7. Križni put mladih Varaždinske biskupije

7. Križni put mladih Varaždinske biskupije

subota i nedjelja, 24. i 25. ožujka 2007.  Kalinovac - Ferdinandovac – Đurđevac

"Sve je dopušteno. Ali sve nije korisno "
1 Kor 10,23

Obilježje: majca kratkih rukava

Himna: Sva moja nada

 

U subotu i nedjelju, 24. i 25. ožujka, održan je VII. Križni put mladih Varaždinske biskupije u organizaciji biskupijskog Ureda za pastoral mladih i Bratovštine svetog Ferdinanda iz Ferdinandovca.

Pod geslom "Sve je dopušteno. Ali sve ne koristi." (1 Kor 10,23) trasa Križnog puta ove je godine prošla šest župa Đurđevačkog dekanata. Prije točno deset godina, nekoliko mjeseci prije osnivanja Varaždinske biskupije, ovom trasom prošao je i Križni put mladih Zagrebačke nadbiskupije koji je okupio 800 mladih.

Dvodnevni Križni put Varaždinske biskupije i ove je godine okupio oko 600 vjernika, među kojima je uz srednjoškolce i studente bilo i nekoliko desetaka starijih osoba, a pridružili su se i neki svećenici i vjeroučitelji. Pobožnost je zaključena svečanim misnim slavljem, koje je u nedjelju navečer u župnoj crkvi sv. Jurja u Đurđevcu predvodio mons. Ivan Godina, dijecezanski upravitelj Varaždinske biskupije.

Križni put je započeo u župi Kalinovac, kamo su pristigli mladi iz svih dijelova biskupije automobilima, autobusima ili pak vlakom. Dolazak većeg broja mladih, koji su stigli vlakom u Kalinovac, pomogle su Hrvatske željeznice pojačavanjem kompozicije i prigodnim popustima za sudionike Križnog puta. Određen broj mladih stigao je i iz Zagreba i Virovitice. Svi sudionici primili su kao obilježje Križnog puta prigodne majice na kojima je s prednje strane bilo otisnuto Isusovo lice s ocrtanim najvažnijim događajima u njegovu životu, dok je na poleđini bilo geslo Križnog puta s osnovnim podacima.

Nakon jutarnje okrjepe i molitve prve postaje Križnog puta u kalinovačkoj župnoj crkvi sv. Luke ev., sudionike je ispratio domaći župnik i dekan Đurđevačkog dekanata preč. Mladen Gorupić sa župljanima.

Postaje Križnog puta bile su crkve, kapele, pilovi i raspela u župama Đurđevačkog dekanata. Prvi dan hoda mladi su prošli, što cestom, što poljskim stazama, trasu Kalinovac - Kloštar Podravski - Podravske Sesvete - Molvice - Batinske - Lepa Greda - Ferdinandovac, a drugog dana u nedjelju trasu Ferdinandovac - Pavlanci - Novo Virje - Medvedička - Severovci da bi svoj hod priveli kraju u Đurđevcu.

Molitve su kod postaja predvodili sami mladi iz različitih zajednica, a molitve i razmatranja tijekom cijelog Križnog puta moderirao je vjeroučitelj iz Ferdinadovca, Robert Ščuka. Također, na svakoj su postaji bile izricane i osobne molitve svih koji su to htjeli, a zapisali su ih u mali rokovnik koji je kružio među sudionicima. Po tome je ovaj Križni put dobio i vrlo osobnu dimenziju, kao i duboku dimenziju zajedničke molitve.

