SHKM Sisak 2012. - dojmovi sudionika

SHKM Sisak 2012. - dojmovi sudionika

Dragi mladi,

Susret hrvatske katoličke mladeži koji se održao u Sisku 5. svibnja 2012. je iza nas, a ovdjel donosimo dojmove sudionika koji su s nama i vama željeli podijeliti svoja svjedočanstva. Potičemo vas da pošaljete i podijelite svoje dojmove jer je važno u današnjem svijetu svjedočiti braći i sestrama Božje djelovanje u našim životima.

Za poticaj da se odvažite na to, pročitajte svjedočanstva u nastavku:

 

************

Nakon naših dekanatskih susreta pripreme za SKHM došao je trenutak da krenemo za Sisak.

Mladost, pjesma, ples, susreti prijatelja, pružene ruke... Zapravo sve ono što je izrečeno u himni susreta: S osmjehom na susret krećemo jer znamo Bog je s nama tu... Naša mlada srca puna ljubavi, naše ruke dignute pune radosti...

Procesija mladih hodeći za križem gradom Siskom svjedočila je: Hrabro krenimo u svjetlosti hodimo. Na tom putu Bog nam snagu daje. Otvara nam staze za nove korake.

Liturgijsko slavlje: Samo budi tu jer trebamo te, Isuse...

Nakon noćenja u obiteljima, koje su zaista bile gostoljubivi domaćini, opraštamo se s njima i odlazimo autobusom za Kutinsku Slatinu.

Program je započeo predstavljanjem mladih – mladima u kojem su mladi iskazali svoju orginalnost, različitost, radost... Zatim je slavljena Sveta misa. Bilo je to divno misno slavlje natopljeno rosom s neba, a poznato nam je da se sam Jahve predstavlja kao rosa (usp. Hoš 14,6) ili pak se samo prisjetimo Izaijinog proproštvo o spasenju: „Rosite, nebesa odozgo, i oblaci daždite pravednošću. Neka se rastvori zemlja da procvijeta spasenje, da proklija izbavljenje" ( Iz 45, 7-8).

Nakon misnog slavlja nastavljeno je druženje mladih uz zajednički ručak, pjesmu i ples i to samo onako kako to mladi znaju i vole. Pri povratku kući razgledali smo izložbu Tradicijski vezovi na liturgijskom ruhu, autorice Slavice Moslavac u Galeriji Muzeja Moslavine i kutinsku crkvu posvećenoj Sv. Mariji Snježnoj te se oprostili od naše animatorice Ljiljane i krenuli prema našem malom Međimurju.

Završit ćemo s nekoliko dojmova mladih Gornjomeđimurskog dekanata koje su mladi pisali tijekom vožnje:

„... samo Bog je ljubav moja, svoje mu srce predajem... Svaka sekunda provedena u zajedništvu na ovom SHKM ojačala je moju vjeru!"

„Hvala svim divnim ljudima s kojima smo proveli ova dva dana Susreta..."

„Bilo je super, dobre hrane i za tijelo i za dušu. Zabavili smo se, ponešto naučili, bolje upoznali, susreli nove ljude... Sve zajedno jedno jako lijepo iskustvo. Hvala obiteljima koje su nas primile i Bogu koji nas je čuvao.
P.S. Nadam se da se vidimo još puno puta prije Dubrovnika."

„Ovaj SHKM bilo mi je nešto najljepše u životu, a s obzirom da mi je to tek prvi, nadam se da ću ići u Dubrovnik i još mnogo dalje. Društvo je bilo zakon, sklapala su se nova prijateljstva i bilo je lijepo slaviti Boga sa svima skupa..."

Dragi mladi,
neka vas nitko ne obmanjuje ispraznim riječima, jer zbog svega toga srdžba Božja dolazi na sinove neposlušne.
Zato nemojte imati ništa s njima! Jer nekad ste bili tama, a sada ste svjetlo jer ste u zajedništvu s Gospodinom. Živite kao djeca svjetla...
(iz poslanice Efežanima)

Zahvaljujemo Dragom Bogu na svim udijeljenim blagoslovima, dragim mladima na zajedništvu i našem kapelanu Josipu na uloženom trudu, strpljivosti i dobroti.

Budite Svjetlo!

Mladi Gornjomeđimurskog dekanata

 

************

 

Hvaljen Isus i Marija!

Još dok su svježi dojmovi, a srce ispunjeno radošću proživljenom na susretu mladih u Sisku, pišem ovo svjedočanstvo kako bi posvjedočila da postoji velik broj mladih koji idu za Isusom, i bilo je prekrasno biti u društvu gdje se ne čuje niti jedna psovka i ružna riječ, već samo smijeh i gdje se osjeća jedno posebno zajedništvo u Isusu. Ovaj susret me ispunio sa svom onom ljubavlju koja mi je polako nedostajala i koja se gubi u nama mladima, a uzrok tomu je nesigurnost ove sadašnjosti, blještavilo svijeta i kušnje sedam glavnih grijeha. Borba dobra i zla prisutna je, a mladi iz Duge Rese, sa svojim scenskim nastupom u crkvi Svete Marije Magdalene u Gredi Sunjskoj (općina Sunja), su to vrlo kvalitetno prikazali. U tom trenutku oči su mi se zasuzile i poželjela sam svoje sunčane naočale da sakrijem suze u svojim očima. Tada sam se zahvalila dragom Bogu što sam se uvijek nalazila na Njegovom putu te se hrabro i odvažno borila sa svim kušnjama u svom životu.

Ova svjetlosna rijeka, nas mladih katolika, preplavila je Sisak, a okupili smo se s ciljem da slavimo Isusa i da našim životima svjedočimo Njega. Ovo je za mene bilo prekrasno iskustvo i teško pronalazim riječi da opišem ovaj doživljaj. U mom srcu i dalje ostaje velika radost i optimizam da smo mi mladi katolici stvarno prava snaga Crkve i ponos hrvatskog naroda!

Martina Cuković, Župa svetog Vida Vidovec