3. Križni put mladih Varaždinske biskupije

3. Križni put mladih Varaždinske biskupije

subota i nedjelja 29. i 30. ožujka. 2003.  Klenovnik - Ravna Gora - Kamenica - Lepoglava

"Tko cini istinu hodi k svjetlosti…" (Iv 3,21)

Obilježje:

Himna: Nauči nas da ljubimo

 

III. planinarski križni put mladih Varaždinske biskupije, koji je održan tijekom vikenda 29. i 30. ožujka po obroncima Ravne gore u Hrvatskom zagorju, okupio je više od 400 mladih iz pedesetak župa biskupije. Križni put pod geslom "Tko cini istinu hodi k svjetlosti…" (Iv 3,21), kojem su postaje bile crkve i kapele župa Bednjanskog dekanata, organizirali su Povjerenstvo za pastoral mladih Varaždinske biskupije pod vodstvom vlc. Damjana Korena i Bratovština sv. Ferdinanda iz Ferdinandovca pod vodstvom vjeroucitelja Roberta Šcuke.

U dva dana hoda kroz cetiri župe Bednjanskog dekanata - Kamenicu, Klenovnik, Višnjicu i Lepoglavu, mladi su prošli ukupno 36 i pol kilometara po manje i više zahtjevnim dionicama puta Ravne gore, poznatoj po izuzetnim prirodnim ljepotama te mnogim kapelama i pokloncima. Prvog dana u subotu ujutro mladi su krenuli od željeznicke postaje u Kuljevcici u župi Kamenica, gdje se molilo kod prve postaje - kapelice u Gornjem Jerovcu. Prošavši zatim postajama - župnom crkvom u Klenovniku, kapelama u Vukovoju i Galincima, te župnom crkvom u Višnjici Donjoj, i propješacivši u molitvi, meditaciji i pjesmi 20-tak kilometara hodocasnici su stigli na vrh Ravne gore, gdje je bilo organizirano nocenje u dva planinarska doma "Filicevom domu" i "Pustom duhu". Prije nocenja mladi su se okupili u kapeli Sveta Tri kralja na vrhu Ravne gore na misnom slavlju, koje je predvodio vlc. Damjan Koren. Podsjetivši u propovijedi na samo geslo križnog puta, vlc. Koren je istaknuo kako nije dovoljno samo poznavati Istinu, vec je treba i djelima ciniti i svjedociti, kako bi se došlo do Svjetlosti, do samog Isusa Krista koji je Svjetlo svijeta svim ljudima.
Drugog dana na putu dugackom 15-tak kilometara mladi su se zaustavili s molitvama pri kapelama u Žarovnici, Crkovcu, Vrhovcu Bednjanskom i Marcecima, župnoj crkvi u Kamenici, te kod kapela u Purgi Lepoglavskoj i na brdu Gorica, koje su poznate po freskama pavlinskog slikara Ivana Rangera, cija se 250. obljetnica smrti obilježava ove godine. Križni put zakljucen je cetrnaestom postajom u župnoj crkvi Bezgrešnog zaceca BDM u Lepoglavi, gdje su mladi bili nazocni misnom slavlju koje je predvodio varaždinski biskup mons. Marko Culej, a suslavili su uz vlc. Korena i lepoglavski župnik vlc. Andrija Kišicek, svecenici vlc. Jadranko Benjak i vlc. Nenad Piskac te tri dakona, od kojih su dvojica bili i na križnom putu.
Pozdravljajuci više stotina mladih i zahvaljujuci im što su se za proslavu najveceg kršcanskog blagdana Uskrsnuca Gospodnjeg pripremali hodocasteci molitvom i pjesmom postajama križnog puta po Ravnoj gori, biskup Culej kazao je kako su mladi bili putujuca propovijed kroz rubne krajeve Varaždinske biskupije, gdje su vlastitim primjerom posvjedocili kako se Kristovoj ljubavi može približiti samo spremnošcu na žrtvovanje. Pritom je naveo primjere iz života kojima je ukazao mladima kako su ljubav i žrtvovanje za druge Kristove vrednote bez kojih nema života. Na kraju mise varaždinski biskup podsjetio je na obnovu bivšeg pavlinskog samostana u Lepoglavi koji se ureduje u duhovno-pastoralni centar Varaždinske biskupije, u kojem ce se okupljati razlicite skupine vjernika.
Organizatori vlc. Koren i Robert Šcuka, te domaci župnik Kišicek zahvalili su mladima na sudjelovanju u pobožnosti križnog puta, a mladi su biskupu Culeju i domacem župniku darovali prigodni bedž i knjižicu o križnom putu po Ravnoj gori. Inace, ta je knjižica, koju je ovih dana izdala Varaždinska biskupija, takoder darovana svim sudionicima križnog puta. Rijec je o knjižici "Križni put po Ravnoj gori (Hrvatsko zagorje) - Crkve i kapele Bednjanskog dekanata", odnosno o univerzalnom prakticnom vodicu za pobožnost križnog puta i u predstojecim godinama. Atraktivna knjižica na 32 stranice u boji s kartografijom donosi detaljan opis etapa dvodnevnog križnog puta po Ravnoj gori te molitve uz postaje, a pripremili su je vlc. Damjan Koren i Zlatko Smerke.