Noć sa subote na nedjelju sudionici Križnog puta proveli su u osnovnoj školi u Ferdinandovcu. Posebno im je veselje pružio topli grah koji je poslužen za večeru. Mlade su u tamošnjoj župnoj crkvi pozdravili domaći župnik vlč. Nikola Benko i načelnik općine Andrija Kudumija, a svetu misu predvodio je predstojnik Ureda za pastoral mladih, vlč. Damjan Koren. U propovijedi mlade je prije svega pozvao na kvalitetu, ali i kvantitetu u molitvi. Samo u trajnom i čvrstom druženju s Bogom može se naći put ispunjenja vlastitog života i put Njegove volje. Vlč. Koren naglasio je mladima posebnu važnost vjere u Isusa živoga, a najbolji pokazatelj te (ne)vjere je kvaliteta i kvantiteta osobne molitve.

Tijekom mise mnogi su mladi pristupili sakramentu pomirenja, za što su im u župnoj crkvi na raspolaganju bili gotovo svi svećenici iz dekanata. Sam je završetak dana bio iznenađujuće raspjevan i "raspljeskan", čemu su znatno pridonijeli mladi iz zajednice "Totus Tuus" iz Čakovca svojom pjesmom "Dopušteno je, al ne koristi sve!". Pljesak je bio toliko snažan da su pjesmu morali ponoviti.

Gotovo cjelodnevno tmurno vrijeme i kiša prvog dana nikom nije oduzela volju za jutarnji nastavak puta, tako da su se mladi, unatoč tome što je buđenje bilo dogovoreno za šest sati, dizali već od pet. I to usprskos tome što se u toj noći mijenjalo zimsko na ljetno vrijeme te je tako nestao i jedan dodatan sat odmora. Jutarnje sunce donijelo je topliju nedjelju i novu snagu za nastavak puta, ali je manji broj morao odustati od daljnjeg hoda zbog ipak prekobrojnih žuljeva.

Dva su dana hoda prošla u molitvi, pjesmi i druženju s Bogom i međusobno, te u upoznavanju s istočnim krajevima biskupije, s mladima iz drugih gradova i sela, a ponajviše s Božjom riječi. Za okrjepu mladih na gotovo svim postajama pobrinuli su se župnici i župljani župa kroz koje su prolazili, tako da ni u kojem trenutku nije nedostajalo sendviča, raznih kolača, peciva, sokova, toplog čaja i kave. Za sigurnost hodočasnika brinuli su se članovi Bratovštine svetog Ferdinanda i redari iz Ureda za pastoral mladih, koji su po potrebi regulirali promet i osiguravali kolonu u kretanju cestama.

Moderator i voditelj križnog puta Robert Ščuka, uoči završnog misnog slavlja u Đurđevcu, pozvao je mlade na meditaciju o svemu proživljenom, kako bi se pripremili za svetu misu zahvale i slavljenja Boga što su se zbližili s Kristom na putu kojim je i On išao. Mons. Godina predvodio je misu u zajedništvu s vlč. Korenom, domaćim župnikom preč. Izidorom Ferekom i drugim svećenicima. U propovijedi je mons. Godina mlade pozvao na življenje kršćanskih vrednota istaknuvši kako svatko može prepoznati sebe ili druge kao kršćane po tome koliko kršćanski žive.

Vlč. Damjan u ime organizatora zahvalio je svim sudionicima Križnoga puta, kao i onima koji su sudjelovali u njegovoj organizaciji i realizaciji, osobito vjeroučitelju Robertu Ščuki i članovima Bratovštine svetog Ferdinanda. Potom su nazočnim svećenicima u znak zahvale i za uspomenu darovane majice s oznakama Križnog puta, uz dugotrajan pljesak prisutnih.

Nakon završetka misnog slavlja, mladi su uz pjesmu izašli na središnji đurđevački gradski trg, na kojem su svi zajedno u velikom, već tradicionalnom, krugu otpjevali još nekoliko pjesama posvjedočivši svoju radost što su zajedno i za Jedno.

Pjevanje pod misama je predvodio Biskupijski zbor mladih.

Silvio Benč


Svi koji žele ove fotografije + 400 drugih, te ove video zapise na DVD nosaču mogu ih naručiti. Cijena s dostavom je 10 kuna po DVD-u.