a sudjelovalo je četrdesetak mladih Varaždinske biskupije.
Polaznici i voditelji programa okupili su se u petak navečer na svetoj misi u župnoj crkvi u Mačkovcu, koju je predslavio vlč. Dominik Cestar, župni vikar u Prelogu. Večernji program nastavio se u župnoj kući gdje su se polaznici upoznali s programom vikend-susreta, podijelili se u male grupe i kroz vježbu „Most“ učili su surađivati, koordinirati rad, raditi zajedno i međusobno si pomagati. Prvi dan susreta završio je večernjom molitvom.

Drugi dan susreta, započeo jutarnjom molitvom, nastavio je s temom „Traženja suglasja“ kroz vježbu „Brodolomci“. Tijekom dana animatori su kroz radionice upoznavali sebe i otkrivali svoje mjesto u vlastitoj obitelji, Crkvi i župnoj zajednici. Kroz svjedočanstvo „Animator kao poslanje“ mogli čuti su kako je animatorstvo poziv koji oblikuje osobni život, polazi od odnosa s Bogom i traži od animatora da cijelog sebe unese u svoje poslanje.

Ples, bans, pjesma i druženje bili su sastavi dio subotnjeg programa. Polaznici i instruktori slavili su svetu misu kojom je predsjedao preč. Anđelko Košćak, župnik u Mačkovcu. U večernjim satima održana je 'vesela večer', u kojoj su polaznici imali priliku upoznati različite vrste igara. Subotnji program završen je molitveno-meditativnom večeri.
Treći dan susreta, 2. nedjelje kroz godinu, sudionici su započeli molitvom. Tijekom nedjeljnog jutra polaznici su napravili pisanu evaluaciju susreta, a nakon pospremanja i čišćenja u župnoj crkvi sudjelovali na misnom slavlju kojim je predsjedao vlč. Marko Domiter. Vikend-susret je zaključen zajedničkim objedom na kojem se mladima pridružio mons. Bože Radoš, varaždinski biskup i prigodnim riječima ohrabrio mlade u njihovoj formaciji i uključivanju u život župne zajednice.

Ovaj susret organizirao je Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, a program su vodili animatori instruktori Lea Miloš, voditeljica formacije, Tena Vinceković, Dorotea Globan, Gabriela Barberic, Martina Klarić, Andrija Havaić, Damjan Domanovac, Petar Havaić i vlč. Marko Domiter. Sljedeći susret temeljne formacije animatora održat će se u ožujku u župi Margečan.

Podsjetimo se, program Temeljne formacije animatora „Mladi za mlade“ program je Odbora za mlade HBK i Salezijanske obitelji koji se u hrvatskim biskupijama odražava više od dvadeset godina. Temeljna formacija sastoji se od pet vikend-susreta, a nastavlja se specijalizacijom u trajanju od tjedan dana. Animatori instruktori, koji vode formativni program, nakon radnog iskustva u župi i biskupiji polaze dodatnu formaciju za provedbu programa temeljne formacije i specijalizacije.

Ured za pastoral mladih


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika