Križni put mladih 2015.

 Križni put mladih 2015.Više od 800 mladih iz svih dijelova Varaždinske biskupije, ali i 50-ak mladih iz Bjelovarsko-križevačke biskupije, hodočastilo je mjestima Gornjovaraždinskog i Donjovaraždinskog dekanata pod geslom „Silom Slave Njegove“ (Kol 1,11) u sklopu jubilarnog 15. križnog puta mladih Varaždinske biskupije koji je bio održan proteklog vikenda, 21. i 22. ožujka.

Prvog dana mladi su meditirali na sedam postaja križnoga puta pa su tako započeli svoje hodočašće u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene. Postaje su bile i na Svetom Duhu, u Ivanečkom Vrhovcu, Druškovcu, Maruševcu gdje su na livadi kod dvorca Maruševec mladi otpjevali Jaltu, Jaltu. Šesta postaja bila je crkva u Jurketincu, a sedma u Vidovcu gdje je bilo organizirano i noćenje u sportskoj dvorani.

U vidovečkoj crkvi sv. Vida mučenika bila je proslavljena i sveta misa koju je predvodio vlč. Tihomir Kosec, povjerenik za mlade Varaždinske biskupije. Vlč. Kosec je još jednom djevojkama poručio da čuvaju svoju ženstvenost, a mladićima da čuvaju svoju muževnost te da teže ravnopravnosti, a ne nadmetnutoj jednakosti. Usporedio je Crkvu i s crvenim ferarijem – automobilom s jakim motorom, te istaknuo da su pokretači motora Crkve molitva i ljubav koja se pak dokazuje žrtvom – kao što je Isus svojom žrtvom na križu dokazao svoju ljubav prema čovjeku.

Nakon svete mise, mladima je premijerno bio prikazan film o 15 godina križnoga puta u Varaždinskoj biskupiji koji su realizirali biskupijski Ured za pastoral u medijima i Ured za pastoral mladih. Film o 15 godina križnoga puta je u prodaji od sutra po cijeni od 30 kuna, a sav novčani iznos ide Udruzi Betlehem. Film možete naručiti preko Facebook stranice Mladi Varaždinske biskupije ili na broj telefona 042/314-150 kod tajnika biskupijskog Katehetskog ureda Vlade Cesara, a podići u Uredu za pastoral mladih u Varaždinu, u Zagrebačkoj 3. 

Drugog dana mladi hodočasnici postaje su izmolili kod pila na polju blizu Vidovca, u Novoj Vesi, Petrijancu, Sračincu, u crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu te u uršulinskoj crkvi Rođenja Isusova. Posljednja postaja bila je varaždinska katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

Vlč. Tihomir Kosec zaželio je svima da im 15. postaja križnog puta – postaja Isusovog uskrsnuća – izmoljena u majci sviju crkava u biskupiji uistinu bude svojevrsna duhovna oaza u pustinji svakodnevnog života, te da sve životne teškoće i probleme gledaju u perspektivi vječnosti koja je pred svima. Misno slavlje u prepunoj katedrali, ispunjenoj mladima u radosnom zajedništvu predanosti Isusu, molitve i pjesme, predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s više svećenika, među kojima su neki bili i sudionici križnoga puta.

Biskup Mrzljak kazao je mladima kako su dva dana hodili za Isusom sa željom da gledaju u Njega i slijede ga, ne tjelesnim očima, nego očima svoga srca, svoje vjere. "U dubini ljudske duše je želja za životom, pa kako ne bismo i mi čeznuli za vječnim životom kada vidimo da se zemaljski život ruši. Današnji svijet također želi vidjeti Isusa, ali za to treba otvoriti oči vjere i prepoznati ga u svijetu u kojem živimo, u kojem živi i Isus jer je Njegova riječ živa i On je uvijek s nama", poručio je biskup. Naglasio je kako su pozvani preispitati svoj život i razmisliti na koji način Isus živi u životu svakog od njih.

"Vjerujem da ste mnogi od vas na ovom križnom putu prepoznali i vidjeli Isusa i da će Isusov život zaživjeti i u našim životima. Isus to svakako želi, da ga susretnemo i u euharistiji, ali i u prihvaćanju jedni drugih. Neka nam ovaj križni put i ova nadolazeća dva tjedna do Uskrsa pomognu da doživimo vazmeno otajstvo i proslavu Uskrsa kao trenutak kada ćemo učvrstiti našu vjeru i kada ćemo i dalje ići za Isusom živim i uskrsnulim", istaknuo je biskup Mrzljak u propovijedi na misi tijekom koje je liturgijsko pjevanje predvodio Zbor mladih Varaždinske biskupije uz instrumentalnu pratnju mladih glazbenika.

Na kraju mise vlč. Kosec zahvalio je ponajprije Bogu na svemu proživljenom te na lijepom vremenu koje ih je pratilo. Zahvalio je biskupu Mrzljaku što se nakon proslave biskupskog ređenja na Krku žurno vratio u svoju mjesnu Crkvu s mladima proslaviti vrhunac njihova križnog puta. U prigodi obilježavanja 15. obljetnice križnoga puta mladih, vlč. Kosec uputio je, uz prigodne skromne darove, posebne zahvale utemeljiteljima i organizatorima: svom prethodniku - dugogodišnjem predstojniku Ureda za mlade vlč. Damjanu Korenu, dugogodišnjim organizatorima i suradnicima Robertu Ščuki, Robertu Inkretu, Dubravki Červek, Marti Kranjčec, vlč. Tomislavu Kosu, te voditelju biskupijskog Zbora mladih Željku Martinkoviću. Zahvalio je svim suradnicima, animatorima i samim sudionicima koji su se odazvali kroz sve protekle godine u uistinu velikom broju. Na kraju je biskup Mrzljak zahvalio vlč. Kosecu na sveukupnom doprinosu organizaciji jubilarnog križnog puta i vođenju Ureda za mlade.

Idući, 16. križni put mladih Varaždinske biskupije prolazit će župama Međimurja. 

 
Subota i nedjelja, 21. i 22. ožujka 2015. 

Ivanec – Vidovec - Varaždin

"Silom Slave Njegove" (Kol 1,11)

Obilježje: ruksak - vreća

Himna: Jerihonske zidine