Komuniciraj i buduće animatore zainteresiraj - Održana trajna formacija animatora Varaždinske biskupije

Komuniciraj i buduće animatore zainteresiraj - Održana trajna formacija animatora Varaždinske biskupijeU subotu, 19. studenog 2022. godine u Centru za mlade Varaždinske biskupije održana je Trajna formacija animatora. Na Formaciji su sudjelovali mladi koji su u sklopu programa „Mladi za mlade“ prošli temeljnu formaciju animatora i specijalizaciju animatora. Na radionicama u kojima su učili o verbalnoj i vizualnoj komunikaciji, javnom nastupu te medijskoj pismenosti. Cilj Trajne formacije animatora je bolje međusobno upoznavanje animatora iz cijele biskupije, usavršavanje u navedenim područjima te podsjećanJe na to tko je animator, s kojim ciljem djeluje i za koga zapravo radi.

Cjelodnevni program trajne formacije započeo je molitvom i uvodnom riječi povjerenika za mlade Varaždinske biskupije vlč. Marka Domitera koji je prisutnim animatorima uputio riječi poticaja i zahvale za sve što čine u svojim župama i Biskupiji. Zatim je Lea Miloš, voditeljica Temeljne formacije animatora, s animatorima ponovila sadržaj koji su prolazili u programu Temeljne formacije animatora potičući na svakodnevno življenje animatorskog poziva jer su upravo oni, „možda jedina Biblija koju će netko pročitati“. U nastavku je slijedio rad u malim grupama u kojem su animatori imali priliku reći svoje mišljenje o sadržajima i aktivnostima koje pastoral mladih Varaždinske biskupije provodi. Također su dobili i zadatak osmisliti godišnji plan aktivnosti Pastorala mladih koji su kasnije po grupama predstavljali sudionicima.

U sklopu Trajne formacije animatora mladi su sudjelovali u tri interaktivne radionice koje su vodile mr.sc.Anita Treščec, voditeljica Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije i dr.sc.Vesna Haluga. Prva radionica „Vizualna komunikacija“ animatorima je približila fotografiju kao važan čimbenik neverbalne komunikacije. U zadatku, koji su dobili, naučili su na pravilan i sustavan način iz fotografije iščitati ono što zapravo fotografija znači i poručuje. Radionica „Znam li dobro komunicirati?“ animatorima je na zanimljiv i interaktivan način objasnila što je pravilna komunikacija, kakav treba biti javni govor i na koji način ga pripremiti. Naučili su brojne alate koji će im olakšati pripremu vlastitih govora, ali i pomoći u realizaciji radionica za mlade s kojima rade u svojim župama. Posljednja radionica bila je pod nazivom „Kako mi ide pisanje?“. Na toj radionici animatori su naučili koja je struktura vijesti te kako pravilno napisati vijest što su kasnije vježbali u zadatku.

Ovom trajnom formacijom animatori Varaždinske biskupije bolje su se međusobno upoznali i povezali te su kroz radionice razvijali vještine potrebne za njihov daljnji rad. Imali su priliku izreći svoje mišljenje o trenutnom programu za mlade u Biskupiji te dati nove ideje kako bi se isti poboljšao. Podsjetili su se da su oni ti koji daju dio svoje duše drugima i primjerom svog života ostalim mladima žele približiti Krista. Trajna formacija animatora kamen je temeljac za budućnost Pastorala mladih Varaždinske biskupije.

 
Lea Miloš


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika