Proteklog vikenda održan je 22. Križni put mladih Varaždinske biskupije!

Proteklog vikenda održan je 22. Križni put mladih Varaždinske biskupije!
KOZAREVAC - BUDROVAC - ĐURĐEVAC, 2.-3.4.2022. Mladi naše biskupije vikend su proveli na 22. Križnom putu mladih Varaždinske biskupije župama Đurđevačkog dekanata.

Dvjestotinjak mladih naše biskupije i ove je godine hrabro svjedočilo svoju vjeru hodom za križem kroz Varaždinsku biskupiju, unatoč zahtjevnim vremenskim prilikama. Naime, 2. i 3. travnja održan je 22. po redu Križni put mladih Varaždinske biskupije župama Đurđevačkog dekanata, i to pod geslom „Probudi se, ti što spavaš!“ (Ef 5,14) te uz himnu „Ustanite, hajdemo!“.
 
Ponovno nakon poduže dvije godine izvanrednih pandemijskih uvjeta, mladi su svoj put započeli u župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog u Kozarevcu u subotu u ranim jutarnjim satima; nakon okrepe i srčane dobrodošlice župnika domaćina vlč. Nikice Posavija i njegovih župljana. Nakon subotnjeg hoda, popraćenog molitvom, pjesmom, veselim druženjem unatoč kiši i snijegu; sve uz okrepu za koju su se brižno pobrinuli župljani župa Kozarevac i Budrovac, svakako najuzvišeniji trenutak dana bilo je euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM na Nebo u Budrovcu u večernjim satima koje je predvodio povjerenik za mlade Varaždinske biskupije vlč. Tihomir Kosec, u zajedništvu sa domaćim župnikom vlč. Ivicom Gladoićem i vlč. Tomislavom Kosom, župnikom župe Mala Subotica, dugogodišnjim polaznikom planinarskih križnih puteva mladih. Vlč. Kosec ohrabrio je mlade žarkom propovjedi o važnosti budnosti u današnjim okolnostima koje vladaju u svijetu, pozvavši ih i da pokušaju tri dana za redom buditi se i ustajati u 5 sati i 14 minuta te čitaju 5. poglavlje poslanice sv. Pavla Efežanima. Cijelu propovijed možete poslušati ovdje.

Po završetku misnog slavlja uslijedilo je dirljivo svjedočanstvo vjeroučitelja Roberta Ščuke o pokretanju križnih puteva u Hrvatskoj, kako je ova dragocjena manifestacija došla u našu biskupiju i kakav biljeg je ostavila na njegovu životu i životu mnogih mladih. Svjedočanstvo je ostavilo jaki dojam na mlade, nove generacije polaznika ove pobožnosti. Cijelo svjedočanstvo možete poslušati ovdje. Mladi su po završetku svjedočanstva zahvalili župniku domaćinu, njegovim župljanima i animatorima; osobito vjeroučiteljici Marini Barberic, obitelji Globan te hvale vrijednim animatorima Doroteji Globan, Gabrieli i Anamariji Barberic te Dadi Prilici pjesmom, pljeskom i darovanim obilježjima te pošli na zasluženi odmor.

Drugi dan mladi su nastavili svoj hod prema župama Kalinovac i Đurđevac pod budnim okom redara koji su brinuli o njihovoj sigurnosti. Mlade je nosio duh zajedništva, međusobnog pomaganja, razgovora, pjesme, igre te vježbi povjerenja. Naime, animatori su pred mlade stavili jedan izazov u kojem su morali odabrati jednu osobu koju ne poznaju te pola postaje prehodati s njom na način da prvo jedna žmiri, a druga je vodi držeći je pod rukom; te se onda zamijeniti.

Svakog križnog puta mladim srce zatitra na spomen postaje šutnje i postaje na kojoj se već 22 godine tradicionalno pjeva pjesma „Jalta, Jalta“. Ove godine, ove postaje bile su još gorljivije! Na putu do svojeg zadnjeg odredišta, mladi su prošli i kroz Đurđevačke pijeske, jedinu hrvatsku pustinju i geografsko-botanički rezervat, gdje su imali svoju 13. postaju križnog puta i napravili zajedničku fotografiju.

Križni put mladih tradicionalno je završio susretom s pastirom varaždinske Crkve, biskupom Božom Radošem, koji je na krajnjem odredištu hodočasnika, u župnoj crkvi sv. Jurja mč. u Đurđevcu predvodio svečano euharistijsko slavlje.

Dobrodošlicu na posljednjoj postaji križnoga puta hodočasnicima je zaželio domaći župnik u Đurđevcu, vlč. Tomislav Leskovar, a potom je predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, vlč. Tihomir Kosec, predvodio molitvu 14. postaje Križnoga puta.

U svojoj propovijedi mladima koji su ispunili župnu crkvu u Đurđevcu varaždinski je biskup razlomio mladima nedjeljno evanđelje povezujući ga sa dvodnevnom pobožnošću križnoga puta ističući da je Isus sa svoja tri pada pod križem posvetio i očistio sve naše padove, podigao nas i rekao nam: „Idi i ne griješi više!“, već propovijedaj svojim životom Očevu ljubav i milosrđe. Cijelu homiliju možete poslušati ovdje.

Na kraju misnog slavlja vlč. Kosec je najprije zahvalio dragom Bogu na održanom dragom nam križnom putu u zajedništvu nakon dvije godine iščekivanja, a od srca je zahvalio i biskupu Boži koji je ove godine po prvi puta od preuzimanja službe bio među mladima u većem broju na njihovoj tradicionalnoj pobožnosti. Dobio je biskup od mladih i znak pažnje, obilježje križnoga puta, budilicu i kemijsku, pritom obećavši da će zajedno s mladim tri dana za redom ustajati u 5 sati i 14 minuta te razmatrati 5. poglavlje poslanice Efežanima. Vlč. Kosec je zahvalio i župniku Leskovaru te župnom vikaru vlč. Mariju Rukelju na gostoprimstvu, kao i svima koji su se na bilo koji način uključili u organizaciju i podršku 22. križnog puta mladih Varaždinske biskupije. Prije raspjevanog rastanka i odlaska svojim kućama, mladi su napravili i zajedničku sliku sa biskupom Božom i okupljenim svećenicima.

Pjevanje na postajama ova dva dana, kao i na misnim slavljima, animirao je Zbor mladih Varaždinske biskupije pod vodstvom Damijana Turkovića.

Sljedeći, 23. Križni put mladih Varaždinske biskupije prolazit će župama međimurskih nam dekanata.

Veliku galeriju fotografija preuzmite ovdje.
 
Subota i nedjelja, 2. i 3. travnja 2022. 

Kozarevac – Budrovac - Đurđevac

"Probudi se, ti što spavaš!“ (Ef 5,14)

Obilježje: budilica + kemijska olovka

Himna: Ustanite, hajdemo!