Održan jubilarni 20. Križni put mladih Varaždinske biskupije u izvanrednim okolnostima!

Održan jubilarni 20. Križni put mladih Varaždinske biskupije u izvanrednim okolnostima!
SV. JURAJ NA BREGU - ČAKOVEC - VARAŽDIN, 12. i 13.9.2020. Proteklog vikenda održan je jubilarni 20. Križni put mladih Varaždinske biskupije župama Štrigovskog, Čakovečkog i Istočnovaraždinskog dekanata, ove godine u izvanrednom datumu i okolnostima.

Nešto više od 20-tak animatora iz svih dijelova naše Varaždinske biskupije ove je godine hrabro svjedočilo svoju vjeru hodom kroz Varaždinsku biskupiju, u ime svih mladih naše biskupije koji se, uslijed vanrednih okolnosti uzrokovanih virusnom pandemijom COVID-19, nisu mogli fizički uključiti već – sudjelovati „on line“! Naime, na prijedlog varaždinskog biskupa Bože Radoša upravo je proteklog je vikenda, uoči svetkovine Uzvišenja Svetog Križa, održan ovaj jubilarni Križni put mladih Varaždinske biskupije župama Štrigovskog, Čakovečkog i Istočnovaraždinskog dekanata, pod geslom „JA sam pobijedio svijet!“ (Iv 16,33) te uz himnu Na Tvom dlanu.

Postaje križnog puta i sv. mise prenosile su se virtualno, putem Facebook stranice Ureda - Mladi Varaždinske biskupije. Uz to, svoje molitvene nakane, koje se uobičajeno pišu u bilježnicu, mogle su se slati u obliku molitvene poruke u inbox gore spomenute Facebook stranice Ureda kojih je, s obzirom na aktualnu situaciju, bilo dosta, a na njihove nakane molilo se je na postajama! Velik broj mladih uključio se u izravno prenošenje postaja dok je još iznenađujući broj njih naknadno sudjelovao u pobožnosti Križnog puta i sv. misama. Ove godine, u kojoj smo pogođeni pandemijom COVID-19, razmatrali smo Križni put kojeg su napisali zatvorenici, roditelji zatvorenika, obitelji žrtava zločina i svećenici uključeni u pastoral zatvorenika, a koji se je molio u zajedništvu s papom Franjom na ovogodišnji Veliki Petak u Vatikanu.

Svoj su put, obasjan jutarnjim suncem, animatori započeli kod župne crkve sv. Jurja mučenika u Sv. Jurju na Bregu u subotu u 9 sati, nakon okrepe i dobrodošlice župnika domaćina, vlč. Ivice Puškadije, ml. Nakon cijelodnevnog hoda, popraćenog molitvom, razgovorom i veselim druženjem, svakako najuzvišeniji trenutak dana bilo je euharistijsko slavlje u Pribislavcu u večernjim satima koje je predvodio povjerenik za mlade Varaždinske biskupije vlč. Tihomir Kosec uz koncelebraciju domaćeg župnika vlč. Tomislava Kosa i nekolicine župljana.

