Bdijenje mladih uoči Svih svetih 2023.

Bdijenje mladih uoči Svih svetih 2023.Uoči svetkovine Svih svetih, u utorak, 31. listopada održano je Bdijenje za mlade na razini Varaždinske biskupije, tzv. Holywin u crkvi Majke Božje Snježne u Trnovcu. Tema ovogodišnjeg bdijenja bila je život blaženog Alojzija Stepinca, budući da se ove godine obilježava 125. obljetnica njegovog rođenja i 25. obljetnica beatifikacije. Susret je bio nošen riječima iz jednog od Stepinčevih govora mladima: „Mladi prijatelji, ne glavu k zemlji, nego u vis!“

Molitveno-slavljeničko bdijenje započelo je slavljem sakramenta pomirenja, kojemu je pristupio velik broj mladih, te svjedočanstvom s. Katarine Penić-Sirak, SMI koja je rodom iz župe Krašić, gdje je i kao sestra redovnica djelovala tijekom čest godina. S. Katarina mladima je govorila o Blaženikovom životu, o njegovoj obitelji, posebno se dotaknula zatočeništva u Krašiću od 1951. do 1960. i njegove smrti. Istaknula je njegovu nepokolebljivu vjeru zbog koje je stalno naglašavao: „Sve nam mogu uzeti, ali Boga ne mogu!“ i odnos prema sestrama koje su mu služile tijekom zatočeništva, za vrijeme bolesti sve do smrti.

Sveto misno slavlje predslavio je vlč. Marko Domiter, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije. U homiliji potaknuo je okupljene mlade da u životu blaženog Alojzija Stepinca traže putokaz i primjer za vlastiti život jer je Stepinac bio svjetiljka ljudima svoga vremena, ali i nama danas. Istaknuo je kako nas blaženikov život uči da je potrebno svakodnevno „umrijeti sebi“ da bismo jednoga dana postigli zajedništvo s Bogom. Tumačeći evanđeoski odlomak o pšeničnom zrnu koje donosi rod tek kada umre, pozvao je mlade da u svakodnevnom životu otkrivaju put svetosti vršeći redovite dužnosti.

Nakon svetog misnog slavlja animatori i suradnici Ureda za pastoral mladih održali su prigodnu predstavu pod naslovom „Optuženi Stepinac“, za koju je dramski tekst napisao vlč. dr.sc. Ivan Dodlek. Kroz predstavu se ističe sveti lik Alojzija Stepinca, koji je svojim ponašanjem, stavom i govorom, dotaknuo srca onih koji su mu režirali suđenje. Blaženikove geste bile su pokretač obraćenja onih koji su ga osudili.

Bdijenje mladih završilo je euharistijskim klanjanjem prilikom kojeg su mladi mogli čuti poticajne riječi te na koljenima, pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, poput blaženog Alojzija izgovoriti: „U Tebe se, Gospodine, uzdam!“ Na kraju programa bila je nagradna igra u kojoj su pojedini sudionici bdijenja osvojili prigodne knjige o blaženikovom životu.
Tekst: Lea Miloš 
Fotografije: Karlo Kraljev i Fran Kuharić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika