Drugi vikend-susret Temeljne formacije animatora

Drugi vikend-susret Temeljne formacije animatoraKOPRIVNICA, 24. do 26. studenoga 2023.

U koprivničkoj župi bl. Alojzija Stepinca od 24. do 26. studenog 2023. godine održan je drugi vikend-susret Temeljne formacije animatora programa „Mladi za mlade“ na temu „Identitet animatora“. Program je vodilo osmero animatora instruktora zajedno s predstojnikom Ureda za mlade Markom Domiterom, a u programu je sudjelovalo četrdesetak mladih Varaždinske biskupije.

Program je započeo svetom misom u župi bl. Alojzija Stepinca koju je predslavio župnik Davor Šumandl. U homiliji mlade je potaknuo da aktivno sudjeluju u programu jer će upravo oni po završetku formacije biti „most“ između mladih u vlastitim župama i župnika. U nastavku programa sudionici su se upoznali s cijelim programom susreta te pojmom „identitet“ o kojem se govorilo tijekom cijelog vikenda. U malim grupama izmijenili su iskustva o prošlom susretu i govorili o svojim očekivanjima. Kroz aktivnost „Lanac prijateljstva“ učili su međusobno surađivati, pomagati jedni drugima i graditi zajedništvo. Kruna dana bila je zajednička večernja molitva koja je sudionike potaknula da budu „Sol i svjetlo Kristovo među ljudima“.

Drugi dan susreta počeo je molitvom nakon koje su sudionici u malim grupama promišljali o antropološkom identitetu animatora. U nastavku programa govorilo se o vrednotama koje su važne za život i rad svakog animatora. Animatori su imali priliku slaviti sakrament pomirenja koji im je pomogao da izmireni s Gospodinom pođu na sljedeću radionicu u kojoj se govorilo o kršćanskom identitetu animatora. Cilj radionice bio je Krista staviti u središte vlastitog života te preispitati svoj vjernički život. Nakon radionice uslijedila je sveta misa koju je predslavio vlč. Marko Domiter. U homiliji mlade je potaknuo da budu inicijatori u župama te da svojim životom svjedoče radost Evanđelja. Naglasio je da svakom vjerniku u olujama života Krist treba biti uporište i sigurna luka u koju se uvijek mogu vratiti te da nam Gospodin želi poručiti da Mu vjerujemo i svoj život položimo u Njegove ruke. U večernjim satima održana je „vesela večer“, u kojoj su polaznici kroz skečeve, igre i ples u dobrom raspoloženju proveli subotnju večer. Drugi dan susreta završen je zajedničkom večernjom molitvom sa simboličkom gestom s tamjanom.

Treći dan susreta sudionici su započeli molitvom. Tijekom nedjeljnog jutra slušali su o važnosti evaluacije susreta, upoznali načine i smjernice evaluiranja i napravili osvrt na protekli susret. Svetu misu predslavio je vlč. Marko Domiter te je u homiliji okupljene vjernike potaknuo na svakodnevno služenje drugima i činjenje dobrih djela - na taj način susrećemo Krista kojega prepoznajemo u najbližima i najmanjima.

Ovaj susret organizirao je Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, a program su vodili animatori instruktori Tena Vinceković, Martina Klarić, Dorotea Globan, Gabriela Barberic, Andrija Havaić, Damjan Domanovac, Petar Havaić, Lea Miloš, voditeljica formacije i vlč. Marko Domiter, predstojnik Ureda za mlade Varaždinske biskupije.
Lea Miloš
 
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika