Team building Odbora za pastoral mladih HBK u Varaždinskoj biskupiji

Team building Odbora za pastoral mladih HBK u Varaždinskoj biskupijiLUDBREG, LEPOGLAVA, VARAŽDIN, 5. do 7. veljače 2024.

Odbor za pastoral mladih Hrvatske biskupske konferencije održao je svoj godišnji team building u Varaždinskoj biskupiji i Pastoralnom centru Varaždinske biskupije u Ludbregu od 5. do 7. veljače 2024. godine.

Susret je započeo misnim slavljem u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Ludbregu kojim je predsjedao varaždinski biskup Bože Radoš, u zajedništvo sa šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem, predsjednikom Odbora te povjerenicima za pastoral mladih i studentskim kapelanima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Večernji program susreta održan je Pastoralnom centru u Ludbregu, gdje je vlč. Marko Domiter, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije održao izlaganje u kojem je u kratkim crtama predstavio Varaždinsku biskupiju te aktivnosti u organizaciji i suorganizaciji Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije. Uslijedila je rasprava i razmjena iskustava. Povjerenici su dan zaključili molitvom časoslova.

U utorak, 6. veljače, drugog dana susreta dan su započeli jutarnjom molitvom. Tijekom prijepodneva održana je sjednica Odbora. Na sjednici se raspravljalo o prijavama i sudjelovanju mladih na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Gospiću, o nacionalnoj završnici Katoličke malonogometne lige i drugim aktivnostima Odbora. U poslijepodnevnim satima sudionici su pohodili Lepoglavu. Lepoglavski župnik Nenad Piskač proveo je povjerenike kroz lepoglavski samostan i crkvu, upoznao ih s bogatom kulturnom, povijesnom, znanstvenom i duhovnom baštinom i životom pavlina u Lepoglavi. Posebno je progovorio o zatočeništvu blaženoga Alojzija Stepinca u lepoglavskoj kaznionici. U pohodu župnoj crkvi zastali su kod oltara sv. Josipa na kojemu je blaženi Stepinac slavio svetu misu u lepoglavskoj kaznionici i izmolili molitvu u čast blaženiku. Poseban dojam na povjerenike ostavilo je svetište župne crkve koje je oslikao poznati pavlinski slikar Ivan Ranger. Nakon pohoda samostanu i crkvi povjerenici su zajedno s biskupom posjetili lepoglavsku kaznionicu, odnosno kaznioničku kapelu blaženog Alojzija Stepinca i Blaženikovu spomen-ćeliju gdje je boravio od 19. listopada 1946. do 5. prosinca 1951. godine. Tamo su uputili molitvu po zagovoru blaženog Alojzija za sve zatvorenike i djelatnike Kaznionice.

U večernjim satima slavili su svetu misu u župnoj crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu. Misom je predsjedao biskup Tomislav Rogić. Nakon svete mise u srdačnoj dobrodošlici župnik Ivica Cujzek progovorio je povjerenicima o Župnoj crkvi Dobrog Pastira i povijesti Župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu. Program drugog dana povjerenici su zaključili večernjom šetnjom središnjim dijelom grada Varaždina. Posjetili su i naše mlade u varaždinskom Centru za mlade tijekom "Utorka za mlade".

Treći dan susreta započeo je slavljem svete mise. Povjerenici su pohodili zavjetnu kapelu Krvi Kristove u Ludbregu i u radnom dijelu napravili evaluaciju, sažetak susreta i donijeli zaključke i prijedloge za dalje. Susret je završio zajedničkim objedom u Pastoralnom centru u Ludbregu.
Ovakvi susreti prilika su za osnaživanje članova Odbora za pastoral mladih HBK, razmjenu iskustava i ideja, kreiranja zajedničkih projekata, međusobnog podržavanja te upoznavanja pojedinih mjesnih Crkava, zajednica i bogate duhovne baštine hrvatskoga naroda.
 
Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika