Susret mladih VB i Marija fest 2010.

Susret mladih VB i Marija fest 2010.

Ovogodišnji, osmi po redu festival duhovne glazbe «Marija fest», koji je u nedjelju 10. listopada 2010. održan u Molvama, okupio je brojne mlade i glazbenike koji su se s Majkom Božjom Molvarskom sabrali oko euharistijskog Isusa.

Stoga su nedjeljna događanja započela upravo svečanom euharistijom koju je u župnoj crkvi Uznesenja Marijina predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s fra Josipom Blaževićem, vikarom Hrvatske provincije franjevaca konventualaca iz Zagreba i izaslanikom provincijala franjevaca konventualaca fra Ljudevita Maračića, predstojnikom Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Damjanom Korenom, te ostalim svećenicima koji su u Molve doputovali s mladima iz svojih župa.

Budući da ove godine mladi nisu imali cjelodnevne radionice, na nešto skromniji način započeli su svoj susret u Molvama. Po svom dolasku u župnoj ih je crkvi dočekao ih je i pozdravio molvarski župnik fra Tomislav Glavnik uz kratki opis molvarskog svetišta. Na početku njihovog popodnevnog druženja pristupili su sakramentu sv. ispovijedi uz meditaciju koju je čitala s. Damjana, uršulinka iz Varaždina, kako bi što spremnije dočekali svečanu Svetu misu na kojoj je pjevanje predvodio Zbor mladih Varaždinske biskupije pod vodstvom Ivana Malbašića.

Po završetku euharistijskog slavlja i kratke pauze uslijedio je prekrasan glazbeno pjevački ugođaj od strane mladih glazbenika i pjevača. Za oduševljenje u crkvi Marijina Uznesenja u Molvama ove godine zaslužni su: VIS Mihovil (Split), VIS Proroci (Subotica), Davor Terzić (Rovinj) i klapa Stepinac (Koprivnica), Vlatka Linarić (Zagreb), Antonio Tkalec (Varaždin), VIS Matheus (Bizovac), Il Santo (Zagreb), Maja Tadić (Rijeka), Ljubo Vuković i Credo (Zagreb) i Apostoli mira (Novi Marof) svaki u izvođenju po dvije skladbe. Organizatori Marija festa bili su: Nacionalni centar Udruge Vojske Bezgrešne, Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, Sakralna galerija hrvatskih umjetnika Laudato i župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Molve, pokrovitelj je bila Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

D. Kokša


Donosimo i dojmove učenica Srednje škole Ivanec:

Ove godine učenici iz SŠ Ivanec nazočili su na Marijafestu u Molvama. Bilo je to još jedno prelijepo druženje mladih iz Varaždina, ali i šire okolice na koje nas je vodila naša vjeroučiteljica sestra Danijela Anić. U Molve smo krenuli u popodnevnim satima, a autobus smo dijelili s učenicima iz Rudarske škole.

Kad smo stigli dočekali su nas ljubazni domaćini, mnoštvo već pristiglih mladih, naš bivši kapelan, a sada župnik u Virju ,vlč. Ivica Bačani, mnogi poznanici, ali i lijepa atmosfera koju su stvarali glazbenici duhovne glazbe na probi za koncert. Prije Mise slušali smo uvodne govore i meditaciju, kao ispit savjesti u pripremi za sakrament pomirenja, koja nikoga nije mogla ostaviti ravnodušnim. Sv. Misu je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak koji je u svojoj propovijedi istaknuo važnost čašćenja Marije i zahvalnost za sve darovano u životu. Nakon sv. Mise imali smo okrijepu na kojoj zahvaljujemo domaćinima.

S nestrpljenjem smo dočekali početak koncerta. Izmjenjivali su se mnogi izvođači, od klapa, zborova, kantautora koji su svojim autorskim pjesmama i prelijepim glasovima slavili Mariju. Koncert je završio oko 21 sat, a mi puni dojmova i duhovno osnaženi vraćali smo se kućama.

Inga Novoselec i Marija Kontek