Proteklog vikenda održan 17. Križni put mladih Varaždinske biskupije

Proteklog vikenda održan 17. Križni put mladih Varaždinske biskupije
GOLA - MOLVE - NOVIGRAD PODRAVSKI, 1.-2.04.2017. Proteklog vikenda održan 17. Križni put mladih Varaždinske biskupije župama Virovskog dekanata.

Ni rano ustajanje i dulj put, ni vrućine, ali ni žuljevi ni hod po prašini nisu spriječilo nešto više od 400 mladih da i ove godine hrabro svjedoče svoju vjeru hodom kroz Varaždinsku biskupiju. Naime, proteklog je vikenda, 1. i 2 travnja održan 17. po redu Križni put mladih Varaždinske biskupije i to na istoku Varaždinske biskupije – Podravini, točnije župama Virovskog dekanata, i to pod geslom „Tako trčite da dobijete!“ (1 Kor 9, 24) te uz himnu Sretna pjesma.

Ana Marija je ove godine bila jedanaesti put na križnome putu. Kako kaže, prvi put je došla kao na feštu, a od tada svake godine dolazi da se kroz pobožnost i duhovnost prvenstveno pripremi za Uskrs. A propustiti ovakvo zajedništvo,  za nju je nezamislivo. Bez obzira na sve boli i žuljeve, iskustvo je neprocjenjivo, tvrdi Ana Marija.

Matija pak više ni sam ne zna koji mu je to križni put po redu, a svake godine vraća se, jer kako kaže, svaki ovaj križni put je posebno iskustvo.

-  To je prilika da se, pogotovo u ovo vrijeme korizme, malo više mogu suobličiti s Isusom koji je puno propatio - nismo ni svjesni koliko, a kao što je i Ana Marija rekla, žuljeve i bolove koje mi osjećamo prikazujemo da se On proslavi. Svaki križni put je jedno dublje iskustvo. Čovjek više razmatra o postajama križnog puta, više ponire u svoje srce, a onda se i sve više zbližava sa samim Bogom, poručio je Matija.

Mladima se na križnom putu pridružuju i oni malo stariji. Božidar je sa svojom suprugom ove godine sudjelovao peti put. Mladi su mu super, kondicijski to može izdržati, a njemu je na križnom putu predivno.
- Tko god je neodlučan, neka se ohrabri i krene, poručuje Božidar.

I Kristina voli biti s mladima. Ovo joj je sedmi križni put po redu, a onima koji treba mali poticaj da krenu u ovakvu avanturu poručuje: Idite svake godine i napunite svoje duhovne baterije!

Crkva sv. Tri kralja bila je prva postaja križnoga puta, a sudionici su prvog dana prošli još pet, sve do župe Molve.

A što se događa od postaje do postaje? Ima tu puno razgovora, smijeha, zafrkancije, stječu se nova poznanstva,  pjeva se, ali i moli - najčešće krunica. No, gotovo svi sudionici složit će se oko toga da im je najdraži onaj dio križnog puta kojeg prolaze u potpunoj tišini.

U Molvama, nakon smještaja i večere, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo, bila je sveta misa koju je predvodio povjerenik za mlade Varaždinske biskupije vlč. Tihomir Kosec. U propovjedi, prisutnima je nastojao protumačiti geslo susreta ovogodišnjeg križnog puta.

- Kad čovjek zna što želi dobiti kroči kroz život usmjeren na ono što mu je važno da dobije, a nama je važan Krist. Radi Krista smo tu. Tako trči da dobiješ znači tako radi, tako moli, takva neka budu tvoja druženja, da to bude dobitak.

Dotaknuvši se evanđeoskog ulomka vlč. Kosec napomenuo je kako oživljavanjem Lazara Isus pokazuje da je Bog tako osmislio čovjeka, ne da čovjek umre, nego da dobije život.

- Ako mi to znamo onda ćemo tako živjeti da ta duša koja je besmrtna  ne propadne. Onda neću ići od Onoga koji mi je udahnuo život. Neću se odvojit od Njega kad je On sam život, kad s njime sve dobivam.  Tako živimo da s Kristom živimo, da bismo s njime pobijedili. S Kristom nosimo križ da bismo zajedno s njime uskrsnuli. To je naša nada, to je to što je Bog u nas stavio, da dobijemo zajedno s njim. Dakle, tako činite, ali i tako izbjegnite ono što treba izbjeći, da se život ne ošteti, nego da osjetite da ga živite u punini., zaključio je vlč. Kosec

Svoj put sudionici su nastavili rano ujutro u nedjelju 2. travnja te završili navečer svečanim euharistijskim slavljem u zajedništvu s varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, u župnoj crkvi Rastanka svetih apostola u Novigradu Podravskom.

Ova crkva možda jedina u Hrvatskoj ima tog naslovnika 'Rastanak svetih apostola', koji nas podsjeća na apostole koji su, nakon Isusovog križnog puta ugledali i prazan grob, a nakon toga doživjeli iskustvo vjere da je Isus uskrsnuo, da je živ i da je njima pripala zadaća poći po svem svijetu te o tome propovijedati i svjedočiti za Njega.

- To primjenjujemo na vas. Dva dana ste bili zajedno i u lijepim i u napornim trenucima. Jedni druge ste podržavali, ali i bili primjer kako treba biti čvrst u vjeri. No, sada treba poći dalje u život - obitelji, škole, radna mjesta, gdje god,  ali taj život sad treba biti malo drukčiji malo više učvršćeni u svojoj vjeri, baš poput apostola. Naime,  i oni su nosili uspomene toga zajedništva s Isusom koje su proživjeli, ali oni odlaze po cijelome svijetu i svjedoče o tom trenutku kada je grob bio prazan, a onda pronose vjeru u Isusa koji je živ, rekao je biskup Mrzljak.

Ipak, kako objašnjava biskup, da bi se vjerom prihvatilo Isusa da je i danas živ, a ne da je on bio samo povijesna osoba, potrebno je proći i kroz 14 postaja križnoga puta i muke, da bi se mogle otvoriti oči vjere. A onda tu vjeru treba čovjek hraniti.

- Kad se vratite u svoje obitelji i svoje zajednice, u svoj svakodnevni život, ponesite sa sobom to iskustvo ovog zajedništva koje ste doživjeli, učvršćenje u vjeri, da biste iz te vjere mogli živjeti  u svagdašnjem životu, poručio je na kraju svim prisutnima biskup Mrzljak.

Sljedeći, 18. Križni put mladih Varaždinske biskupije prolazit će Varaždinskotopličkim dekanatom.
 
Subota i nedjelja, 1. i 2. travnja 2017. 

Gola – Molve - Novigrad Podravski

"Tako trčite da dobijete“ (1 Kor 9,24)

Obilježje: zvočić

Himna: Sretna pjesma


 
Fotografije: Bruno Herceg