Marija fest - Molve 2008.

Marija fest - Molve 2008.

Šestu godinu za redom, u nedjelju 21. rujna, u poznatom marijanskom prošteništu u Molvama održani su Susret mladih Varaždinske biskupije i Festival duhovne glazbe "Marija fest - Molve 2008"., koje su organizirali Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije i Nacionalni centar Udruge Vojske Bezgrešne.

Ovogodišnji susret, koji je okupio oko 450 srednjoškolaca s njihovim vjeroučiteljima iz 20-tak škola s područja Varaždinske biskupije, svoj je vrhunac imao u euharistijskom slavlju koje je u župnoj crkvi Uznesenja BDM predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Tim je slavljem zaključena Godina mladih koja je za Varaždinsku biskupiju proglašena prije godinu dana radi pripreme za peti jubilarni Susret hrvatske katoličke mladeži kojem je u travnju bila domaćin upravo ta mjesna Crkva.

Susret mladih i festival popularne duhovne glazbe u prošteništu Majke Božje Molvarske održani su pod geslom "Marijin izbor", u prigodi ovogodišnje 150. obljetnice Marijina ukazanja u Lurdu. Okupljene mlade iz svih krajeva biskupije, koji su organizirano stigli autobusima sa svojim vjeroučiteljima, na početku je pozdravio domaći župnik fra Ivan Poleto.

Tijekom popodneva mladi su sudjelovali u radionicama uz prigodnu katehezu kojoj je misao vodilja bila "Marijin izbor". U prostorijama Osnovne škole formirano je 25 skupina s isto toliko vjeroučitelja koji su mlade vodili kroz radionicu u kojoj su promišljali o Marijinu izboru kao izvoru života, te Evinu izboru kao izvoru smrti. Kao i svaki čovjek, tako su i mladi svakodnevno pozvani odabirati i odlučivati između raznih putova i ponuda koje se nude. Stoga su na radionici iz novina izrezivali članke koji govore o prianjanju uz grijeh ili dobro, a kako bi oblikovali stabla spoznaje dobra i zla mladi su izradili stablo života i stablo smrti na koje su pričvrstili članke. Time su članci o Evinu izboru svoje mjesto našli na drvu smrti, a članci o Marijinu izboru na drvu života. Oba stabla postavljena su u svetište župne crkve, a pred oltar mladi su stavili i kutiju sa svojim razmišljanjima o člancima koji su ih potaknuli da slijede Marijin izbor, te se založe za dobro i vrednote evanđelja.

Nakon zajedničkog objeda mladi su u crkvi imali priliku za ispovijed, a zatim su se zajedno okupili na euharistiji, tijekom koje je liturgijsko pjevanje pod ravnanjem Ivana Malbašića predvodio Biskupijski zbor mladih, koji je u misu uveo popularnom i rado pjevanom himnom SHKM-a "Postojani…".

S biskupom su suslavili župnik Poleto, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Đuro Hontić, predstojnik biskupijskog Ureda za pastoral mladih i Katehetskog ureda vlč. Damjan Koren, osnivač i predsjednik Organizacijskog odbora "Marija festa" fra Zdravko Tuba i kapelan iz Čakovca fra Josip Vukoja, a sudjelovalo je više redovnika, redovnica i bogoslova. Domaći župnik zaželio je dobrodošlicu svima nazočnima, osobito mladima radi kojih se i priređuje taj susret kao svojevrsna jednodnevna duhovna obnova na početku školske godine.

Pozdravljajući okupljene, biskup Mrzljak prenio je pozdrave Svetog Oca Benedikta XVI. svima mladima u Hrvatskoj, koje je uputio državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone u svom posjetu Hrvatskoj u prigodi proslave 10. obljetnice proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, ujedno suzaštitnika Varaždinske biskupije. Kazavši kako se svečanom euharistijom zaključuje Godina mladih, u kojoj se mjesna Crkva pripremala za veličanstven Susret hrvatske katoličke mladeži u Varaždinu, biskup je istaknuo da njezinim završetkom ne prestaje, nego je, dapače, pozvan tek započeti novi život mladih o kojima ovisi budućnost društva. Podsjetio je da je misa uvijek zahvala Bogu, pa je pozvao okupljene da zahvale za sve koji su se angažirali u Godini mladih, te pripremama i ostvarenju SHKM-a kako bi se još više potaknuo i unaprijedio pastoral mladih. U propovijedi je biskup pozvao mlade vjernike da ne budu oni koji samo "obavljaju" sakramente, nego oni koji ih žive i traže njihovo istinsko značenje, kazavši kako će se mnogi od njih kroz koju godinu naći pred sakramentom ženidbe, koja u životu vjernika nikad ne smije postati paradom.

Na kraju mise vlč. Koren zahvalio je mladima što su se odazvali na susret te time učinili prvi korak prema "Marijinu izboru". Župnik Poleto zahvalio je organizatorima i svima koji su se okupili u marijanskom prošteništu oko Majke Božje u godini 150. obljetnice Gospina ukazanja u Lurdu. Slavlje je zaključeno meditacijom o vrijednosti majčinstva i izboru života.

Nakon mise zajedništvo mladih nastavilo se u športskoj dvorani, gdje je održan šesti Festival duhovne glazbe "Marija fest 2008", kojeg je otvorio biskup Mrzljak zaželjevši okupljenima i svim slušateljima da im pjesma u životu uvijek bude dvostruka molitva.

Nastupili su VIS "Izidor" i VIS "Mihovil" iz Splita, VIS "Otkrivenje" iz Utrina, sastav "Riječ" iz Podstrane, grupa "Kefa" iz Zagreba, "Apostoli mira" iz Mađareva s Nonetom OFM conv., Marija Jaramazović, Matija Martinčević, te Davor Terzić s Ivanom Jaklin, kao i skupina Frame iz Molvi, čiji je član Valentino Belavić posebno oduševio mlade vlastitom skladbom u hip-hop stilu.

Festivalsku večer vodila je uvijek izvrsno i nadahnuto pripremljena Molvarka Tanja Popec, urednica Vjerskog programa na Hrvatskom katoličkom radiju, koji je bio i glavni medijski pokrovitelj festivala. Osim HKR-a, festival je prenosilo još desetak radiopostaja. Kao i dosad, festival popularne duhovne glazbe nije bio natjecateljskog karaktera, nego je svaki od izvođača izveo jednu svoju poznatu i već izvođenu skladbu te jednu novu, posvećenu Majci Božjoj.

Na kraju su svi izvođači zajedno s publikom, uz predvođenje Noneta franjevaca konventualaca i skupine "Apostoli mira", otpjevali skladbu "Sred te se pećine Marija javi" u prisjećanje na čudesni događaj u Lurdu 1858. godine.

Festival je zatvorio provincijal Hontić preporučivši sve nazočne zagovoru bl. Alojzija Stepinca i Majke Božje Molvarske. Ujedno je zahvalio organizatorima, pokroviteljima i sponzorima, među kojima su i Općina Molve i sakralna galerija "Laudato", te proglasio otvorenim natječaj za idući sedmi festival "Marija fest - Molve 2009.", koji je zahvaljujući "Laudatu" dobio i svoju internet stranicu na adresi www.marijafest.com .

 

Jasminka Bakoš-Kocijan