Katehetsko-slavljenički susreti za srednjoškolce, studente i radničku mladež "Teologija tijela"

Katehetsko-slavljenički susreti za srednjoškolce, studente i radničku mladež "Teologija tijela"
VARAŽDIN, 1.10.2019. S radošću vam predstavljamo novi projekt Ureda za pastoral mladih: katehetsko-slavljeničke susrete za mlade pod naslovom "Teologija tijela".

Ovaj je projekt započeo prije nekoliko godina u Zagrebu i pokazao se iznimno zanimljivim mladima, s obzirom na intrigantnu temu, naime, ljudske tjelesnosti i seksualnosti viđene u judeokršćanskoj perspektivi. 

Sam pojam „teologija tijela“ postao je osobito poznat zahvaljujući papi Ivanu Pavlu II. koji se u 129 kratkih nagovora, održanih između rujna 1979. i studenoga 1984., posebno osvrnuo na spolnost i erotsku želju. Ivan Pavao II. razlaže, nasuprot tradicionalnom shvaćanju po kojem je tijelo (nasuprot duhu) osuđeno kao izvor grijeha, svoju integralnu viziju ljudske osobe kao istovremeno tjelesne, duševne i duhovne. Fizičko ljudsko tijelo ima posebno značenje i sudjeluje u razvijanju odgovora na temeljna pitanja naših života. Iako mediji daju drukčiju sliku spolnoga čina, Papa iznosi pravu istinu govoreći da spolni čin predstavlja predokus vječnoga života, istinski Božji naum o kojemu se danas, nažalost, uopće ne govori. To znači da na zemlji ono predstavlja ne samo tjelesno, već i duhovno i emotivno sjedinjenje osoba u kojima supružnici postaju jedno tijelo te na taj način djelomično osjećaju onakvo sjedinjenje kakvo će i biti u nebu kada svi postanemo jedno tijelo.

Katehetsko-slavljenički susreti na spomenutu temu bit će u varaždinskoj katedrali, petkom u 20 sati, počevši od 11. listopada ove godine.