Drugi susret Temeljne formacije animatora mladih održan u Varaždinu

Drugi susret Temeljne formacije animatora mladih održan u VaraždinuU Centru za mlade Varaždinske biskupije u Varaždinu od 25. do 27. studenoga 2022. godine održan je drugi vikend-susret Temeljne formacije animatora programa „Mladi za mlade“ na temu „Identitet animatora“. Program su vodili animatori instruktori zajedno s pomoćnim animatorima, a sudjelovalo je četrdesetak mladih Varaždinske biskupije.

Polaznici i voditelji programa okupili su se u petak navečer na svetoj misi u varaždinskoj katedrali. Večernji program nastavio se u Centru za mlade gdje su se polaznici upoznali cijelim programom susreta, podijelili se u male grupe i kroz igru „Lanac prijateljstva“ učili su surađivati, raditi zajedno i međusobno pomagati. Prvi dan susreta završio je večernjom molitvom.

Drugi dan susreta uokviren jutarnjom i večernjom molitvom sastojao se od radionica koje su govorile o antropološkom i kršćanskom idetitetu animatora. Isto tako, polaznici su u radionici „Vrednote u životu i radu animatora“ razgovarali o važnosti vrednota, upoznali kako se žive vrednote i uz aktivnost „dražba vrednota“ otkrivali vlastite. Ples, bans, pjesma i druženje bili su sastavi dio subotnjeg programa. U varaždinskoj katedrali animatori su slavili sakrament pomirenja kojemu je prethodila priprava kroz pokorničko bogoslužje. Uslijedilo je slavlje svete mise koju je predslavio vlč. Marko Domiter, predstojnik Ureda za pastoral mladih. U homiliji je istaknuo Isusove riječi iz navještenog evanđelja koje pozivaju da svoju pažnju usmjere na svoja srca, koja mogu otežati u pijanstvu, proždrljivosti i životnim brigama. Životne brige opterete našu svakodnevicu tako da nam srca postanu teška, tvrda, kamena, nesposobna za Boga. Osvrnuvši se na program radionica o identitetu animatora, spomenuo je da su se mladi kroz radionice prisjećali svoje povijesti i naišli na mnogo toga lijepoga, ali i na rane koje su utjecale na njih. Pozvao ih je na zahvalnost za svako dobro koje su primili i prepoznali i na opraštanje koje obnavlja srca i liječi rane. U večernjim satima održana je 'vesela večer', u kojoj su polaznici kroz skečeve, igre i ples u dobrom raspoloženju proveli subotnju večer.

Treći dan susreta, Prve nedjelje došašća, sudionici su započeli molitvom. Tijekom nedjeljnog jutra polaznici su slušali o važnost evaluacije susreta, upoznali načine i smjernice evaluiranja i napravili osvrt na protekli susret. Nakon pospremanja i čišćenja prostora, animatori su pošli u varaždinsku katedralu gdje su sudjelovali na misnom slavlju kojim je predsjedao varaždinski biskup Bože Radoš. Na početku slavlja pozdravio je okupljenu zajednicu, na poseban način polaznike formacije animatora. U homiliji je razmišljao nad evanđeoskim tekstom svetog Mateja koji prenosi Isusove riječi o Noinim danima. Ljudi Noinog vremena živjeli su svoj redoviti život – ženili se, udavali, rađali, radili – ali su zaboravili na Bitnoga, zaboravili su na Boga. Njihovo srce nije moglo prepoznati Boga. Stoga Isus poziva na stalnu budnost – da naša srca uvijek budu usmjerena na Njega. Tumačeći Isusove slike o dvojici u polju i dvjema ženama koje melju, od kojih će se jedan odnosno jedna uzeti, a drugi odnosno druga ostaviti, biskup je naglasio kako dva čovjeka predstavljaju podvojenost u čovjeku – predstavljaju staroga i novoga čovjeka. Bog svojim dolaskom želi osloboditi čovjeka od podvojenosti i biti u središtu njegova života, u njegovom srcu.

Ovaj susret organizirao je Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, a program su vodili animatori instruktori Judita Havaić, Tena Vinceković, Josip Deglin, Lea Miloš, voditeljica formacije i vlč. Marko Domiter, predstojnik Ureda za mlade. Njima su se pridužili pomoćni animatori Gabriela Barberic, Martina Klarić i Luka Herceg. Sljedeći susret temeljne formacije animatora održat će se u siječnju 2023. godine.

Podsjetimo se, program Temeljne formacije animatora „Mladi za mlade“ program je Odbora za mlade HBK i Salezijanske obitelji koji se u hrvatskim biskupijama odražava dvadeset godina. Temeljna formacija sastoji se od pet vikend-susreta, a nastavlja se specijalizacijom u trajanju od tjedan dana. Animatori instruktori, koji vode formativni program, nakon radnog iskustva u župi i biskupiji polaze dodatnu formaciju za provedbu programa temeljne formacije i specijalizacije.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika