6. Križni put mladih Varaždinske biskupije

6. Križni put mladih Varaždinske biskupije

subota i nedjelja, 1. i 2. travnja 2006. Vratišinec - Štrigova - Čakovec

"Ustanite, hajdemo" (Mt 26,46)

Obilježje: šal

Himna: Mi želimo uzdić' Isusa

 

 

"Ustanite, hajdemo" (Mt 26,46) bilo je geslo 6. križnog puta mladih Varaždinske biskupije, koji je održan u subotu i nedjelju 1. i 2. travnja gornjim Međimurjem. Već tradicionalnu hodočasničku pobožnost, koja se u dane vikenda u drugoj polovici korizme priređuje najčešće brežuljkastim krajevima Varaždinske biskupije, organizira biskupijski Ured za pastoral mladih.

Suradnici Ureda za pastoral mladih na čelu s predstojnikom vlč. Damjanom Korenom zajedno sa župnim i dekanatskim animatorima mladih i vjeroučiteljima vodili su oko 550 mladih vjernika na dvodnevnom putu dugačkom 52 kilometra, koji je započeo u Vratišincu, a zaključen je svečanim misnim slavljem, koje je u čakovečkoj župnoj crkvi sv. Nikole biskupa predvodio varaždinski biskup mons. Marko Culej.
U dva dana mladi su prošli međimurskim župama Vratišinec, Sveti Martin na Muri, Selnica, Štrigova, Sveti Juraj na Bregu, Šenkovec i Čakovec. Noćilo se u športskoj školskoj dvorani u Štrigovi, gdje je u župnoj crkvi slavljena sveta misa koju je predvodio vlč. Damjan Koren, voditelj križnoga puta. Tijekom dva dana hoda mladi su radosno pjevali, molili i promišljali o križnom putu svog Spasitelja. Upoznavanje, druženje i razgovor također su bili sastavni dio dvodnevnog susreta. Izuzetno lijepo, sunčano i toplo vrijeme u mlade je unijelo dodatnu radost i oduševljenje hoda za Kristom.

Prvog dana postaje su bile crkve i kapele u Vratišincu, Štrukovcu, Selnici, Kapelščaku, Gradiščaku, Jurovčaku i Štrigovi, dok se u nedjelju molilo kod crkava i kapela u Železnoj Gori, Prekopi, Okruglom Vrhu, Svetom Jurju na Bregu, Šenkovcu i napokon, u Čakovcu, gdje je zaključen križni put večernjom svetom misom.
Sudionike križnog puta, koji su u cijelosti ispunili župnu crkvu, pozdravio je župnik i gvardijan fra Stanko Belobrajdić, a zahvalu župi domaćinu uputio je vlč. Koren. Kazao je kako su kroz dva dana mladi hodili lijepim briježnim međimurskim krajem i pratili Gospodina na križnom putu razmišljajući, moleći i zajedno se družeći. Podsjetio je kako se križni put mladih Zagrebačke metropolije održava od 1988. godine, a okupljao je velik broj mladih, koji su se upravo u gornjem Međimurju okupili na posljednjem zajedničkom križnom putu. Unatrag šest godina Varaždinska biskupija priređuje križni put za mlade s područja biskupije, kojem se redovito odaziva više stotina mladih vjernika, ali i onih koji se osjećaju mladi duhom. Naglasio je da završnim misnim slavljem svi sudionici križnog puta žele Bogu zahvaliti za sve milosti kojima ih je obdario na zajedničkom molitvenom putu.

