10. Križni put mladih Varaždinske biskupije

10. Križni put mladih Varaždinske biskupije

kp2010_thumbSubota i nedjelja, 20. i 21. ožujka 2010.   Pitomača - Pitomača - Kloštar Podravski

"I po ovom znademo da ga poznajemo: ako zapovijedi njegove čuvamo." (1 Iv 2,3)

Obilježje: kapa

Himna: Novi život nam daješ

 

 

Ovog je vikenda, 20. i 21. ožujka 2010. godine, 550 mladih s područja naše Varaždinske biskupije sudjelovalo na tradicionalnom Križnom putu mladih, koji je bio ujedno i deseti jubilarni Križni put mladih.

S organiziranjem križnih putova mladih u Varaždinskoj započela je 2001. godine Bratovština sv. Ferdinanda iz Ferdinandovca sa svojim predsjednikom, vjeroučiteljem Robertom Ščukom, u suradnji s Uredom za pastoral mladih koji su u biskupiju prenijeli dvadesetogodišnju tradiciju križnih putova mladih iz Zagrebačke nadbiskupije. Križni putovi mladih u korizmi postali su polako jedan od vrlo važnih godišnjih pastoralnih događanja za mlade naše biskupije. To je prilika da se na jednom mjestu okupi veliki broj mladih vjernika koji se dva dana međusobno druže, sklapaju nova prijateljstva, pjevaju, razmatraju postaje križnog puta i svjedoče svoju vjeru jedni drugima i mještanima župa kroz koja prolaze.

Ove je godine Križni put mladih započeo u Pitomači iz koje su mladi krenuli put okolnih župa i nakon 25 kilometara završili dan ponovno u Pitomači gdje su prespavali u školskoj sportskoj dvorani. U nedjelju su krenuli put Kloštra Podravskog gdje su završili hodočašće svečanom svetom misom koju je predvodio biskup varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak uz kocelebraciju svećenika iz dekanata i đakona od kojih su neki i sami, zajedno sa svojim mladima, sudjelovali na Križnom putu.

Svake godine Križni put ima svoje geslo, himnu i zajedničko obilježje. Ovogodišnji, deseti po redu, održan je pod geslom "Zapovijedi njegove čuvamo!" (1 Iv 2,3), jer se željelo desetu obljetnicu povezati s deset Božjih zapovijedi kao smjernicama za život svakog vjernika koji želi živjeti sretno, radosno i zadovoljno. Zato su se teme Božjih zapovijedi ispreplitale s postajama. Himna, koju su mladi izvanredno prihvatili, nosi naslov "Novi život nam daješ", a prijevod je iz francuskog od zajednice Emanuel iz Zagreba. Tu se isto tako naglasilo da doista kroz život po Božjim zapovijedima dobivamo novi život i pravu slobodu. Zajedničko obilježje ove godine je bila kapa na kojoj je bio amblem s dvije Mojsijeve ploče, a uz kapu svaki sudionik je dobio i džepnu pjesmaricu koja sadrži postaje križnog puta, sve dosadašnje himne te pjesme koje mladi obično pjevaju za vrijeme hoda od postaje do postaje.

Posebno je važno izreći riječi zahvale domaćinima po župama i kapelama podravskog kraja, jer su mnogi mladi posvjedočili da je ona naša šaljiva izreka o škrtim podravcima jedna obična neistina. Mladi su svugdje bili izvanredno dobro primljeni i još bolje počašćeni, na čemu od srca zahvaljuju svima.

 

Preuzeto s www.pume.hr.