SHKM Sisak 2012.

SHKM Sisak 2012.

U subotu 5. svibnja 2012. u Sisku je održan 7. Susret hrvatske katoličke mladeži. Pod geslom „U svjetlosti hodimo" (1Iv 1,7) okupilo se 30.000 mladih vjernika iz svih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine te hrvatskih katoličkih misija iz europskih zemalja.

Kolona mladih predvođena sisačkim križem krenula je od sisačke katedrale do prostora kod crkve Sv. Kvirina, gdje se održalo svečano misno slavlje Susreta hrvatske katoličke mladeži. Mladi su se hodeći uz rijeku Kupu pretočili u svjetlosnu rijeku u duhu gesla „U svjetlosti hodimo". U procesiji se nosio i križ, koji će od ovog susreta biti križ susreta hrvatske katoličke mladeži. Radost prisutnosti tolikog broja mladih iskazali su i građani koji su ih pozdravljali sa svojih prozora.

Svečano misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U koncelebraciji su bili otpravnik poslova Apostolske nuncijature u RH mons. Mauro Lalli, svi hrvatski nadbiskupi i biskupi na čelu s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječkim nadbiskupom Marinom Srakićem, vojni ordinarij u BiH Tomo Vukšić, kotorski biskup Ilija Janjić, srijemski biskup Đuro Gašparović i pomoćni biskup banjalučki Marko Semren. Poruku Svetoga Oca upućenu sudionicima susreta, koju je potpisao državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone pročitao je povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije vlč. Branko Koretić. Misno slavlje pjevanjem je animirao Biskupijski zbor mladih pod ravnanjem prof. Jelene Blašković. Na kraju misnog slavlja mladi Sisačke biskupije predali su križ mladima Dubrovačke biskupije koji će biti domaćini SHKM-a 2014.

Nakon misnog slavlja mladi su pošli u župe gdje su bili smješteni u obiteljima i dvoranama. Više od 4.000 obitelji u 63 župe Sisačke biskupije radosno su ugostile hrvatsku katoličku mladež. Našu biskupiju predstavljalo je 900 mladih iz 84 župa koji su bili smješteni diljem Sisačke biskupije. Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je misno slavlje u nedjelju župi Pohoda Blažene Djevice Marije u sisačkom Naselju. U novosagrađenoj crkvi Svete Marije Kraljice Mira okupilo se 1.200 mladih iz nekoliko župa naše biskupije i svih krajeva Lijepe naše koji su u zajedništvu slavili Gospodina.

U nastavku možete pogledati nekoliko fotografija grupe sudionika, a ukoliko želite podijeliti s nama i ostalim mladima svoje fotografije, pošaljite nam ih!

Također pozivamo sudionike SHKM-a u Sisku da podijele svoja svjedočanstva i dojmove s nama i ostalim mladima iz naše biskupije. Vaša ćemo svjedočanstva i fotografije objediniti objaviti na našoj web stranici. Pišite nam na našu e-mail adresu: tajnik(ET)mladi-vz.com!