Vlč. Kosec ohrabrio je mlade žarkom propovjedi o snazi Kristova križa i zagovora naše Nebeske Majke Marije, čiji smo blagdan slavili, prućivši mladima: „Isus je već pobijedio svijet, mi još nismo, ali možemo pobijediti ono što on predstavlja. Ako se malo poigramo riječima, pobijediti - po bijedi - onoga što predstavlja križ možemo doći do slave uskrsnuća, kao što to i molimo u molitvi Anđeo Gospodnji. Po pobjedi vjere doći do slave uskrsnuća. Po vjeri je Isus učinio mnoga čudesa, ali su neka, kao ona u njegovu rodnom Nazaretu, izostala upravo zbog nedostatka vjere i pritom se čudio njihovoj nevjeri. Drugim riječima, tamo gdje je vjera događaju se čuda. Tako se u, svijetlu ovog gesla, trebamo postaviti prema životu. Isus je u očima mnogih bio poražen, križ je bio, po mnogima, svjedočanstvo toga. No, kako smo razmatrali u postajama ovogodišnjeg Križnog puta kojeg su napisali zatvorenici, roditelji zatvorenika, obitelji žrtava zločina i svećenici uključeni u pastoral zatvorenika; upravo živeći na način koji su živjeli, misleći da su pobjednici shvatili su, po svom padu, da su bili su gubitnici. Tek kada su pali, tama i muka križa dovela ih je do svijetla – Krista uskrsla. Tek završetak u tamnici pokazao je kakvi su bili plodovi njihova života - “po plodovima ćete ih prepoznati”. I iako su ljudi mislili da je je križ odraz Isusovog poraza, On je upravo, pobijedivši na njemu smrt, pokazao kakav plod po križu dolazi – život vječni. I mi svakodnevno u sebi, snagom Kristova križa, trebamo pobijediti smrt. Marija, čiji blagdan danas slavimo, također se nije bojala pobijediti svijet. Nije se bojala narušiti svoj status i položaj, svoju budućnost, pa ni svoj zemaljski život. Ostala je podno križa svoga Sina, koji je bio usko vezan i uz njezin život, do kraja, i time postala naša vjerna zagovornica.“

Križni put mladih završio je susretom s našim biskupom u miru, mons. Josipom Mrzljakom, koji je na krajnjem odredištu hodočasnika, u varaždinskoj katedrali, u popodnevnim satima u nedjelju 13. rujna predvodio svečano euharistijsko slavlje.

U svojoj propovijedi mladima koji su su se okupili u katedrali u Varaždinu, varaždinski je biskup u miru poručio: „Trebamo ponovno oživjeti zlatne riječi koje su nas naši odgojitelji učili od malih nogu – molim, hvala i oprosti. Najteže je živjeti upravo ovu posljednju – oprosti. S njom su imali probleme i apostoli, što vidimo u današnjem odlomku Evanđelja. Gospodin od nas traži ono što je i On sam nama posvjedočio s križa – bezuvjetno praštanje. To su naše svakodnevne vježbe – ne uzvratiti istom mjerom, već u logiku svakodnevnosti unijeti novost života. Upravo tome nas uči i pobožnost Križnog puta – svakodnevno u svojim mukama i odlukama tražiti Božju snagu za hod za Križem, iz ovozemnosti do našeg konačnog cilja – vječni život.“

Na kraju misnog slavlja vlč. Kosec je najprije zahvalio dragom Bogu na održanom još jednom križnom putu, unatoč nužnosti promjene termina, a od srca je zahvalio i biskupu Mrzljaku koji je i ove godine bio među mladima na njihovoj tradicionalnoj pobožnosti. Zahvala je bila upućena i animatorima koji su ove godine ponijeli svu muku, žegu i odricanje u ime svih mladih naše biskupije; djelatnicima Ureda za pastoral u medijima koji su omogućili prijenos završnog sv. misnog slavlja iz varaždinske katedrale, župnicima koji su nas u ova dva dana primili u svoje župe te svima koji su nam porukama slali svoje molitvene nakane. Najavljen skorašnji izlazak godišnjeg plana rada Ureda te prve aktivnosti pred nama: ovogodišnji Zaziv Duha Svetoga za novu akademsku i školsku godinu, susret srednjoškolaca u Molvama (Marijafest 2020.) te Holywin!

Svakako valja izdvojiti ponovno izvrstan Zbor mladih Varaždinske biskupije koji ujedno i poziva sve mlade s glazbenim talentom da im se priključite, a predstavljen je i njihov novi voditelj Damijan Turković.

Sljedeći 21. Križni put mladih Varaždinske biskupije prolazit će župama Bednjanskog i Ivanečkog dekanata.

 
Subota i nedjelja, 12. i 13. rujna 2020. 

Sv. Juraj na Bregu – Čakovec - Varaždin

„JA sam pobijedio svijet!“ (Iv 16,33)

Himna: Na Tvom dlanu


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika