Proteklog vikenda održan je 21. Križni put mladih Varaždinske biskupije!

Proteklog vikenda održan je 21. Križni put mladih Varaždinske biskupije!
DONJA VIŠNJICA - KLENOVNIK - LEPOGLAVA, 20. i 21.03.2021. Pod geslom “Učvrsti me duhom spremnim!” (Ps 51,14)  održan 21. po redu Križni put mladih Varaždinske biskupije.

Sukladno poštivanju epidemioloških mjera i preporuka, Križni je put održan online, a fizički ga je ‘odradilo’ 50-ak animatora i redara Bednjanskim i Ivanečkim dekanatom. Svi ostali mladi bili su pozvani pridružiti se molitvi i pobožnosti Križnog puta uživo online putem Facebook stranice Ureda - Mladi Varaždinske biskupije.

Kako se nalazimo u godini posvećenoj svetom Josipu, ovogodišnji je Križni put prošao u znaku pobožnosti prema zaručniku Blažene Djevice Marije. Postaje Križnoga puta i svete mise prenosile su se virtualno, a svoje su molitvene nakane, koje se uobičajeno pišu u bilježnicu, svi sudionici mogli slati u obliku molitvene poruke u inbox ili na mail adresu Ureda za mlade.

Križni put je započeo prvom postajom u župnoj crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Donjoj Višnjici. Slijedile su postaje; brdašce Vranjika (pil), Prašnički breg (raspelo), kapela sv. Vuka, župna crkva sv. Martina biskupa Donja Voća, Plemenščina (raspelo) te za kraj prvoga dana župna crkva Presvetog Trojstva u Klenovniku gdje je slavljena i sveta misa koju je predslavio vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije. Vlč. Kosec u propovijedi je iznio svoje iskustvo bolesti Covid-19, kušnji koje je kroz nju prolazio i pitanja koje mu se često u tom periodu postavljalo: "Zašto baš meni?" Često se i mi u svojim svakodnevnim križevima pitamo - zašto baš meni, a odgovor nikad ne izostaje već dolazi u - Gospodinovo vrijeme. Od tuda i poticaj na odabir ovogodišnjeg gesla "Učvrsti me duhom spremnim!" (Ps 51,14). 

Idućega jutra, u nedjelju 21. ožujka, križni je put nastavljen osmom postajom kod raspela u zaselku Šarki. Uslijedili su kapela Gospe Snježne u Žarovnici, župna crkva sv. Bartola apostola u Kamenici, raspelo u zaselku Kiđemeti, raspelo u Vulišincu, kapela sv. Jurja mučenika u Purgi Lepoglavskoj, dok je posljednja, četrnaesta postaja, kao i sveta misa zahvalnica slavljena u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi. Svetu misu predvodio je varaždinski biskup, mons. Bože Radoš, u zajedništvu s domaćim župnikom, vlč. Nenadom Piskačem, povjerenikom za pastoral mladih vlč. Tihomirom Kosecom, te vlč. Tomislavom Kosom i vlč. Markom Domiterom.

Svoju je propovijed mladim vjernicima u lepoglavskoj crkvi, ali i svima okupljenima oko Facebook stranice Mladi Varaždinske biskupije, biskup Radoš posvetio razmatranju nad Ivanovim evanđeljem “Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, umre, donosi obilat rod”. Evanđelje je to koje nas približava Isusovom pashalnom otajstvu, otajstvu smrti, muke i uskrsnuća, kazao je biskup.

- Riječ Božja nam danas govori kako su Isusa došli tražiti svi ljudi. Židovska religija bila je privlačna strancima. I oni su htjeli čuti riječ o kojoj ovise, koja im daje život; da će doći Mesija spasitelj. I oni su imali potrebu za čvrstom riječi da će biti spašeni te dolaze za Pashu u Jeruzalem. Poseban je osjećaj, ali ne mogu doći do samog hrama, mogu samo u jedan dio, jer nisu Židovi. Ali oni žele ići korak dalje, želi ući dublje u otajstvo i osjetiti ono što on nosi. Stoga se obraćaju Filipu jer traže nekoga tko već dobro pozna Isusa. Ovo nam je poruka; da bismo upoznali Isusa treba nam netko tko ima iskustvo susreta s njime - kazao je biskup Radoš.

Govoreći o Grcima koji su u hramu željeli upoznati Isusa, biskup je napomenuo kako su oni predstavnici i nas danas. Grci žele upoznati hram Božji, a Isus je taj hram Božji.

- Samo ako uđemo u njegov svijet možemo upoznati Boga. To je taj hram koji i mi želimo upoznati. Ne hram od kamena i betona, već hram koji je Bog sebi podigao da bi se susreo s čovjekom - poručio je mons. Bože Radoš.

Na kraju svete mise biskup se zahvalio organizatorima Križnoga puta, Uredu za pastoral mladih na čelu s vlč. Tihomirom Kosecom te tajnicom Martom Kranjčec, svima hodočasnicima, ali i ostalima koji su virtualno sudjelovali u Križnom putu. Zaželio je svima da kroz ove dane nastave hod za Kristom kako bi na Uskrs osjetili radost života.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika