Uskrs fest 2014.

Uskrs fest 2014.

uskrsfest_2014Najstariji hrvatski festival duhovne glazbe "Uskrs fest" ove godine slavi 35 godina postojanja pa tom prilikom organizatori pozivaju mlade da uzveličaju svojim prisustvom ovogodišnji festival.

Naime, "Uskrs fest" će se održati 8. lipnja u KD "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu, u 19 sati. Cijena jedne ulaznice je 40 kuna. Karte se mogu kupiti na blagajni koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu kao i u knjižarama na Kaptolu: Kršćanska sadašnjost i Verbum. Ulaznice možete kupiti u nekim od zagrebačkih župa: Sv. Obitelj, Sveta Mati slobode, Knežija, Siget, Sv. Duh, Sv. Petar, Sv. Blaž. Osim toga, svi zainteresirani se mogu javiti na mail Pastorala mladih VB: pastoral.mladihvz@gmail.com pa se mogu i nama javiti i rezervirati svoju kartu najkasnije do ponedjeljka, 2.lipnja 2014.

Na "Uskrs festu" će nastupiti redom Ljubo Vuković i DIM, Antonio Tkalec, Jeshua, Franjevačka mladež Mostar, VIS Trinity, Nera Vuković, Damir Topić i zbor Barka, Zakon Neba, Čedo i Matija Antolić, Hrid i Navještenje, Marija Cerovac, VS Matheus, VIS Izidor, Zvonimir Kalić, Sliryc 33 i Zdravko Marković.

Inače, prvi "Uskrs fest" je održan 1979. godine i održan je svih godina, osim ratne 1991., 1992. i 1993. Brojni mladi iz raznih krajeva Crkve u Hrvata svoju su vjeru izražavali pjesmama koje su nastajale kao plod vjere u Kristovo uskrsnuće baš na spomenutom festivalu. Bile su također plod radosti, tuge, traženja, uspona i padova, sve ono što hod u vjeri svakodnevno nosi sa sobom.

Inače, tradicija zagrebačkog festivala duhovne glazbe seže u kraj 60-ih kada skupina entuzijasta, koju su činili članovi grupe Quo vadis: vlč. Franjo Jurak te dr. Josip Ladika, pokreću smotru glazbenog stvaralaštva mladih nazvanu “KATOM” (skraćenica od Katolička omladina). Smotra se održavala dvije godine (1969. i 1970.) u zagrebačkoj crkvi sv. Marka Križevčanina, a na njoj su nastupali, uz zajednice mladih i tada vrlo popularne VIS-ove, već spomenuti Quo vadis, zatim Žeteoci, Prijatelji, Kristofori, Jordan, zagrebački Veritas, Kare (katoli čke redovnice) i poznati kantautor Ivica Percl.
Još više informacija kao što su i ove možete naći na službenim stranicama Uskrs festa.