Redari na trasiranju Križnog puta 2014.

Redari na trasiranju Križnog puta 2014.

3Križni put mladih Varaždinske biskupije je, moglo bi se reći, najiščekivaniji događaj godine. Kako bi sve proteklo u najboljem redu i ove godine, redari su se, zajedno s našim povjerenikom, vlč. Tihomirom Kosecom, prvog vikenda u ožujku 2014. godine, uputili na trasiranje ovogodišnje rute.

Iako su nekima redari „kvaritelji zabave“, Križni put mladih teško bi funkcionirao bez njih. Naime, posao redara je znati u detalje rutu, paziti na svaku osobu u koloni, pomoći onima kojima je fizički teško i ohrabrivati, ali i opomenuti one koji se ponašaju neprimjereno ili remete mir i molitvu drugima. A što su redari radili na trasiranju? Najvažnije, prošli su put KP-a i markirali ga kako se nebi izgubili, uvidjeli su mjesta na kojima ćemo SVI morati biti oprezniji i koncentriraniji te dobili upute kako djelovati u određenim situacijama. Naravno, uz posao, bilo je tu i međusobno boljeg upoznavanja i druženja, upoznavanja sa župnicima-domaćinima, zajedničke molitve (posebno za „suho vrijeme“ koje su i izmolili) te puno, puno smijeha.

Što su redari zaključili nakon dva dana trasiranja?

  1. Ovogodišnja staza je jedna od težih i potrebno je imati čvrstu obuću. Ukoliko nekoga od vas, redari ili animatori primijete u platnenim patikama ili „starkama“, neće moći sudjelovati na KP.
  2. Vreću za spavanje i podmetač valja dobro pričvrstiti za ruksak. Nije dobro nositi stvari u rukama jer će one trebati prilikom uspona ili silazaka. Također, tako ćete nepotrebno gubiti energiju.
  3. Ne uzimati kišobrane – samo kabanice dolaze u obzir.
  4. Ove godine spavamo u manjoj sredini koja nema velebnu sportsku dvoranu – budite spremni na manjak komocije, nečije hrkanje… Valja biti strpljiv.
  5. Ruta KP-a je predivna. Prolazit ćemo kroz zagorske šume i bregove, a manje kroz naseljena mjesta – valja uzeti dovoljno hrane za oba dana.
  6. Križni put 2014. je PLANINARSKI i to valja imati na umu. Potrebno je imati i kondicije, zato šećite ili vježbajte malo češće nego inače. Wink
  7. Da vas ne uplašimo, zaista je lijepo naše Zagorje, a bregi će itekako biti pogodni za korizmeno odricanje. Upoznat ćete divan komadić naše biskupije i, naravno, preporučamo međusobno upoznavanje i druženje.

Dragi mladi, sve detaljnije informacije naći ćete ovdje, na stranicama Pastorala mladih, a svakako pregledajte karte i proučite informativni letak.

Vidimo se na KP! Cool

Fotografije: Bruno Herceg