Mons. Uzinić: Bog ne želi robove, otkupio nas je za slobodne

Mons. Uzinić: Bog ne želi robove, otkupio nas je za slobodne

dsc00570Dubrovnik je 26. i 27. travnja bio doslovno i preneseno - luka hrvatske katoličke mladeži. Naime, gospari Dubrovčani su bili domaćini 9. susreta hrvatske katoličke mladeži.

"Prije dvije godine preuzeli smo križ u Sisku. Ali pokazalo se da taj križ nije križ, nego blagoslov. A taj naš blagoslov ste zapravo vi, naši mladi – dobrodošli! Pozdravljamo vas u zidinama starog Dubrovnika, a kad se vratite kući, pričajte svima o slobodi u Isusu Kristu", rekao je dubrovački biskup Mate Uzinić na samom otvorenju SHKM-a u Dubrovniku u subotu 26. travnja, a dobrodošlicu mladima su poželjeli i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Varaždinskoj biskupiji je ulaz u sam grad omogućen od 12 sati pa vjerojatno većina mladih iz biskupije nije prisustvovala otvorenju na Stradunu.

Naime, s tarace dubrovačke palače Sponza mlade su pozdravili i Đivo Gundulić i dubrovački knez u interpretaciji dubrovačkih glumaca Edija Jerteca i Hrvoja Sebastijana, a podizanjem službenog barjaka SHKM-a i izvedbom službene Himne „Na slobodu pozvani" Susret je službeno otvoren.

Unatoč kišnom vremenu, nitko se nije dao smesti i s radošću je svaki pojedinac, koji nije bio dio velike procesije od jezgre starog Dubrovnika do Gruža, iščekivao svečano misno slavlje u luci Gruž.

Prije samog okupljanja oko Božjega oltara, osmišljen je duhovno-zabavni predprogram istovremeno na 17 lokacija pa su tako sudionici mogli prisustvovati raznim radionicama, pokloniti se Presvetom Oltarskom Sakramentu, pogledati predstave, obići muzeje koji su bili besplatni, otići na koncerte.

Procesija od nekoliko desetina tisuća mladih s križem Susreta, formirala se oko 14 sati, a krenula je iz dubrovačke katedrale prema luci Gruž gdje je u 17 sati započelo središnje euharistijsko slavlje.

Misno slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uz koncelebraciju apostolskog nuncija Alessandra D'Errico, tri nadbiskupa, mons. Želimira Puljića, mons. Marina Barišća i mons. Đuru Hranića,  te sedam biskupa: mons. Mija Gorskog, mons. Nikolu Kekića, mons. Ante Ivasa, mons. Slobodana Štambuka, mons. Dražena Kutlešu i mons. Vlada Kočiša i naravno, našeg varaždinskog biskupa, mon. Josipa Mrzljaka, te 5 biskupa iz susjednih zemalja i 500 svećenika među kojima su bili i naši svećenici, ali i povjerenik za mlade Varaždinske biskupije, vlč. Tihomir Kosec.

U luci Gruž se prema nekim podacima okupilo i preko 35 000 mladih koje nije otjerala ni kiša - na kraju su mladi otjerali kišu i izmolili sunce.

„Bog nas nije stvorio kao robove, On nas uvijek ljubi, ne pamti naše grijehe, sve oprašta i zaboravlja. On nas ljubi neovisno o tome kakvi smo, i uvijek nas iznova oslobađa. Isus nikoga ne prisiljava na vjeru, ali uvijek nudi sebe“, poručio je mons. Mato Uzinić u svojoj homiliji okupljenim mladima te nadodao kako nas je Gospodin oslobodio i darovao slobodu koju valja iskoristiti za dobro.

Pozvao je mlade da na svijet i na Crkvu ne gledaju kao na nešto tuđe, već da prepoznaju svoju ulogu aktivnih članova društva i Crkve, dok je biskupe i svećenike pozvao da širom otvore vrata laičkom angažmanu mladih.

"Pozvani ste biti odgovorni članovi svog društva, onako kako je Krist to učinio" - naglasio jedubrovački biskup uz poruku mladima: 'Hrabro!'

Na kraju svečanog misnog slavlja 35 000 mladih hodočasnika okupljenih u gruškoj luci oduševljenim poklicima pozdravili su najavu slijedeće biskupije domaćina SHKM 2017. koja će se održati u Vukovaru.

Inače, pjevački dio predvodio je dubrovački biskupijski zbor mladih i orkestar, a među mnoštvom mladih vjernika, iz Varaždinske biskupije bilo je čak 1200 hodočasnika.

Večernji glazbeno-scenski program počeo je oko 21, 30 minuta i trajao je do 1 sat poslije ponoći, a sudjelovao je (inače i u predprogramu) i koprivnički bend Bžje ovčice, ali i Zakon neba, Marija Husar Rimac, Slyric 33, VIS Mihovil, Hrvatsko nadzemlje i mnogi drugi.

Točno u ponoć pripadnici GSS-a na Luži su spustili stratu s prikazom dvojice papa, uz zvuke omiljene pjesme Ivana Pavla II, "Krist jednom stade na žalu", a mladi su volonteri pustili u zrak 500 balona s led lampicama uz posebne nakane i molitve upućenih Ivanu Pavlu II.

 

 

Fotografije: BH, JB, SHKM