Održan 19. Križni put mladih Varaždinske biskupije!

Održan 19. Križni put mladih Varaždinske biskupije!
SV. ĐURĐ - VELIKI BUKOVEC - LEGRAD, 6.-7.4.2019. Održan 19. Križni put mladih Varaždinske biskupije župama Ludbreškog dekanata.

Nešto više od 300 mladih i ove je godine hrabro svjedočilo svoju vjeru hodom kroz Varaždinsku biskupiju. Naime, 6. i 7. travnja održan je 19. po redu Križni put mladih Varaždinske biskupije župama Ludbreškog dekanata, i to pod geslom „Ti me oživljavaš!“ (usp. Ps 119,193) te uz himnu Slavim Tebe jer Ti si Gospod Bog.
 
Svoj su put, obasjan jutarnjim suncem, započeli kod župne crkve sv. Jurja mučenika u Sv. Đurđu u subotu u ranim jutarnjim satima, nakon okrepe i srčane dobrodošlice župnika domaćina, vlč. Vlade Boraka i njegovih župljana. Nakon subotnjeg hoda, popraćenog molitvom, pjesmom i veselim druženjem, svakako najuzvišeniji trenutak dana bilo je euharistijsko slavlje u Velikom Bukovcu u kasnim večernjim satima koje je predvodio povjerenik za mlade Varaždinske biskupije vlč. Tihomir Kosec, ohrabrivši mlade žarkom propovjedi o snazi Božjeg zakona - Božje Riječi koja oživljava, istaknuvši mladima da su oni "zlato" današnje varaždinske Crkve kojem ne pripada budućnost već sadašnjost. Nakon sv. mise, ondje je uslijedilo euharistijsko klanjanje i noćenje. Mladi su drugi dan nastavili svoj hod, nakon što su srčano zahvalili župniku župe Veliki Bukovec, vlč. Stjepanu Boraku, njegovim suradnicima, ravnateljici OŠ "Veliki Bukovec" te župljanima na izrazito lijepom i bogatom prijemu.

Križni put mladih tradicionalno je završio susretom s pastirom varaždinske Crkve, biskupom Josipom Mrzljakom, koji je na krajnjem odredištu hodočasnika, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Legradu, u večernjim satima u nedjelju 7. travnja predvodio svečano euharistijsko slavlje.

Dobrodošlicu na posljednjoj postaji križnoga puta hodočasnicima je zaželio domaći župnik u Legradu, vlč. Marijan Horvat, a potom je predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, vlč. Tihomir Kosec, predvodio molitvu 14. postaje Križnoga puta.

U svojoj propovijedi mladima koji su ispunili župnu crkvu u Legradu varaždinski je biskup razmatrao nad riječima svetoga Pavla koji se nadovezao na riječi proroka Izaije iz prvog čitanja: “Ne spominjite se onog što se zbilo, nit mislite na ono što je prošlo. Evo, činim nešto novo; već nastaje: zar ne opažate? (Iz 43, 16-21)”. Sveti Pavao također naglašava da zaboravlja ono što je iza njega i gleda naprijed, dodao je biskup.

- Isus je upravo ta novost koja dolazi na ovaj svijet. Isus može činiti nešto novo - da ljudi budu bolji. Zato i mi želimo biti otvoreni upravo prema toj Božjoj dobroti, novosti koju donosi u naš svijet. Isus ima moć da od nas stvori nove, bolje, ljude koji će unositi dobrotu u svijet. A dobrotu u ovaj svijet nećemo moći unijeti samo riječima. Isus svoju ljubav koju pokazuje kada nosi križ za sve nas. Upravo u tom križu treba tražiti novost života. Pitanje je prepoznaje li današnji čovjek tu novost koju Isus donosi u ovaj svijet. Mnogi će nam reći kako Krist u naš svijet donosi govor koji je zastario i koji nitko ne govori, ali Isus živi taj svoj govor. Njegovo nošenje križa je bez riječi, ali njime nama pokazuje kako treba nositi križ. Križ je misterij, teško ga je razumjeti, no ako smo blizu Isusu moći ćemo razumjeti i svoj križni put. Čovjek mora doći blizu da bi čuo što Gospodin govori kako bi njegova riječ dotakla njegov život. Tu se rađa ta novost kada Isus stvara novog čovjeka. Sveti Pavao u zatvoru zna da ga čeka smrt, ali on se raduje jer duboko vjeruje da je ispunio svoj život te da njegov život neće završiti smrću, već dubokom vjerom u Isusa koji je živ. Prvi kršćani, poput svetog Pavla, svojom nam živom vjerom pokazuju kako treba vjerovati u Isusovo uskrsnuće. U danima koji su pred nama ćemo promatrati zadnje dane Isusova života. To će biti priprava da zajedno radosno dočekamo Uskrs kako bismo mu se mogli uistinu radovati, da on ne bude samo stvar tradicije, već duboka vjera da je Isus uskrsnuo te da i mi idemo prema uskrsnuću. Da znamo da ovim našim svagdanjim životom idemo noseći križeve, ali da idemo prema uskrsnuću. To je novost koju nam je Isus donio. Isus nam donosi nove mogućnosti i pokazuje novi put - poručio je u homiliji biskup Mrzljak.

Na kraju misnog slavlja vlč. Kosec je najprije zahvalio dragom Bogu na održanom još jednom križnom putu, a od srca je zahvalio i biskupu Mrzljaku koji je i ove godine bio među mladima na njihovoj tradicionalnoj pobožnosti. Dobio je biskup od mladih i znak pažnje, obilježje križnoga puta, maramu i deseticu krunice, koje je za ovaj križni put izradila zajednica "Cenakolo". Vlč. Kosec je zahvalio i župniku Horvatu na gostoprimstvu, kao i svima koji su se na bilo koji način uključili u organizaciju i podršku 19. križnog puta mladih Varaždinske biskupije.

Svakako valja izdvojiti ponovno izvrstan Zbor mladih Varaždinske biskupije koji vas ujedno i poziva na svoj korizmeni koncert "Križu Sveti" u subotu uoči Cvjetnice u 19 sati u varaždinskoj katedrali.

Sljedeći jubilarni 20. Križni put mladih Varaždinske biskupije prolazit će župama Čakovečkog dekanata.

Veliku galeriju slika možete vidjeti ovdje.
 
Subota i nedjelja, 6. i 7. travnja 2019. 

Sv. Đurđ – Veliki Bukovec - Legrad

"Ti me oživljavaš!“ (usp. Ps 119,193)

Obilježje: Marama + desetica krunice

Himna: Slavim Tebe jer Ti si Gospod Bog