Pozdravljajući svu prisutnu mladež i okupljene vjernike koji su ispunili župnu crkvu, biskup Culej kazao je kako euharistijskim slavljem mladi zaključuju svoj dvodnevni hod i putovanje za Kristom kako bi ih Isus ispunio milošću i radošću što su Njegovi suputnici i prijatelji.
Obraćajući se u propovijedi svojim mladim prijateljima, biskup je istaknuo kako su mladi kroz dva dana hoda brežuljcima gornjeg Međimurja posvjedočili svoju ljubav prema Isusu pod geslom "Ustanite, hajdemo" koje je Krist uputio svojim učenicima kako se ne bi uspavali u svojoj vjeri, da bi bili ljudi molitve i suosjećanja s čitavom Crkvom, kako bi sagledavali okruženje u kojem žive i još žarče se posvetili molitvi. "Isus nam ujedno poručuje da kad padnemo u životu, ustanemo iz grijeha i slabosti i krenemo dalje nastavljajući nositi svoj životni križ prema kalvariji, ali i prema uskrsnuću", rekao je biskup. Podsjetivši da se križni put završava na prvu obljetnicu smrti blagopokojnog pape Ivana Pavla II., biskup Culej istaknuo je da je on osobito volio, hrabrio i učvršćivao u vjeri mlade. "Bio je prijatelj svih ljudi, nositelj mira i svjedok ljubavi. No, oko sebe je osobito okupljao mlade koji su slušali njegovu riječ. I njegove posljednje riječi da se radujemo zajedno s njime što odlazi u Očev dom, pozivaju sve nas da budemo radosni u životu te da se ne bojimo budućnosti kojoj idemo u susret", kazao je biskup.

Naglasivši da se do Isusa dolazi uz pomoć drugog čovjeka, biskup je rekao kako je svaki čovjek svoju vjeru i Isusa upoznao zahvaljujući svojoj obitelji ili bližnjima. "No, Isusa uzljubiti korak je koji treba svaki osobno učiniti", poručio je biskup. "Kroz protekla dva dana vi ste idući s križem pokazali svoju spremnost da slijedite Isusa. Neka vaš put za Isusom ne bude samo dva dana u godini, nego neka se nastavlja svakoga dana vašeg života. Da svakog jutra donosite novu odluku nasljedovanja Krista i preuzimanja križa uz pomoć Isusa i bližnjih. Pomognite jedni drugima nositi križ jer on je znak ljubavi, povezanosti i jedinstva s Bogom i međusobno. Križ poziva na praštanje i ljubav, a ljubav je upravo križ: živjeti, trpjeti i umrijeti za drugoga. Molimo Gospodina da hrabro nosimo križ i slijedimo Krista raspetog i uskrslog jer u križu je spasenje, život i uskrsnuće", poručio je varaždinski biskup.
Na kraju slavlja domaći župnik kazao je kako su mladi pokazali da su sjajni i hrabri te im svima čestitao na naporu koji su podnijeli. Zaželio im je da radost koju imaju na licima prenesu u svoja srca i nose je kroz čitav život. U ime organizatora mladima su na sudjelovanju zahvalili vlč. Koren i vjeroučitelj Robert Ščuka, koji je osobito zahvalio mjesnom biskupu na nazočnosti i osobnoj podršci koju pruža susretima mladih te mu darovao šal križnog puta s utisnutim geslom, kojeg su primili i svi mladi. Zahvalili su svima koji su pridonijeli organizaciji i ostvarenju križnog puta, osobito župnicima i župljanima koji su pružili okrjepu mladima na prolasku kroz župe.

Na kraju su posebne zahvale uz dugotrajan pljesak upućene voditelju križnog puta vlč. Korenu i svim njegovim suradnicima. Mlade je na križnom putu sa snimateljskom ekipom pratio i vlč. Krunoslav Novak, voditelj Ureda za medije, koji na novim medijskim projektima surađuje s mladima.

U slavlju svete mise sudjelovali su i svećenici koji osobito podržavaju pastoral mladih, preč. Antun Štefan, predstojnik biskupijskih ureda za duhovna zvanja i misije, te vlč. Stjepan Mostečak, čakovečki dekan. Slavlje je zaključeno himnom križnog puta "Mi želimo uzdići Isusa" koju su mladi otpjevali iz svog radošću ispunjenog srca mašući svojim neumornim rukama i brojnim šalovima.

Uoči rastanka mladi su otpjevali još nekoliko pjesama te dogovorili iduće okupljanje na skorašnjem nacionalnom susretu mladih u Puli, kao i na sedmom biskupijskom križnom putu podravskim krajem Varaždinske biskupije iduće godine.

Jasminka Bakoš-Kocijan