Marija fest - Molve 2009.

Marija fest - Molve 2009.

Sedmi po redu festival duhovne glazbe "Marija fest 2009.", sve popularniji festival marijanskih pjesama, održan je u Molvama u subotu 19. rujna u župnoj crkvi Uznesenja BDM.


Zajedno s festivalom isti dan je u Molvama održan već tradicionalan Susret mladih Varaždinske biskupije. Zbog održavanja u subotu, ove godine izostao je popodnevni program za mlade, no usprkos tome okupilo se oko 250 srednjoškolaca koji su sa svojim vjeroučiteljima sudjelovali na svetoj misi i festivalu nakon nje.

Susret je započeo misnim slavljem koje je predvodio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, a suslavili su fra Đuro Hontić, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, fra Miljenko Hontić, generalni asistent za srednju Europu franjevaca konventualaca, fra Zdravko Tuba, gvardijan samostana na Svetom Duhu u Zagrebu, vlč. Damjan Koren, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije i drugi svećenici. Na početku susreta sve je okupljene pozdravio domaći župnik, fra Ivan Poleto. U propovijedi je biskup poseban naglasak stavio na ovogodišnju proslavu različitih jubileja: 800. obljetnicu franjevačkog reda, gotovo 50 godina prisutnosti franjevaca u Molvama i 150. godišnjicu smrti sv. Ivana Marije Vianneya te je mlade pozvao na nasljedovanje sv. Franje Asiškog čiju karizmu toliki muževi i žene danas žive. Pjevanje je uzveličao Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Nakon mise u crkvi je održan i sam festival, na kojem je 10 izvođača svojim autorskim pjesmama približilo sudionicima ljepotu i dubinu svojih glazbenih izričaja. Po dvije pjesme tematski vezane uz Blaženu Djevicu Mariju izveli su Apostoli mira, Kefa, Davor Terzić, Ljubo Vuković, Matija Martinčević, Marija Jaramazović, VIS Matheus, Maja Tadić, VIS Proroci te Otkrivenje. Kroz festival je posjetitelje vodila Tanja Popec, urednica glavnog medijskog pokrovitelja Hrvatskog katoličkog radija, a festival je prenosilo gotovo desetak radio postaja.

Susret i festival sedmu godinu za redom održani su u organizaciji Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije i Nacionalnog centra Udruge Vojske Bezgrešne.


Damjan Koren