Održano trasiranje 16. križnog puta mladih Varaždinske biskupije

Održano trasiranje 16. križnog puta mladih Varaždinske biskupije
SV. MARTIN NA MURI - PODTUREN, 27.-28.02.2016. Proteklog vikenda održano trasiranje 16. križnog puta mladih Varaždinske biskupije župama Gornjomeđimurskog dekanata.

Dvadeset i pet redara ovogodišnjeg 16. križnog puta mladih Varaždinske biskupije protekli su vikend proveli na terenu trasirajući ovogodišnju rutu križnoga puta mladih koji se održava 12. i 13. ožujka župama Gornjomeđimurskog dekanata. Nakon okrijepe u župi sv. Martina biskupa dobrotom domaćeg župnika vlč. Ivana Hercega, krenuli su na dvodnevni hod pod budnim duhovnim okom povjerenika za mlade, vlč. Tihomira Koseca te Marte Kranjčec i Roberta Inkreta, glavnih trasera. Nakon izmoljene prve postaje križnog puta iz Sv. Martina na Muri uputili su se prema Murskom Središću.

Prvi dan križnog puta činiti će 7 postaja: župna crkva sv. Martina biskupa u Sv. Martinu na Muri, raspelo u Gradiščaku, kapela sv. Margarete u Kapelščaku, pil Marije Kraljice u Gornjem Koncovčaku, raspelo u Zaveščaku, župna crkva sv. Marka evanđeliste u Selnici te župna crkva sv. Marije Kraljice i sv. Ladislava u Murskom Središću. 

Dobrotom župnika u Murskom Središću, vlč. Tomislava Antekolovića te njegovih suradnika, redari traseri okrijepili su se toplom večerom, proslavili sv. misu, susreli se sa načelnikom Murskog Središća, gospodinom Draženom Srpakom, održali svoj radni sastanak te nakon druženja prožetog pjesmom i smijehom pošli na počinak. Nedjeljni od započeli su sv. misnim slavljem u zajedništvu sa župljanima Murskog Središća te nakon doručka i jutarnje molitve nastavili svoj put prema svojoj završnoj točki - Podturnu gdje ih je dočekao domaći župnik, vlč. Josip Pivar.

Drugi će dan križnog puta također činiti 7 postaja: župna crkva uzvišenja sv. Križa u Vratišincu, raspelo na ulasku u Gornji Kraljevec, kapela u Gornjem Kraljevcu, kapela sv. Stjepana kralja u Celinama, kapela Gospodinova uzašašća u Sivicama, raspelo na ulasku u Podturen, župna crkva sv. Martina biskupa u Podturnu.

Trasa prvog dana križnog puta duga je 22 km, dok nas drugog dana očekuje 19 km. Smisao trasiranja, uz prvotno usvajanje rute križnog puta, također je i međusobno upoznavanje, mala duhovna obnova i druženje redara, da bi na samom križnom putu mladih spremno služili povjerenim im mladima. Ondje ih najprije čeka posao svjedočenja, održavanja sigurnosti i briga za sve mlade sudionike. Redari su označili svako potrebno skretanje kako ne bi zalutali, izvidjeli mjesta gdje treba biti posebno oprezan i upoznali se sa župnicima domaćinima. Također, dobili su upute kako se treba ponašati kako bi sve prošlo dobro. Bilo je puno novih, mladih redara koji su spremno učili od starijih i iskusnih redara. Dva dana brzo su prošla te su se brzo našli na završnoj postaji u Podturnu.

Dragi mladi, svi zajedno molimo i radosno očekujmo 16. križni put mladih Varaždinske biskupije!

izvještaj: Stela Posavec
fotografije: Bruno Herceg i Zoran Košić