12. Križni put mladih Varaždinske biskupije

12. Križni put mladih Varaždinske biskupije

Subota i nedjelja, 24. i 25. ožujka 2012.

Kotoriba - Prelog - Čakovec

"Ustat ću i poći..." (Lk 15,18)

Obilježje: MARAMA

Himna: Odlučio sam slijediti Krista

 

 

U subotu i nedjelju 24 i 25. ožujka 2012., pod geslom "Ustat ću i poći ..." (Lk 15,18), održan je 12. križni put mladih Varaždinske biskupije.

 

Ove je godine na tradicionalnom korizmenom križnom putu sudjelovalo više od 700 mladih vjernika iz svih krajeva naše biskupije i šire. Tradicija održavanja križnih putova mladih u našoj biskupiji stara je 12 godina i svake godine oduševljava sve veći broj mladih koji se odlučuju na ovaj način slaviti Gospodina i svjedočiti svoju vjeru. Križni put organizira Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, Bratovština sv. Ferdinanda iz Ferdinandovca i Planinarska udruga mladih entuzijasta PUME iz Varaždina. Mladi su u dva dana hoda prošli 46 kilometara dugu trasu po Donjem Međimurju posjetivši pritom župe Donjomeđimurskog i Čakovečkog dekanata.

Križni put je započeo u subotu ujutro u župi Sedam Žalosti BDM i Sv. Križa u Kotoribi gdje su se mladi okupili na jutarnjoj meditaciji i molitvi časoslova. Put ih je vodio kroz mjesta Sveta Marija, Mali Mihaljevec, Čukovec, Oporovec i Prelog gdje su i završili hod prvog dana Svetom misom koju je, uz suslavlje prisutnih svećenika, predvodio vlč. Damjan Koren, predstojnik Ureda za mlade VB.

U propovijedi je vlč. Koren naglasio važnost osobnog odnosa između čovjeka i njegovog Boga. U tom je odnosu Bog onaj koji čeka čovjeka, ide mu ususret, koji prihvaća njegovo kajanje i uvijek bezuvjetno oprašta te zaboravlja i briše grijehe poput milosrdnog oca iz Evanđelja. Vlč. Koren je napomenuo kako je prispodoba o milosrdnom ocu najljepši prikaz odnosa Boga Oca s čovjekom, Oca koji se ponizuje, i „trči" nam u susret kad se pokajemo za svoje grijehe te nam sve oprašta i zaboravlja naše grijehe, kao što je i rečeno u prigodnoj meditaciji. Nakon mise, zajednica mladih "Totus tuus"iz Čakovca uprizorila je scenski prikaz "Povratak Ocu".

Drugog dana hoda mladi su molili postaje križnog puta u crkvama, kapelama i pilovima u Prelogu, Otoku, Podbrestu, Svetom Križu, Orehovici, Prelogama, Ivanovcu i Čakovcu. Križni put je završen u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu, gdje su sudionici, zajedno sa župljanima Čakovca i brojnim drugim vjernicima, u zajedništvu slavili svečanu Svetu misu koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u suslavlju s prisutnim svećenicima, od kojih su neki i sami, zajedno s mladima iz svojih župa, sudjelovali na križnom putu.

Pjevanje na obje mise, kao i na postajama križnog puta animirao je Zbor mladih Varaždinske biskupije pod vodstvom dirigenta Ivana Malbašića, čiji su članovi stalni sudionici i animatori pjevanja na svim događanjima za mlade u biskupiji.

Obraćavši se sudionicima, biskup Mrzljak je poručio kako nisu došli do kraja, već do vrhunca svog puta, ali i kršćanskog zemaljskog puta, a to je Euharistija u kojoj se događa susret s Bogom i u kojoj je kršćanin zajedno s Isusom. Do ovog susreta vodio vas je jedan pokornički hod na kojem ste razmišljali o Bogu milosrđa, Bogu koji oprašta i Bogu kojeg molimo da ne gleda naše grijehe, nego našu vjeru, rekao je biskup dodavši da je to bila dvodnevna priprava za ovu Euharistiju, ali i za onaj vrhunac koji će slaviti u vazmenom otajstvu.

U propovijedi je biskup istaknuo da nas križni put nas uči upravo o odnosu prema drugima i o tome isplati li se slijediti Isusa ili ne. Današnji svijet od nas traži da mu pokažemo Isusa, našeg Boga, a mi ga jedino možemo i trebamo pokazati svojim životom. Na križnom putu i mi poput Isusa možemo susresti one koji su jači i čini se da je pobjeda njihova, no Isus nam pokazuje da je Božja logika drugačija od ljudske. Po ljudskim očima Isus je trebao izgubiti, a na kraju je pobjeda bila Njegova i, poput zrna koje je trebalo nestati i propasti, On se pojavio u stostrukom rodu. Zadaća Crkve je da bude utjelovljena Božja riječ i znak u današnjem svijetu koji, čini se, vrednuje neke druge pobjednike, neke druge inicijative i druge vrijednosti, naglasio je biskup kazavši da mnogi žele dobro jedni drugima, ali je pitanje na koji način postići blagostanje u društvu. Može li se to postići kroz neke druge putove i načine ili trebamo poslušati Isusa koji nam je rekao da je On taj Put kojim treba ići. Tu istinu, koja je suprotna ljudskoj logici, mi trebamo otkrivati i prihvaćati. Neka ovaj naš hod ide ususret nadolazećem Uskrsu, ali i onom vječnom Uskrsu, zaželio je biskup.

Na kraju je vlč. Koren zaključio ovogodišnji križni put rečenicom koja odzvanja u svim sudionicima, a koja se pokazala istinitom kroz svjedočenje vjere naših mladih u ova dva dana: „Biti kršćanin je teško, ali se isplati."

Veliko hvala svim dobrim ljudima koji su iskazali nam dobrodošlicu i podržavali nas osmijehom, lijepom riječju, zajedničkom molitvom i okrjepom!

Hvala Gospodinu na svim milostima i blagoslovima koje smo na našem hodočašću primili te na zajedništvu koje iz godine u godinu sve više raste među mladima naše biskupije!