Marija fest - Molve 2006.

Marija fest - Molve 2006.

Brojni mladi vjernici okupili su se u nedjelju 17. rujna na cetvrtom po redu festivalu duhovne glazbe "Marijafest" i susretu mladih Varaždinske biskupije u župi Uznesenja BDM u Molvama. I ove je godine to najvece marijansko svetište u Podravini primilo tristotinjak mladih vjernika iz razlicitih župa biskupije i pružilo im gostoprimstvo.

Citav program priredili su Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije pod vodstvom vlc. Damjana Korena i Nacionalni centar Udruge Vojske Bezgrešne s duhovnim asistentom fra Zdravkom Tubom, a održan je pod pokroviteljstvom Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Svetišta Majke Božje Molvarske i Opcine Molve.

Ovogodišnjem programu organizatori su pristupili sa željom da okupe mlade iz citave biskupije preko njihovih srednjoškolskih vjeroucitelja te da im pruže mogucnost zajednickog susreta i rada u grupama uz prigodnu temu i program koji vec tradicionalno navecer završava festivalom duhovnih skladbi, "Marija festom". Ove je godine ishodište tema za kateheze i rad u grupama bila enciklika pape Benedikta XVI. "Deus caritas est".
Nakon pocetnog okupljanja oko podneva mladi su se okupili u župnoj crkvi Uznesenja BDM, gdje ih je pozdravio domaci župnik i gvardijan fra Martin Dretvic uputivši im dobrodošlicu s kracom katehezom o svetištu i Majci Božjoj Molvarskoj, a svoje je obracanje na simpatican nacin ispunio duhovnim sadržajem i savjetima za mlade. Mlade je zatim pozdravio predstojnik Ureda za mlade vlc. Koren, koji im je obrazložio tijek programa.

Okupljeni su se zatim podijelili u skupine te se uputili na poznato molvarsko izletište "Sekuline" na obali rijeke Drave. Buduci da je vrijeme bilo suncano, mladi su se sa svojim vjerouciteljima, koji su vodili rad u skupinama, razišli po prirodi, smjestili po travi te sve do 15 sati obradivali kateheze s pet tema iz Papine enciklike "Bog je ljubav". Pet kateheza obradivane su u dvadeset skupina na cetiri nacina koje su mladi mogli sami birati. Birali su izmedu nacina rada rasprave, izrade plakata, scenskog prikaza i kreativne radionice.

Po završetku grupnog rada, svaka je skupina iznijela svoje rezultate pred ostalima, nakon cega je uslijedio bogati rucak uz kraci odmor. Zatim su se mladi vratili u Molve kako bi se pripremili za misno slavlje koje je predvodio mons. Ivan Godina, dijecezanski upravitelj Varaždinske biskupije, u zajedništvu s novim provincijalom franjevaca konventualaca fra ?urom Honticem i drugim svecenicima. Mladi su se u svojim molitvama rado sjetili blagopokojnog mons. Marka Culeja, prvog varaždinskog bskupa, koji je svake godine bio s njima na molvarskom susretu, te su s ozbiljnošcu prihvatili poziv na molitvu za izbor novog biskupa. Misa je bila istinsko slavlje, jer su se svi sudionici vrlo aktivno ukljucili u pjevanje koje je predvodio Biskupijski zbor mladih s voditeljem Ivanom Malbašicem. Po završetku svete mise svaki je sudionik dobio na dar encikliku "Deus caritas est", te su se svi zajedno uputili prema sportskoj dvorani gdje je u 20 sati poceo "Marija fest".

Ove godine na festivalu su sudjelovali izvodaci Apostoli mira, Bogdan Fabris, Cedo Andolic, Davor Terzic i Iva Jelic, Frama iz Molva, Kefa, Kefa Stijena, Novo svitanje i Nonet OFM Conv., Otkrivenje i Željka Marinovic. Vec prema tradiciji, festival nije bio natjecateljskog karaktera, nego je svaki od izvodaca izveo jednu svoju poznatu i vec izvodenu skladbu i jednu novu, posvecenu Blaženoj Djevici Mariji, sa željom da se upravo medu njima izdigne poneka nova duhovna marijanska šansona koju ce mladi rado prihvatiti, slušati i pjevati.

Nakon što su otpjevane sve pjesme, fra Tuba je u ime organizatorâ uputio rijeci zahvale svima koji su na bilo koji nacin pridonijeli u realizaciji ovog projekta, a okupljenima je prigodne rijeci uputio i mons. Godina, upravitelj biskupije. Svi izvodaci zajedno s publikom, kao i svake godine, zapjevali su pjesmu "Zdravo Djevo, Kraljice Hrvata" i time službeno zatvorili cetvrti "Marija fest" ne skrivajuci radost, želju i nadu da ce se ovakav festival, s malim petim jubilejem, održati i sljedece godine.

Glavni medijski pokrovitelj festivala bio je Hrvatski katolicki radio, cija je urednica vjerskog programa Molvarka Tanja Popec, vodila festival, a "Marijafest 2006" izravno je prenosilo još dvanaest drugih radio postaja.

Jasminka Bakoš-Kocijan