Marija fest - Molve 2007.

Marija fest - Molve 2007.

Oko 350 mladih vjernika iz svih krajeva Varaždinske biskupije okupilo se u nedjelju 16. rujna na petom po redu Susretu mladih Varaždinske biskupije i festivalu duhovne glazbe "Marijafest" u župi Uznesenja BDM u Molvama, u organizaciji biskupijskog Ureda za pastoral mladih i Nacionalnog centra Udruge Vojske Bezgrešne.


I ove pete, jubilarne godine, organizatori su željeli okupiti mlade iz čitave biskupije preko njihovih srednjoškolskih vjeroučitelja, pružiti im mogućnost međusobnog upoznavanja i zajedničkog susreta, te im na početku školske godine ponuditi jednodnevnu duhovnu obnovu.
Cjelodnevni program i večernju svetu misu priredio je pod geslom "Ljubavlju služite jedni drugima!" (Gal 5,13) Ured za pastoral mladih pod vodstvom vlč. Damjana Korena. Mladi su na sportsko-rekreativnom prostoru Sekuline, na obali rijeke Drave, u radionicama s vjeroučiteljima prolazili i obrađivali katehezu po skupinama. Nacionalni centar Udruge Vojske Bezgrešne pripremio je tradicionalan večernji program s festivalom duhovnih skladbi "Marija fest".

Nakon početnog okupljanja u župnoj crkvi Uznesenja BDM sve sudionike pozdravili su domaći župnik fra Ivan Poleto i predstojnik Koren, koji im je predstavio tijek programa. Po završetku rada po skupinama uslijedio je objed s kraćim odmorom. Mladi su se zatim vratili u Molve kako bi se pripremili za misno slavlje koje je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s provincijalom franjevaca konventualaca fra Đurom Hontićem i drugim svećenicima. Misa je bila istinsko slavlje, jer su se svi sudionici vrlo aktivno uključili u pjevanje koje je predvodio Biskupijski zbor mladih s voditeljem Ivanom Malbašićem.

Biskup je pozvao mlade da budu u Crkvi oni koji će ju obnavljati i pomlađivati iznutra, a to će moći ako budu svojim životom pokazivali vjernost Isusu i vrednotama koje evanđelje prenosi. U nekoliko navrata biskup je povezao Susret mladih Varaždinske biskupije sa Susretom hrvatske katoličke mladeži koji će biti u Varaždinu 26. i 27. travnja 2008., a i sama tema - Ljubavlju služite jedni drugima, povezana je s geslom idućeg SHKM - Bijahu postojani.... Biskup je pozvao mlade da se i dalje uključuju u pripremu za SHKM u Varaždinu, jer u proglašenoj Godini mladih u biskupiji to je zapravo prva točka u nizu događanja kojima se želi još više pokrenuti i oživjeti pastoral mladih.

Povezanost ovih dvaju važnih događaja za Varaždinsku biskupiju, provlačila se i kroz sam festival kojeg je vodila Molvarka Tanja Popec, urednica Vjerskog programa na Hrvatskom katoličkom radiju, koji je bio i glavni medijski pokrovitelj festivala.

Već prema tradiciji, festival nije bio natjecateljskog karaktera, nego je svaki od izvođača izveo jednu svoju poznatu i već izvođenu skladbu i jednu novu, posvećenu Blaženoj Djevici Mariji, sa željom da se upravo među njima uzdigne poneka nova duhovna marijanska šansona koju će mladi rado prihvatiti, slušati i pjevati. Nakon što su otpjevane sve pjesme, svi izvođači zajedno s publikom, kao i svake godine, zapjevali su pjesmu "Zdravo Djevo, Kraljice Hrvata" i time zatvorili peti "Marija fest" i službeno otvorili natječaj za izbor skladbi sljedećeg festivala u Molvama, 2008. godine.

Tekst:Jasminka Bakoš-Kocijan
Fotografije:Damjan Koren i Goran Šestak