Protekli tjedan održan je završni izlet planinarske sekcije na Sveto Brdo (Južni Velebit)

Protekli tjedan održan je završni izlet planinarske sekcije na Sveto Brdo (Južni Velebit)
VARAŽDIN, 4.-5.7.2019. Protekle subote održan je završni izlet Planinarske sekcije Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije - na Sveto Brdo (Južni Velebit).

Sveto Brdo (1.751 m) je drugi po visini vrh Velebita. Smješten je na jugoistočnom kraku planine, i pripada vrhovima Južnog Velebita. Vrh Svetog Brda se jasno ističe na horizontu gledanom s morske ili sjeverne kontinentalne strane, na području od otoka Paga do otoka Pašmana, jer se nakon njega (u jugoistočnom smjeru) naglo gubi visina Velebita prema vrhuncu Ćelavcu (1.198 m), prijevoju Prezid (766 m) što povezuje gradove Gračac i Obrovac (tom je cestom bio vođen glavni promet na relaciji Zagreb - Zadar prije proboja tunela Sveti Rok na trasi Autoceste Zagreb - Split), te zadnjem višem vrhu Crnopcu (1.402 m).

Sam vrh je prostran zatravljeni kamenjar i gledano iz daljine podsjeća na stog sijena. Pogled s vrha je otvoren i neometan u svim smjerovima, a najljepši je u Hrvatskoj. Označen je granitnom pločom s uklesanih 10 božjih zapovjedi. Tu je i veliki drveni križ. Neposredno ispod vrha je kutija s upisnom knjigom. Žig je ugrađen u stijenu pored kutije.

Po okupljanju u Varaždinu, desetero sudionika iz svih krajeva naše biskupije zaputilo se put Starigrada Paklenice i Južnog Velebita. Okrijepljeni jutarnjom molitvom sudionici su krenuli put vrha. Odabrana ruta uspona vodila je kroz krške putove obasjane prijepodnevnim suncem. Trosatni dinamičan uspon protekao je u razgovorima, molitvi, šali i uživanju u ljepoti prirode i pogleda koji su se pružali svugdje oko nas, a sve pod budnim okom vlč. Tihomira Koseca, povjerenika za mlade naše biskupije.

Po dolasku kod planinarskog prenoćišta "Vlaški grad", uslijedio je uspon do obližnjeg istoimenog vrha - Vlaški grad te slavlje svete mise, večera i noćenje.

Idući smo dan započeli jutarnjom molitvom s pogledom na Velebitski kanal te okrepljeni doručkom krenuli put Svetog Brda odakle se stere jedan od najlijepših pogleda na Velebitu. 

Pluća napunjenih svježeg planinskog zraka i radosni zbog još jednog lijepog zajedničkog uspona, sudionici su se uputili u podnožje. Po dolasku k autima, uslijedila je kratka zajednička molitva zahvale na svim dobročinstvima koje nam je dobri Bog podario u ova dva zajednički provedena dana te se zadovoljnih srdaca zaputili put Varaždina. Tebi, dragi čitaoče, upućuju poziv da im se pridružiš na slijedećem izletu!