Susret mladih VB i "Marija fest" 2011.

Susret mladih VB i "Marija fest" 2011.

U subotu i nedjelju, 8. i 9. listopada 2011. godine, mladi Varaždinske biskupije posvetili su Majci Božjoj Molvarskoj. U Molvama je održan sada već tradicionalni susret srednjoškolaca Varaždinske biskupije i duhovni festival marijanske pjesme Marijafest.

U subotnje popodne započeo je glazbeno-duhovni kamp za glazbenike, sudionike festivala. Program, čiji je moderator bio Slavko Nedić, počeo je predavanjem Matije Škvorca, voditelja zagrebačkog zbora mladih Maranata iz naselja Špansko i voditelja gospel sastava The Messengers. Predavanje se sastojalo od njegovog svjedočanstva o Božjoj providnosti koja ga je postavila na mjesto voditelja zbora. Također, govorio je o poteškoćama, ali i sjajnim trenucima koje proživljavaju i doživljavaju zborovođe sa svojim zborovima tijekom proba i nastupa.

Nakon predavanja slijedila je glazbena radionica. Sudionici su se podijelili u četiri grupe koje su vodili Čedo Antolić, Davor Terzić, Sandra Lovrinčević i Jelena Laća. Uz njihovu pomoć mladi su skladali dijelove Euharistije (Gospodine, Jaganjče, Svet i darovnu pjesmu) koje su si međusobno predstavili, a kasnije i otpjevali na zajedničkoj večernjoj Svetoj misi. Ovo subotnje zajedništvo završilo je klanjanjem pred Presvetim gdje su sudionici imali priliku i sami izreći Isusu svoja razmišljanja, molitve i zahvalnost meditacijom, pjesmom ili u tišini. Organizatori su sudionicima duhovnog kampa omogućili i nedjeljni izlet u obližnji Đurđevac i Đurđevačke peske.

U nedjelju, prije svete mise, vlč. Damjan Koren i vlč. Tomislav Dodlek vodili su pokorničko bogoslužje i pripremu za ispovijed koja je uslijedila prije svečane svete mise koju je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s okupljenim svećenicima. Pjevanje je animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije pod vodstvom Ivana Malbašića.

Nakon Euharistije i kratke pauze, glazbenici su se potrudili za nastavak dobre atmosfere na devetom po redu, festivalu marijanske pjesme Marijafest. Izvođači su otpjevali po dvije skladbe, a to su redom bili VIS Otkrivenje (Zagreb), VIS MiR (Dubrovnik), VIS Proroci (Subotica), Antonio Tkalec (Varaždin), VIS Izidor (Split), Ivo Šeparović (Zagreb), Davor Terzić (Rovinj), Čedo Antolić i Zbor mladih Kraljice sv. Krunice (Zagreb), VIS Matheus (Bizovac) i Apostoli mira (Mađarevo).

Organizatori Marija festa bili su: Nacionalni centar Udruge Vojske Bezgrešne, Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, Sakralna galerija hrvatskih umjetnika Laudato i župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Molve, a pokrovitelj je bila Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca I Varaždinska biskupija.

 

Tekst: Jelena Brcković

Fotografije: Nikola Uroić, Laudato