HODAM u Ludbreg 2024.

HODAM u Ludbreg 2024.LUDBREG, 6. travnja 2024.

Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije drugu godinu za redom organizirao je HOdočasnički DAn Mladih u Ludbreg takozvani HODAM u Ludbreg. Tako je 100-tinjak mladih pod geslom "Obradovaše se učenici vidjevši Gospodina" na Vazmenu subotu, 6. travnja hodočašće započelo okupljanjem i zajedničkom molitvom za blagoslov hodočašća - na trima lokacijama u trima arhiđakonatima Varaždinske biskupije s kojih su mladi potom pješačili do Ludbrega: Varaždinsko-zagorski arhiđakonat iz Varaždina od katedrale, Podravski arhiđakonat iz Koprivnice od župne crkve u Močilama te Međimurski arhiđakonat od svetišta Schonstatt u Maloj Subotici.
„Prošle godine nas je uhvatila kiša, vjetar, neke i tuča, ove godine smo hodali po suncu, žegi i vrućini - Bogu hvala - i jedno i drugo prepoznajemo kao dar i kao priliku za žrtvu koju možemo prikazati Gospodinu na naše nakane s kojima smo hodali. Svatko od mladih je imao neku svoju nakanu, a mi smo željeli moliti za mlade naše biskupije, cijele naše Domovine i sve one koji će sudjelovati na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Gospiću“,  rekao je povjerenik za mlade Varaždinske biskupije vlč. Marko Domiter.

Po dolasku u Ludbreg u poslijepodnevnim satima hodočasnici su imali kratak odmor i okrjepu te su s nama podijelili svoje dojmove.

„Prvi put sam na ovom hodočašću i baš sam uzbuđena jer smo uspjeli doći na ovo lijepo mjesto, svetište, k Isusu prvenstveno i nadam se da će nam uz molitvu, i pjesmu, i društvo biti doista lijepo“, rekla je Vanja Čonkaš.

Barbari Kelava hodočašće je, kako je rekla bilo možda malo teže nego što je to očekivala i dodaje „malo je bio duži put nego što su mi rekli, ali uvijek se tu stvara zajedništvo, prijateljstvo i stvarno je ovo jedno posebno iskustvo. Ja osobno nikad nisam ovdje bila, zbog toga mi je posebno drago što smo hodočastili u Ludbreg i prikazat ću tu i svoje neke nakane koje sam danas donijela sa sobom.

Na hodočasničkom danu mladih u Ludbreg jedan od sudionika je bio i Dubrovčanin na studiju u Varaždinu Vlaho Srijense. Bilo mu je to prvo ikada ovakvo hodočašće i još k tome u jedino euharistijsko svetište u Hrvatskoj. „Mnoštvo emocija je tu od jedanput...kad sam ušao u crkvu preplavile su me sve emocije...jednostavno, ne može se opisati taj osjećaj, on se treba doživjeti i to je to!“ naglasio je Vlaho.

I Monika Grubešić rekla nam je kako je „lijepo općenito hodati za Isusom i dati sebe, a isto tako i upoznati nove ljude.“

Jakov Koštarić je, pak, posvjedočio kako je na putu bilo uistinu svega. „Bilo je i zabavno, bilo je pjesme, jela i pića, a bili smo i umorni. Dakle, bilo je izazovno, ali smo uspjeli. Taj put od Koprivnice do Ludbrega bio je zapravo kao neka mala žrtva, ali i lijepo iskustvo. Sigurno ću imati puno uspomena, upoznao sam nove ljude, produbio sam na neki način i odnos s Bogom i meni je stvarno bilo super, zato bih svima preporučio ovo hodočašće.“

Nakon okrjepe u Pastoralnom centru u Ludbregu koju su pripremili domaćini, hodočasnici su se potom okupili u crkvi Presvetog Trojstva, Svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu gdje je katehezu održao vlč. Domiter koji je mladima na poseban način želio na srce staviti da svatko od njih može susresti živoga Boga u svome životu. „O tome nam govori papa Franjo u svojoj pobudnici mladima Christus Vivit - Krist je živ i ja želim da vi živite zajedno s Njime. To je papina poruka, a to je ujedno i poruka danas: Krist je živ na putevima našega života. Kao što ide učenicima nakon svoga uskrsnuća, tako želi ići i na staze i različita mjesta naših svakodnevica - naših briga i naših radosti. S druge strane, kada prepoznajemo da Gospodin dolazi u naš život, kada ga vidimo, djelatnim, prisutnim, zauzetim za nas, onda se u nama javlja radost. Onda svoj život možemo nazvati smislenim, zadovoljnim, ispunjenim životom“, poručio je vlč. Domiter.
A hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije Hodam u Ludbreg 2024. završio je slavljem svete mise te euharistijskim klanjanjem. Vlč. Domiter, u svojoj je homiliji rekao da kada čovjek osjeti radost, tada ima potrebu tu radost dati drugima. „Kao što su apostoli Petar i Ivan rekli pred Velikim vijećem u Jeruzalemu 'ne možemo ne govoriti o onome što vidjesmo i čusmo'. Tako da radost koju čovjek osjeća i doživljava s Bogom u svome životu jednostavno ne može ostati u njemu nego ide k drugima."
„Mladost naše biskupije sa svih strana slila se u Ludbreg, mislim da je doista prikladno barem jednom godišnje da mladi naše biskupije hodočaste u Svetište Krvi Kristove. Vjerujem da će mladima, a i svima nama ovo zajedništvo biti na obogaćenje i na rast“, poručio je jedan od domaćina, vlč. Petar Mlakar, ludbreški župnik in solidum.
Iva Kuzmić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika