S Duhom Svetim u novu školsku i akademsku godinu!

S Duhom Svetim u novu školsku i akademsku godinu!
VARAŽDIN, 15.10.2017. Na spomendan sv. Terezije Avilske, djevice i crkvene naučiteljice, u katedrali Uznesenja BDM slavljena je svečana Sveta misa zaziva Duha Svetoga za novu školsku i akademsku godinu. Misno slavlje predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak uz suslavlje predstojnika Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije, vlč. Tihomira Koseca.

Okupljenim profesorima, nastavnicima, studentima te učenicima biskup Mrzljak u propovijedi se osvrnuo o današnjoj važnosti napredovanja u istini, znanju i znanosti što, međutim, ne koristi ako čovjek pritom ne napreduje u dobroti, istini, ljubavi i pravednosti. Naglasio je kako u stjecanju znanja treba biti otvoren Duhu Božjem te je potrebno moliti za snagu Duha Svetog kako bi ta snaga djelovala u čovjeku koji je pozvan napredovati u svom kršćanskom životu. 

- Uspjeh učenja ovisi dvije strane - o onome koji nešto predaje, uči te o onom koji prima. Oboje moraju uložiti napor. Kakav je učitelj bio Isus? Pričao je jednostavno - razumljive i jasne priče. Priče koje uvijek iznova pozivaju, kao i u današnjem odlomku evanđelja, na gozbu ljubavi. On uvijek dolazi! I danas je tu. A mi? Da li se mi odazivamo? Odgovor može biti dvojaki - prihvaćanje ili odbijanje poziva, na svoju vlastitu odgovornost, pridajući adekvatnu važnost gozbi Jaganjčevoj ili smatrajući nešto drugo važnijim. Jer, upravo u toj gozbi primamo duhovnu hranu, jednako potrebnu kao i onu zemaljsku, za djelovanje ondje gdje smo poslani djelovati. Uz znanje u društvo trebamo unositi dobrotu, ljubav, prihvaćanje svakog čovjeka. Svakog se dana iznova želimo odazivati na ovu gozbu kako bismo mogli očovječiti segment društva u kojem živimo. Zato je uz stjecanje znanja potrebno i paralelno duhovno rasti, jer nije kraj u zatvorenom inkedsu već ispunjenom indeksu života - kazao je biskup Mrzljak.

Sv. misno slavlje uzveličali su svojom prisutnošću i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, pročelnici, dekani i profesori Fakulteta organizacije i informatike, Geotehničkog fakulteta te različitih odjela Sveučilišta Sjever koji su poslije misnog slavlja stol Riječi Božje i Tijela Kristova zamijenili stolom plodova zemlje uz prigodni domjenak, razgovor i druženje s biskupom Mrzljakom te okupljenim svećenicima i mladima. 

Liturgijsko pjevanje na sv. misi predvodio je Zbor mladih Varaždinske biskupije pod ravnjanjem svog voditelja Edija Vugrineca.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika