9. Križni put mladih Varaždinske biskupije

9. Križni put mladih Varaždinske biskupije

subota i nedjelja, 28. i 29. ožujka 2009.  Margečan - Novi Marof - Varaždinske Toplice

"Dosta ti je moja milost." (2 Kor 12, 9)

Obilježje: kapa

Himna: Slava Tebi Gospode

 


Deveti  Križni put mladih Varaždinske biskupije, koji se svake pete korizmene nedjelje održava u jednom dijelu biskupije, bio je u subotu i nedjelju, 28. i 29. ožujka 2009. godine. Početak je bio u župnoj crkvi u Margečanu gdje su mladi s biskupom mons. Josipom Mrzljakom, predstojnikom ureda za pastoral mladih, vlč. Damjanom Korenom, s domaćim župnikom vlč. Alojzijem Pakracom i vjeroučiteljem Robertom Ščukom započeli molitvom časoslova i hodočasničkim blagoslovom. Mladi su prihvatili biskupovu ispriku što ne bude s njima u nedjelju navečer zbog odlaska na jedan drugi križni put našeg Hrvatskog naroda u ime HBK, a to je odlazak do Hude jame u Sloveniji.

Uz angažiranje zajednice mladih župe Margečan, vjernici su pripremili jutarnju okrepu za mlade koji su krenuli od postaje do postaje brdovitim predjelima gore Ivanšćice:  Seljanec, planinarski dom Lujčekova hiža, Podrute, Grebengrad, zavjetni križ u Madžarevu, župna crkva u Novom Marofu. Po dolasku u Novi Marof, okrijepljeni toplim grahom, smjestivši svoje stvari i pripremivši sve za spavanje u sportskoj dvorani, mladi su krenuli u župnu crkvu na misu. Misu je predvodio vlč. Koren, a s njime je slavio i đakon Ivan Rak. U propovijedi je bilo naglašeno i protumačeno geslo križnog puta koje je uzeto iz Pavlove poslanice Korinčanima - "Dosta ti je moja milost". Vlč. Koren je povezao temu s prošlogodišnjeg križnog puta i Susreta hrvatske katoličke mladeži te ju produbio ovogodišnjim geslom, pozvavši mlade da se odvaže na povjerenje u milost i pomoć koju Isus daje svakome. To povjerenje znači da se usudimo osloniti na Isusovu riječ u Evanđeljima, da tu riječ stavimo na ispit, pa kad vidimo da On zaista čini ono što obećava, tad ćemo se usuditi, usprkos svojim slabostima, s njegovom milošću i pomoću biti navjestitelji i svjedoci u ovome svijetu. Uz pjesmu koju su na misi predvodili mladi iz Biskupijskog zbora mladih, bilo je ovo euharistijsko slavlje u pravom smislu riječi.

U jutro u 8,00 sati mladi su krenuli dalje: jutarnja molitva pred sportskom dvoranom, župna crkva u Oštricama, kapelica u Presečnom, izletište Lužec, kapelica na Kotarima, kapela u Petkovcu i završetak u župnoj crkvi u Varaždinskim Toplicama.

U subotu je hodočasnike pratilo lijepo vrijeme, ali u nedjelju poslije podne ni kiša nije smetala prekrasnom druženju sa župljanima župe Oštrice koji su na novootvorenom izletištu Lužec u Oštricama priredili okrepu za mlade.

Makar pomalo fizički iscrpljeni, poneki i mokri od kiše, mladi su u Varaždinskim Toplicama opet pokazali da znaju i mogu Euharistiju slaviti uistinu radosno. Dočekali su ih gradonačelnik gosp. Dragutin Kranjčec, koji je pozdravio mlade, domaći župnik, vlč. Stjepan Mostečak koji je s preč. Blažom Totom svećenikom u miru, i samim sudionikom Križnog puta, te s đakonom Ivanom Rakom i časnim bratom fra Draženom, suslavio svetu misu. Mladi su ispunili župnu crkvu do zadnjeg mogućeg mjesta sa željom da zaključe svoj dvodnevni hod upravo oko Euharistijskog stola, kako je to na propovijedi naglasio vlč. Koren. Vlč. Koren povezao je subotnju homiliju s nedjeljnim čitanjima i uputio mladima završnu misao, da svatko tko doživi blizinu Isusovu i isproba istinitost njegovih riječi, mora s njime sklopiti savez s obećanjem da će i dalje živjeti po njegovim evanđeoskim savjetima ili zapovijedima. A taj savez i ozbiljni hod za Isusom najbolje je vidljiv u participaciji vjernika na svetom misi. ". to pak vrlo konkretno rečeno znači - ako kao mladi vjernik dođem na misu a ne idem na pričest, ne susrećem Isusa u svetoj pričesti, to mu je automatski i odgovor da ga još nije susreo ni na onoj prvoj stepenici."

Nakon svete mise župa i grad počastili su mlade koji su se autobusima vratili svojim domovima.

Od prijavljenih 830 mladih srednjoškolaca i studenata prvoga dana za križem je krenulo njih 780, a u cijeloj organizaciji Uredu za mlade pomagala je Planinarska udruga mladih entuzijasta (PUME) i Bratovština sv. Ferdinanda iz Ferdinandovca.