Koncert zbora mladih „BeDeM“ u Biškupcu

Koncert zbora mladih „BeDeM“ u Biškupcu

U nedjelju, 5. rujna 2010. u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Biškupcu održan je koncert zbora mladih „BeDeM“.

Zbor djeluje u župi Uznesenja BDM u Biškupcu tri godine. Svake nedjelje predvode pjevanje za vrijeme poldanje mise. Osim misnog repertoara, mladi uvježbavaju i mnoge pjesme duhovnoga sadržaja za izvanliturgijsku uporabu s kojima su sudjelovali i na nekim festivalima. Upravo je to jedan od glavnih razloga održavanja ovoga koncerta. Koncert je započeo pjesmom prigodnoga naslova „Dođite s hvalama pred Gospoda“ kojom su mladi pjevajući pozvali prisutne, da svoja srca puna hvale uzdignu Bogu. Kroz cijeli koncert izvedeno je šesnaest pjesama, između kojih su pročitani i kratko protumačeni prigodni biblijski tekstovi. Većinu pjesama svojim sviračkim umijećem pratile su kao gošće Martina Sabljak na violini i Tea Požgaj na flauti. Kratku riječ zahvale mladima i svima okupljenima uputio je župni vikar župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu, vlč. Tomislav Dodlek, koji privremeno zamjenjuje župnika preč. Ivana Rakarića, odsutnog zbog bolesti. Koncert je završen još jednom prigodnom pjesmom, Slava Tebi, Gospode, kojom je na neki način zaokružen poziv, upućen svima prisutnima, na davanje hvale Bogu, izrečen u prvoj pjesmi.

Održanim koncertom zaokružen je rad i trud ovog, relativno mladog, zbora. Slavljenje, zahvaljivanje i ljubav su glavni temelj njihovog zajedništva. Svima prisutnima, a posebice mladima u župi pa i izvan nje poručili su sljedeće: „Ljubav treba biti vidljiva u djelovanju, ponašanju, odnosu prema bližnjem svojem, a ne samo u riječima!“ I kao što se psalmista pjesnički izrazio u psalmu 150., tako i mladi članovi ovog zbora izražavaju svoje oduševljenje za Boga: „Slavljenje i hvaljenje je najvažnija vrsta glazbe u Božjem Kraljevstvu. Sve će nestati i jedino što će ostati je upravo slavljenje i hvaljenje. Slaviti Boga ne bismo trebali samo u crkvi, već gdje god da se nalazimo. Ne bismo Ga trebali slaviti samo u neko posebno vrijeme, kada se dobro osjećamo i kada nemamo nikakvih problema, već da Ga slavimo i kada se osjećamo loše. Ne bismo smjeli slaviti Boga samo kada nešto od Njega primimo, već Ga trebamo slaviti i za ono što On jest: Stvoritelj, Vladar, Spasitelj, Ljubav, Milost...“

Budućnost zbora je vrlo perspektivna i uvijek otvorena za nove članove. Zajedničko druženje mladih i svih onih koji su svojim dolaskom podržali njihov trud i rad nastavljen je u vjeronaučnoj dvorani nakon koncerta.

 

Mladen Fotak