Nedjeljni dan SHKM-a

Nedjeljni dan SHKM-a

dscn0860Dan Gospodnji u Dubrovniku bio je sunčan i mladi su mogli bez kabanice prošetati Stradunom, zidinama, muzejima i obalom. Dio mladih iz Varaždinskog dekanata koji su noćili u župi svetog Andrije i katedralne župe, prisustvovalo je Svetoj misi u 10 sati ispred dubrovačke katedrale koju je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić.

„Uvodno je napomenuo kako je ovo dan kada Katolička Crkva proglašava svetim svoja dva velika sina, papu Ivana XXIII. i papu Ivana Pavla II., počasnoga građanina Dubrovnika“, prenosi bitno.net.

„Biskup je u propovijedi istaknuo tri stvari u kojima prepoznajemo Krista Uskrslog kao osloboditelja, a onda i svoju dužnost biti navjestitelji njegova oslobođenja onima kojima su poslani. Najveći problem slobode je strah, kazao je biskup, pa su i Isusovi učenici nakon uskrsnuća bili prestrašeni. Pozvao je mlade da dopuste uskrslom Kristu da ih oslobodi od svih njihovih strahova, ma koji to bili“, piše bitno.net.

„U slici Tome koji ne vjeruje i učenika koji vjeruju, biskup je progovorio o tome zašto netko vjeruje, a drugi ne vjeruju. Vjeruju oni kojima je dana milost da vjeruju, ali kako Bog nikog ne prisiljava, čovjek sam u slobodi treba na milost odgovoriti. Postoje i oni, a danas je veliki broj takvih, rekao je biskup Uzinić, koji su imali milost, dali svoj odgovor, družili se s Isusom, primili sakramente, a onda im se dogodilo nešto što ih je udaljilo od Gospodina. To nešto je ono što se bilo dogodilo i Tomi, udaljili su se od zajednice i lutali okolo sami. Sami sa svojim strahovima, nisu više bili u zajednici na nedjeljnim euharistijama. Ako prestanete dolaziti na misu, vaša sudbina je Tomina sudbina, premda ste ga bili susreli u jednom periodu života, poručio je biskup mladima“, navodi bitno.net.

„Onima koji razmišljaju o duhovnom pozivu, a takvih je oko 15% prema rezultatima ankete, biskup je ohrabrio da se odazovu. Svima je poželio da u svoje župe ponesu mir koji su doživjeli na SHKM-u u Dubrovniku.
Biskup se s mladima također u tišini pomolio i za jednog nestalog mladića, kao i nedavno nestalog mladića s Korčule, kako bi ih se što prije pronašlo kao i za sve ostale nestale“, piše bitno.net.

Nakon mise, don Stanko Lasić, katedralni župnik, pozvao je mlade da predstave svoje dekanate ili župe iz kojih dolaze. Varaždinska biskupija, uz prigodan i simboličan dar i iskrenu zahvalu za ugodan boravak i prijem mladih, predstavila je i varaždinske katoličke skaute, ali i ljetni kamp u Ferdinandovcu te nekoliko župa Varaždinske biskupije.

Trg ispred katedrale, ali i cijeli grad Dubrovnik kroz vikend Susreta hrvatske katoličke mladeži odisao je posebnom atmosferom i radošću, a dubrovačko-neretvanska policija je izvijestila kako je susret prošao bez incidenata, „mirno i dostojanstveno“.

„Iznimno smo ponosni na hrvatsku mladost, koja se u Dubrovniku dobro zabavila, rušeći predrasude o neodgovornosti i površnosti mladih. Fenomen ovakvog odaziva ukazuje na njihovu stvarnu potrebu za zajedništvom, pripadnošću i pozitivnim vrijednostima. Vjerujemo da će ovaj dubrovački Susret pozitivno utjecati na odnos svih mladih prema životu, smislenosti iskrenog zalaganja  i duhovnom rastu“, napisali su u objavi za medije organizatori SHKM-a.

„Dubrovnik je ispisao još jednu posebnu stranicu u svojoj bogatoj povijesti i ostaje zabilježen  kao mjesto najbrojnijeg susreta hrvatske katoličke mladeži. 35.000 mladih na svoj poseban, nov i drugačiji način ispričali su prekrasnu priču o istinskoj ljubavi, zajedništvu i slobodi - razigrano, sanjarski, otvorenog srca prema budućnosti i životu, na način kako samo mladi znaju“, tvrde Dubrovčani te poručuju: „Dragi naši mladi, Dubrovnik je ponosan na vas i uvijek će vas nositi u srcu!“

Sljedeći susret mladih održat će se 2017. godine u Vukovaru, a godinu prije će biti svjetski susret mladih u Krakowu.

 

J.B.

 

 

Fotografije:BH, JB, Filip Tenko, Dominik Cestar, Laura Sajko